ochotę teraz na same cytrusy więc i w ciastach też staram się je ulokować ;) A to aromatyczny i smakowity sposób na wykorzystanie białek :) Składniki na formę keksową 25 x 10 cm 5-6 białek 300 dkg mąki pszennej 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mleka 100 gr masła (roztop. i ostudzonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1/2 pomarańczy oraz(...)skórka z tej połówki ewent. esencja pomarańczowa Nadzienie Białe: około 1/5 szkl mleka 1 łyżka masła 1/3-1/2 szkl mleka w proszku około 3-4 łyżki cukru Nadzienie Czekoladowe: około 1/5 szkl mleka 1 łyżka masła 1i1/2 czubatej łyżeczki kakao 1/3 szkl mleka około 3-4 łyzki cukru Lukier: 4-5 łyżek soku z pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze
Gotowanie...to proste !filiżanki gorącej kawy na leniwy jesienny podwieczorek. Tartą dynię możecie zastąpić marchewką ( pamiętając, że 250 g tartej marchewki to około 2 szklanki), a pokrojone na porcje ciasto podać z powidłami śliwkowymi i kleksem bitej śmietany. SKŁADNIKI 250 g dyni obranej ze skóry i startej na tarce o małych oczkach (1 pełna szklanka) 100 g masła 4 łyżki miodu skórka otarta(...)szklanki) 100 g cukru (¹⁄₂ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g orzechów pekan lub włoskich / grubo posiekanych 100 g gorzkiej czekolady / grubo posiekanej POLEWA CZEKOLADOWA 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki likieru lub soku pomarańczowego WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół
cool and mintygorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao, a nie mlecznej. Cupcakes wyszły śliczne, a przede wszystkim przepyszne i od razu poprawiły mi humor ^^ Cupcakes mocno czekoladowe około 12 babeczek Krem czekoladowy 250 ml śmietanki kremówki 36% 200 g czekolady gorzkiej Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, żeby mogła się szybciej rozpuścić. Śmietankę podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia!). Zdejmujemy z palnika(...)pomocą miksera (tak jak bitą śmietanę) na gęsty krem. Masa będzie gęsta, ale nie koniecznie bardzo puszysta. !UWAGA! nie ubijacie zbyt długo bo masa się zważy! Składniki na ciasto: 110 g masła 90 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 55 ml mleka 55 ml śmietanki kremówki 30% Wszystkie składniki powinny
PatiGotujeNa naszej stronie znajdziecie wiele klasycznych przepisów. Zauważyliśmy, że brakuje na pewno jednego „must have”, czyli brownie z malinami . Szybko postanowiliśmy nadrobić
kuron.com.plWyobraźcie sobie to… Otwieracie usta, kładziecie apetycznie wyglądającą i przyjemnie schłodzoną czekoladkę na języku, zamykacie paszczę i czekacie… Po chwili czujecie, że zaczyna się ona rozpływać
Lamarida.plNa naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych elementów Bożego Narodzenia. W moim domu również i już zaczyna się rozchodzić zapach piernia i maku, który zresztą
Niezły MłynekNa szczęście tylko kształtem przypomina wyboistą drogę, bo wykonanie to szybka prosta :) W sumie zajęło mi to nie całe 10 minut. Bez pieczenia i zbędnej zabawy
Blondynka GotujeSufletami z tego przepisu uraczył mnie ostatnio Olik - są przepyszne i wydaje mi się, że całkiem proste - idealne na letni deser z owocami! Suflet czekoladowy 5
sierotka maRysia w kuchniSKŁADNIKI: 6 białek z jajek 3 żółtka 2 miarki kazeiny (zazwyczaj są w opakowaniu) 30 g płatków owsianych 30 g otrąb 200 ml jogurtu greckiego 2
ClauditteMissCookingNastał czas mazurów. Przedstawiam dzisiaj bardzo proste rozwiązanie dla tych którzy chcą mieć mazurka ale im nie wychodzi. Myślę że zrobienie mazurka z piszingera będzie dobrym
Bernika - moj kulinarny pamietnikJak co roku przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi
Mienta blogNie, nie piję alkoholu. Zazwyczaj...Praktycznie nigdy. Jednakże likiery, nalewki, wina...Robię. I częstuję wszystkich dookoła.Posiłkuję się ... nie książkami, ale gustami smakowymi tych,których chcę
W kuchni Karmel-itkiPamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)Kawowa Bita Śmietana: 250 ml śmietanki kremówki 1-2 łyżeczki cukru pudru 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (ja użyłam typu Crema) DODATKOWO użyłam: kilkanaście truskawek mikro wiórki czekoladowe mleczne mini rurki duo Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy do miseczki. W drugiej misce masło miksujemy na puszystą masę
Blondynka Gotujecukru (jeśli lubicie słodsze to 180 g) otarta skórka z cytryny 190 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 30 g płatków migdałów u mnie Helio płatki czekoladowe lub posiekana gorzka czekolada polewa z czekolady deserowej u mnie Helio 1. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 2. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier i miksujemy(...)połączenia się składników. 4. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy płatki migdałów i czekoladę. 5. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Studzimy. Po wystudzeniu polewamy polewą i dekorujemy :-) Smacznego
kruche babeczkiwrócę do regularnej aktywności, choć pewnie z bardziej dietetycznymi potrawami..... Tymczasem na zakończenie etapu ciążowego kolejna porcja kalorii :) Pyszna babka jogurtowa z nutką cytryny, ponieważ miałam potrzebę smaku czekoladowego całość polałam czekoladą, Wy możecie ograniczyć się do cukru pudru lub lukru :) Babeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze. Szybko się ją robi, jeszcze(...)puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą na talerz i polewamy/posypujemy
Z butelką mleczka w tle