Nie mogłam nie zrobić tego tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam
Blondynka Gotujerozkosz Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki czekolady w proszku 1 łyżeczka kakao 16 g cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 125 ml mleka 4 żółtka 50 g cukru pudru 500 ml śmietanki kremówki 250 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) Dodatkowo: 240 g konfitury truskawkowej (jeden słoik) truskawki do dekoracji(...)bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i czekoladą. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy
PatiGotujepyszny mus z czekolady, aromatyzowany rumem. Czy to może nie smakować? :) Połączenie czekolady i pomarańczy jest tak ponadczasowe, że sprawdzi się idealnie niemal na każdą okazję :) Dodam, że ciasto świetnie będzie smakowało również w wersji wiśniowej i malinowej, można też pokombinować z musem i zrobić go na bazie białej czekolady, a środek wykonać np. na bazie borówek. Możliwości jest(...)opakowanie cukru wanilinowego Delecta 50g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej galaretka z pomarańczami 400 ml soku z pomarańczy 2 pomarańcze 2 opakowania galaretki pomarańczowej Delecta cukier opcjonalnie mus czekoladowo rumowy 300g mascarpone 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 50 ml białego rumu/ wódki /whiskey SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oddzielamy bialka od żółtek. Białka ubijamy na pianę
DefinicjaSmakurelacji taty wyglądał świetnie i obłędnie smakował. O smaku wiem, bo przygotowując go próbowałam wszystkiego. Krem Toffee i mus z malin świetnie się zgrały te smaki a go tego czekoladowe biszkopty, mmmmusicie tej kombinacji spróbować w Waszych kuchniach :) W składnikach podlinkowałam Mus z malin, wpadniecie na przepis, taki robiłam w zeszłym roku, musicie w tym roku go przygotować w słoiki(...)roztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia
Blondynka Gotujetrzy równe blaty"? Już wyjaśniam. Ja upiekłam dwa biszkopty z przepisu, który widzicie niżej, czyli miałam 6 warstw, choć potrzebowałam jedynie 4 warstwy. Co zrobiłam z pozostałymi blatami? Zrobiłam Czekoladową Rozkosz z Jagodami , już wiecie że w nazwie jest link :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście na odpowiedni(...)jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i miksujemy do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami. Żółtka miksujemy z drygą połową cukru
Blondynka Gotujepszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny lub masła Dodatkowo: 250 g konfitury ananasowej 250 g kulek w zalewie – malinowych Polewa czekoladowa: 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao Skworcu (klik) 1,5 łyżki mleka Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia(...)kolejno po jednym żółtku. Do masy dosypujemy partiami przesiane mąki, mieszamy szpatułką bardzo delikatnie. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (wymiar 35x38 cm). Wygładzamy po całości. Ciasto pieczemy w 170*C przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy do środka. Zostawiamy do wystygnięcia. Do garnka wlewamy
VioletoweKucharzenieBardzo smaczne ciasto, w którym masa kokosowa nie wysycha, tylko jest cały czas idealna. To wszystko dzięki połączeniu masy kokosowej z kremem budyniowym. Takie ciasto piekłam do pracy, więc zdjęcia robiłam niestety przy sztucznym oświetleniu wieczorem. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wódki Na krem budyniowy: 400 ml mleka 3,5 % 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 60 g cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej Na polewę czekoladową: 1 gorzka czekolada 100 ml śmietany 30% lub 36% Na dekorację: 250 g śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1/2 łyżeczki żelatyny opcjonalnie 20 srebrnych perełek
Passions hobbies lifełyżeczki proszku do pieczenia 125 gr mąki pszennej 165 gr śmietany 18 % 80 gr rodzynek (może tez być żurawina) 40 gr orzechów 80 gr skórki kandyzowanej Polewa Czekoladowa : 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 3 łyżki mleka 1 nie pełna łyżka margaryny/masła Polewa Biała : 6 kostek białej czekolady cukrowe złote kuleczki do ozdoby Wszystkie Składniki Powinny Mieć temperaturę(...)pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą. ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min. Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało
Gotowanie...to proste !żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Wykonanie masy: Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy(...)Wykonanie bezy: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały, wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę wafelki czekoladowe. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 20-25 min. Studzimy. Poncz: W gorącej wodzie rozpuszczamy kakao. Studzimy. Wykonanie tortu: Biszkopt
Kuchnia MagdaLenyciężko było go sfotografować w większym kawałku. Jest to sernik, o który można się bić, którym wszyscy się zachwycają i którego nikt nie odmówi, możecie mi wierzyć. Sernik czekoladowy pewnego razu podarowałam pewnej znajomej, która przychodziła codziennie do kafejki, w której pracowałam kilka lat temu. Nie znałam jej, ani ona nie znała mnie, ale codziennie obdarowywała mnie tak promiennym(...)ucieszyło, jak była zachwycona. Do dziś to wspomnienie wywołuje u mnie uśmiech na twarzy... Potem jeszcze przybiegła do mnie, żeby powiedzieć, że nigdy nie jadła tak pysznego ciasta, ciasta, które pobudza wszystkie zmysły, przywołuje najpiękniejsze marzenia i tak skutecznie poprawia humor. No, to zupełnie jak Jej uśmiech... Składniki (na blaszkę o średnicy 28 cm): Spód 50 g gorzkiej czekolady
Kuchnia Prezydentowejszklanka śmietanki kremówki 30% POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Mąkę pszenną przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść i wylepić dno blaszki 25 x 35 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto schłodzić przez co najmniej
https:KKuchniaMniamzobaczyć na jego stronie: Ciasta również warto przygotować w jednorazowych foremkach, co ułatwi przewożenie. A teraz przepis na nasz numer jeden – jeśli chodzi o słodkości – podczas takich spotkań. Domowe rafaello Składniki: (bazowy przepis, ilość możecie zwiększyć w zależności od potrzeb, u mnie przeważnie x3) 200 g białej czekolady (u mnie belgijska w formie czekoladowych kropelek) 1,5 szklanki
Słodkie okruszkiśmietan fix) do dekoracji czekoladowe gwiazdki 1. Składniki suche mieszamy w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Następnie do mokrych dodajemy suche i mieszamy całość łyżka. 2. Twaróg rozdrabniamy lub blendujemy aby był bardziej kremowy. Mieszamy z cukrem, esencją i żółtkiem. 3. Foremkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy po łyżeczce ciasta. Następnie nakładamy po czubatej łyżeczce
Gotowanie...to proste !zrobić lukier lub polewę czekoladową) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta, a następnie
Di gotuje