pestek kawałek skórki z pomarańczy 50 ml soku pomarańczowego 2 łyżki oleju kokosowego agawa Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej(...)Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystkie składniki zblendowałam na gładko. Czekoladę przełożyła na ciasto i gotowe:) Ciasto najlepiej smakuje po wstawieniu uprzednio do lodówki ale nie zawsze się to udaje
nietadietaBeza Pavlova dziś z dodatkiem aksamitnego, niezbyt słodkiego kremu kakaowego z dodatkiem świeżych malin. Będę posypałam także cukrem pudrem. Sezonowo wybierzcie także truskawki, jagody, jeżyny, borówki
Zasmakuj KuchniKasztany jadalne to kolejny z symboli jesiennej aury. Pojawiają się stoiska z prażonymi kasztanami jadalnymi, które pachną kilometr dalej. Lubię bardzo ten czas. Chcieliśmy zrobić podobne
W kuchni Karmel-itkiczekoladą Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (500 g) 3/5 szklanki cukru pudru (100 g) 125 g masła 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (8 g) 1 jajko Składniki na polewę czekoladową: 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej (100 g) 4 łyżeczki mleka (20 g) 2 łyżeczki masła (10 g) Wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki(...)siekamy całość nożem, do momentu połączenia się składników, następnie dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy oraz wbijamy jajko, ponownie siekamy nożem, aż składniki wstępnie się połączą, po czym zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, lekko oprószonej mąką, na grubość około 0,5 cm, foremką w kształcie
KulinarneImpresje.plPrzykryj folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na lekko posypanej mąką ziemniaczaną powierzchni wałkować ciasto do grubości 5 mm. Wyciąć 24 krążki o średnicy 6 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać. Umieścić na wyłożonej blaszce i ponownie już gotowe ,wycięte ciasteczka ,na blaszce włożyć do lodówki na w 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ciastka(...)przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła . Obtaczamy w orzechach :)) Uwagi U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą dałam.Suche ciasteczka
mojej kuchniWiem, wiem… Nie było mnie tutaj daaawno… Ale obiecuję, że będę się pojawiać częściej;) Witam Was przede wszystkim bardzo słodko i sernikowo. Dziś przepis zachomikowany
Domowe ciastaPrzykryj folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na lekko posypanej mąką ziemniaczaną powierzchni wałkować ciasto do grubości 5 mm. Wyciąć 24 krążki o średnicy 6 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać. Umieścić na wyłożonej blaszce i ponownie już gotowe ,wycięte ciasteczka ,na blaszce włożyć do lodówki na w 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ciastka(...)przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła . Obtaczamy w orzechach :)) Uwagi U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą dałam.Suche ciasteczka
w mojej kuchniW dzisiejszym wpisie przedstawię Wam alternatywę dla tradycyjnego sernika o nazwie śnieżny puch, który przygotowuje się z twarogu sernikowego, na herbatnikach i z prażonymi wiórkami kokosowymi
PysiaGotuje.plCiasto powinno być w miarę zwarte. Następnie formujemy z niego małe kulki (mniejsze od piłek ping-pongowych). Blachę pokrywamy papierem do pieczenia. Na nim rozpłaszczamy kulki. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu 2-3 centymetrów miedzy ciastkami, bo one urosną. Pieczemy ciastka 6-10 minut w temperaturze 180 stopni. Odklejamy pyszności od papieru dopiero po ich wystygnięciu! Smacznego! Artykuł Wegańskie ciastka czekoladowe
Fleksitarianizm.plC zekolada i suszone śliwki to połączenie doskonałe. Dlatego postanowiłem je wykorzystać do tej prostej wegańskiej tarty bez pieczenia. Delikatny spód z amarantusa, masa z suszonych
Food SquareMaj nas nie rozpieszcza szczególnie dzisiaj pogoda spłatała figla. Po wczorajszym ciepłym dniu dzisiaj przyszło niespodziewanie ochłodzenie. Dla poprawy nastroju proponuję pyszne, pachnące cynamonem i czekoladą
Pieguskowa Kuchniamiksując na małych obrotach. Następnie dodajemy rodzynki, chwile miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka. Miksujemy krótko na najmniejszych obrotach. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia uzależniony jest od wilgotności sera i piekarnika, około 45 minut. Należy obserwować pod koniec pieczenia sernik. Boki powinny(...)odchodzić od foremki. Sernik zostawiamy jeszcze kilka minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Gdy całkiem ostygnie zdejmujemy obręcz z formy, oprószamy sernik cukrem pudrem. Brzegi zdobimy połamanymi w dłoniach rurkami czekoladowymi. Na środek układamy np. słodkie kwiatki. Smacznego
Słodkie okruszkiszklanka brązowego cukru 1 jajko 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/5 łyżeczki sody 50 g corn flakes (klasyczne) marki Lubella 50 g czekoladowych kropelek 50 g mini marshmallow Przepis: Masło wraz z cukrem umieszczamy w mikserze i miksujemy ok. 3 minuty na średnich obrotach. Następnie dodajemy jajko i miksujemy kolejne 5 minut(...)czasie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól - mieszamy całość do połączenia składników. Następnie dodajemy płatki corn flakes, mieszamy i dodajemy mini marshmallow - ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tackę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą np. łyżki do lodów, formujemy porcje ciasta i lekko je spłaszczamy. Ciasteczka owijamy folią spożywczą i chłodzimy minimum 2 godziny
Emcia Pichcidomowej pasieki 2 jajka szczypta soli szczypta cynamonu 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 4 łyżeczki kopiaste przyprawy do piernika lub do ciastezek korzennych Oblewam część z nich polewą czekoladową. Na zdjęciu własnie te oblane czekoladą;) Miód, cukier i masło (margarynę) podgrzewam w garnuszku, cały czas mieszajać ale UWAGA nie zagotować. Gy masa ta przestygnie dodaję rozkłócone jajka ze szczyptą(...)soli. Chwilę mieszam. Do uzyskanej konsystencji dodaję resztę składników czyli: Przyprawa (chyba najważniejsza w tym wszystkim ;)), cynamon, proszek do pieczenia, przesiewam mąkę i zgniatam na stolnicy na gładkie, lśniące ciasto. Tak uzyskane ciasto rozwałkowuje na 0,5 cm w zależności jaką kto woli grubość i wycinam foremkami różne kształty. Wykładam na blaszkę wyłożoną pergaminem i piekę w termoobiegu
Moje Słodkie Piekiełkoczekoladowe posypki Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodawać po jednym jajku - cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą kawą oraz przyprawą do piernika. Do masy maślano-jajecznej dodać skórkę otartą z pomarańczy, następnie dodawać na zmianę mąkę i likier. Formę do muffinek wyłożyc papilotkami. W każdą papilotkę wyłożyć porcję ciasta
kolorowotorcikowo