ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:398/937)

CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 429

zostawić trochę masy na posmarowanie boków torcika. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, na który rozsmarować pozostała masę kajmakową i lekko posypać wiórkami kokosowymi. Na koniec udekorować ciasto biszkoptami podłużnymi.   14. Kruche ciasteczka z czekoladą Składniki: 1 łyżka maki pszennej 1,5 łyżki ziemniaczanej 3 dag czekolady gorzkiej 45 g margaryny 3 łyżki cukru kryształ 1 żółtko(...)powinna być gładka i jednolita. Wystudzone ciasto przekroić na pół uważając by kroić nieco poniżej masy kokosowej. Następnie na spód ciasta rozsmarować masę budyniową i przykryć wierzchem ciasta.   35.  Kruche ciasteczka migdałowe Składniki:  250 g margaryny (1 kostka) 10 dag cukru kryształ 2 żółtka 35 dag mąki pszennej 10 dag mielonych migdałów 1 łyżka cukru migdałowego Dekoracja

Ciastka - domowe słodkości
Orkiszowa tarta z jabłkami 185

Sezon na papierówki - czas start ! Oczywiście pierwsze musi być CIASTO. Wyobrażasz sobie lato bez ciasta z jabłkami ? Ja zdecydowanie nie. Jabłoń z papierówkami jest już tak stara jak ja...a nawet jeszcze starsza. I co roku darzy nas jabłuszkami. W tym roku obrodziła wyjątkowo obficie...niestety jabłka przez to są drobne, ale tak samo pyszne, choć obieranie ich może przysporzyć(...)być szarlotka, ale z racji tego, że więcej jabłek nie byłam w stanie obrać i pokroić ( lenistwo zwyczajne ), obrałam ich mniej, czyli tak w sam raz na kruchą tartę z jabłkami. Ciasto do tarty przygotowałam z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię kruche - pełnoziarniste. Moje dzieci też bardzo lubią. Tarta z jabłkami genialnie wygląda "przykryta

kolorowotorcikowo
TARTA MIODOWA 112

Kruche,chrupkie  ciasto   wypełnione przepysznym  nadzieniem z orzechów ,stające się wspaniałą ucztą w naszych ustach z każdym ugryzionym kęsem. Kwiaty soli morskiej podkreśliły całość nadając nadzieniu słodko-słony smak.Łał....Bardzo ten przepis POLECAM.Tarta łatwa do zrobienia ,warta " grzechu "!.  2 szkl.mąki 1 kostka masła 2/3 szkl.cukru pudru 4 JAJKA 1 łyżka śmietany 18% 2/3 szkl.miodu(...)będzie ciekły,wtedy dodać go do masy maslano- jajecznej.Wlewamy też sok z cytryny oraz dodajemy startą skórkę cytrynową.Mieszamy masę z orzechami.Masę Wlewamy na upieczony kruchy spód tarty  i znów wkładamy ciasto do piekarnika na ok.40 -45 minut.Gdy ciasto nam się upiecze solimy , a zaraz po upieczeniu posypać mocno cukrem pudrem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem i KONKURS! 202

robot planetarny Kitchen Assistent model EKM4000 oraz dwa fartuchy „Bake for Someone” ! Zasady konkursu : Wykonaj własnoręcznie wypiek , dla Mamy z okazji Dnia Matki – wypiek musi być słodki; w formie ciasta, ciasteczek, muffinek lub bułeczek itp. Opublikuj zdjęcie wykonanego wypieku na swoim prywatnym profilu w serwisie społecznościowym Facebook lub Instagram. Napisz pod zdjęciem krótki opis przygotowanego wypieku i wyjaśnienie dlaczego wybraliście(...)rabarbaru z kremowym serem, która z pewnością ją zachwyci! Scroll down for recipe in English Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem (8-10 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty kruche, gotowe ze sklepu lub wg. tego przepisu na tarty słodkie 4 1/2 łyżeczki mąki 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2-3 łodygi rabarbaru, pokrojone

karmelowy
Kruche babeczki z kremem do karpatki 178

Kruche babeczki, słodkie, pachnące wanilią. W środku krem do karpatki, z prawdziwą wanilią. Niebo w buzi :) Składniki ciasta (16 - 20 babeczek): 300 g mąki 130 g zimnego masła 3 żółtka 100 g cukru 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Składniki masy karpatkowej: 125 ml mleka 125 ml śmietanki 30% 1/2 opakowania kremu do karpatki 1/2 płaskiej

Smak mojego domu
Kremówka 141

ciasto na niedzielę oczywiście było..tym razem piekłyśmy kremówkę wg przepisu znajomej Iwonki ..Ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo miałam akurat dwie takie same duże blaszki..Ciasto pyszne..muszą tylko dobrze kruche placki nasiąknąć masą budyniową,aby można było je dobrze ukroić. Razem ze mną kremówkę piekły: Angelika , Iwonka .  Ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag dobrej margaryny

Moje domowe kucharzenie
Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami 162

Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami są moją propozycją słodkiej chwili na jesienne i zimowe dni, do kawy. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto jest doskonałe tuż po upieczeniu, ale też na drugi dzień. Przepis na rogaliki podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mu za niego dziękuję! Po raz kolejny udało mi się przygotować coś pysznego, korzystając z jego przepisu(...)około 20 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy je do złotego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Zobacz też: Wściekła szarlotka Babci Zosi Faworki z ciasta francuskiego   Artykuł Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Empanadas z wołowiną. 146

Charakterystyczne są dla tej części świata, której obecnie poświęcamy naszą kulinarną uwagę. Występują w wielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care. Dla mnie połączenie bardzo udane, z pewnością będę

zadanie-gotowanie
Tarta mocnoCytrynowa 215

Spód podpiekamy w temp. 200'C przez 15 minut. Następnie wylewamy krem i pieczemy przez kolejne 20 minut w temp. 180'C. P. S. Najlepsza mąka do kruchych spodów to krupczatka:) Ciasto można przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekło od góry, podobnie jak sernik. Smacznego:) Można podawać z bitą śmietaną, PYCHA

Luźna Kuchnia
Pumpkin pie - tarta dyniowa 109

mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż na godzinę do lodówki. Nadzienie(...)purée . Następnie wbij jajka, wsyp cukier, wlej kremówkę, dodaj pokrojone na kawałki masło i wszystkie przyprawy. Zmiksuj ponownie, aż powstanie gładka masa o jednolitej konsystencji. Z lodówki wyjmij kruchy spód, wylej nań nadzienie i wyrównaj szpatułką. Tartę dyniową wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przybranie Przed podaniem

Food Square
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 156

maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem. Niestety nie miałam w tym roku tyle

Kuchnia MagdaLeny
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 169

maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem. Niestety nie miałam w tym roku tyle

Kuchnia MagdaLeny
Sernik orzechowo-kajmakowy z jabłkami 143

Ciasto, które łączy w sobie to co najlepsze. Sernik na kruchym, orzechowym spodzie, z dodatkiem jabłek, masy kajmakowej oraz podprażonych orzeszków ziemnych. Wspaniały. Ciasto orzechowe: 150 g mąki pszennej 110 g masła 50 g cukru kryształu 1 żółtko 50 g mielonych orzechów laskowych szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 4 duże jajka 150 g cukru kryształu trochę mniej

Smaki Na Talerzu
Sernik kajmakowy na ciasteczkowym spodzie 219

kruchych ciasteczek – ja dałam petitki 50 g masła Ciastka kruszymy, dodajemy miękkie masło, ugniatamy ręką lub miksujemy. Masło musi połączyć się z ciastkami by powstało ciasto – będzie kruche rozlatujące się. Ciasto wykładamy do tortownicy. Ja niczym tortownicy nie smarowałam, nie wykładałam. Ugniatamy, by powierzchnia była wyrównana. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka- do serników 400 g masy

MojaQchnia.pl