postanowiłam zaskoczyć znajomych ciastem tak jak kiedyś zaskoczyłam ich smażonymi lodami. Tym samym podjęłam wyzwanie #olejkonwenanse i #olejwielkopolski i udowodniłam, że można połączyć tradycyjne z nowoczesnym. Czy zwykłe czekoladowe ciasto musi być nudne? Ja pokazuje, że nie wolno bać się nowego podejścia do gotowania. Usmażyłam więc ciasto... kasztanowe... kakaowe... z gruszkami. Ciasto ma przewagę smaku kakaowego z nutą kasztanową. Gruszki
Kuchnia w oparachwiecie, że takie ciasto możecie przygotować samodzielnie od podstaw? Będzie jeszcze lepsze niż to ze sklepu, a Was po skończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej
Smaki Na Talerzuwiecie, że takie ciasto możecie przygotować samodzielnie od podstaw? Będzie jeszcze lepsze niż to ze sklepu, a Was po skończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej
Smaki Na Talerzukochani, czy ktoś zauważył, moją chwilową nieobecność? ;) Mam nadzieję, że ucieszycie się z mojego powrotu i kolejnego przepisu. Dziś, żeby dobrze zacząć tydzień, zapraszam na pyszne, proste i szybkie ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, z dodatkiem ulubionych owoców smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady (u mnie gorzka ze skórką pomarańczową) 80 g masła 1/2 szkl. mleka 140 g cukru(...)całość dokładnie wymieszać. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Wlać delikatnie masę czekoladową i zmniejszając moc miksera do minimum, wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksować do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm lub mniejszej i piec około 30 minut
Kuchnia w opałachnadchodzący weekend polecam bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu ciacho - "Murzynek". Ciasto czekoladowe z dodatkiem wszystkiego co pod ręką, czyli pralinki, rurki czekoladowe, posypki i inne. Składniki na foremkę "keksówkę": 2 łyżki masła w temp. pokojowej 20 szt. herbatników 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 kostka (250g) margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Odstaw do ostudzenia. Białka oddziel od żółtek - z białek z dodatkiem soli ubij sztywną pianę. Ostudzoną masę czekoladową przelej do miski dodaj żółtka i miksuj. Teraz do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia - zmiksuj. Następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek. Gotowe ciasto wlej do formy (na herbatniki) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C - piecz
Alutka-GotujeSzwarcwaldzki inaczej zwany Czarnym Lasem. Jest on jednym z nielicznych tortów, które lubię, ale ostatnio nie mam weny na pieczenie dlatego zrobiłam jego uproszczoną wersję w postaci deseru. Połączenie czekoladowego ciasta, czereśni i bitej śmietany (w tej wersji deseru zastąpiona jogurtem) to coś czemu trudno się oprzeć. DESER BLACK FOREST (Czarny Las) Składniki: 150 g czekoladowych ciastek 2 jogurty
Bon appetit mon amiesztywną pianę, dodaję porcjami cukier, wiórki i mąkę. Na końcu daję śmietanę. Wszystko razem wymieszam i przekładam masę na wyłożone, surowe ciasto. Na wierzch daję pozostałe ciasto czekoladowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170'C-180'C na około 30-40 minut.Upieczone możecie polać polewą. Ja pominęłam tę część, gdyż ciasto i tak było dość słodkie
Ciasteczkowy PotwórNieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym efektowny i pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta. Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 80 g mąki tortowej (0,4 szklanki(...)puder mieszamy wraz z fixem, a następnie dodajemy do śmietany - łączymy składniki. Połowę masy wykładamy na dolny biszkopt i posypujemy połową płatków migdałów (ok. 50 g). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Ponczujemy mlekiem (można dodać odrobinę wódki lub innego alkoholu). Następnie do pozostałej części kremu dodajemy połowę startej czekolady (ok. 50 g) i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto (zostawiając
Słodka Stronawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Serniczek jest pyszny, niezwykle delikatny i lekko czekoladowy. Ciasto (a może ciastko?) jest doskonałą propozycją dla osób, które nie lubią piec wielkich porcji. Wiadomo, że jak ciasto stoi w zasięgu ręki - kusi najbardziej... A i osobie samotnej lub z małą rodziną duże wypieki również nie do końca odpowiadają. Spód: 15g ciasteczek
Di gotujeChyba widać ze kochamy brownie, nie tylko dlatego ze jest to najprostsze i najszybsze czekoladowe ciasto, ale dla tego ze za każdym razem może być inne, a ograniczać może nas tylko wyobraźnia. Klasyk amerykański. Drugim typowym dla tej kuchni deserem jest banana split. A jak będzie smakowało nietypowe połączenie tych deserów? zobaczcie sami. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczekolady to połączenie idealne, czyż nie? Ciasto jest wilgotne, pełne smaku, jedyne zastrzeżenie to to, że się ciut kruszy. Warto wypróbować ten przepis szczególnie, ze sezon wiśniowy w pełni. Ciasto czekoladowe z wiśniami 90 g masła 3/4 szkl. drobnego brązowego cukru 1 duże jajko 100 g czekolady gorzkiej 70%, roztopionej i lekko przestudzonej 150 g mąki pszennej pół szklanki zmielonych(...)misy miksera wkładamy masło i cukier i ucieramy do powstania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodajemy jajko i cieramy. Wlewamy roztopioną i przestudzoną czekoladę i dalej ucieramy. Do ciasta wlewamy kefir, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i mielone migdały. Ciasto mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Powinno powstać w miarę gęste ciasto. Blaszkę o średnicy
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto poduszkowiec. Skąd taka nazwa? Po upieczeniu na cieście tworzą się wypukłe kwadraty w kształcie poduszeczek. Ciasto czekoladowe w połączeniu z serem jest bardzo smaczne, łatwe do przygotowania i efektownie wygląda. Może i Wy skusicie się na upieczenie tego placka. Polecam! W zakładce CIASTA znajdziecie więcej przepisów na różne rodzaje ciast. Ciasto 6 jajek rozm M 250 g mąki pszennej
O kuchni z uczuciemuczucie na czekoladowo :). Czekoladowe serduszka nie są trudne do wykonania. Problematyczne może być pokrycie babeczek czekoladą. Można się słodko ubrudzić :), ale warto bo to całkiem fajna zabawa. Przepis na ciasto czekoladowe znajdziecie TUTAJ Nowy post Czekoladowe serduszka na walentynki pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceminut. Ciasto to nie jest zbyt słodkie. Bardziej przypomina coś w rodzaju słodkiej bułki. Mi bardzo smakuje. Dla tych co wolą bardziej słodko, polecam posmarować kromkę kremem czekoladowym. Ciasto świetne dla dzieciaków
kolorowotorcikowobędę mogła na nowo delektować się smakiem czekolady, której w tym cieście nie żałowałam. Wafelki Lusette nadały większej słodyczy i jeśli będę je ponownie dodawać, zmniejszyłabym ilość cukru w cieście o 20-30 g, przynajmniej. Ale to już kwestia gustu. Przepisy na brownie, które poznałam w listopadzie, zawierały zdecydowanie więcej cukru niż moja wersja. Jeśli chodzi o dodatek oleju(...)trzepaczką tylko do mocnego spienienia. Nie ubijaj ich na sztywno. Powoli wlewaj letnią masę czekoladową, cały czas mieszając trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy. Wsyp przesianą mąkę wraz z drobinkami z sitka i wymieszaj, do połączenia.Wrzuć posiekaną czekoladę z orzechami i żurawinę, przemieszaj. Ciasto brownie wylej na wafelki i wyrównaj. Na górze rozłóż truskawki. Wstaw do nagrzanego piekarnika
Anioszek w kuchniTARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA I CUKRU BIAŁEGO ) Do tarty zabierałam się bardzo długo. Ze względu na ciąże moje ruchy są bardzo ślimacze. Zanim wszystko ogarnę mija cały dzień. Jednak gdy chce mi się bardzo słodkiego, ale zdrowego, czegoś co można jeść prawie bezkarnie wymyślam zamienniki słodkości ze sklepów. Jednak ostatnio ciągle mam pod górkę. Jak się okazało mój(...)swoją dożywotność. Pomimo utrudnień tarta wyszła przepyszna i aż sama jestem pod wrażeniem, że można stworzyć deser bez cukru kryształu, złych tłuszczów i kalorycznej mąki. Spód tarty to czekoladowe ciasto z płatków owsianych i orzechów laskowych. Spód pokrywa pianka o smaku toffi na bazie białek i jogurtu. Wierzch to chrupiąca kruszonka z orzechami. Aby ciasto było słodkie zamiast
Kuchnia Paulettespewno będzie się pięknie prezentowało na bożonarodzeniowym stole. To ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie w przepysznym maślano-kajmakowym kremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego(...)kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkamch gorącej wody DO NASĄCZENIA: 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy mielonej lub rozpuszczalnej (użyłam 2/3 szklanki) WYKONANIE: BISZKOPT CZEKOLADOWY: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno cienko olejem. Boków nie smaruj. Białka oddziel od żółtek
Słodko-Słony Świat Ilonywizyta znajomych w ciągu tygodnia gdy padnięci wracacie z pracy? a może wpadnie zaraz jakiś miłośnik czekolady? Rozwiązaniem w tej sytuacji jest bardzo łatwe w przygotowaniu i zaskakująco pyszne ciasto czekoladowe. Choć nie ma w sobie ani grama czekolady nikt nie pozna, że nie jest tradycyjnym Brownie! Przepis ostatnio wyszukałam w "Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay, na okoliczność wizyty mego
Dzieje kuchennej Wiewiórypięć razy w ciągu ostatniego roku i mimo nieustannych zmian w przepisie zawsze wychodził przepyszny. Tort Rocher robiłam z biszkoptem i z ciastem czekoladowym. Robiłam go z konfiturą owocową i bez konfitury. W biszkopcie za każdym razem zmieniałam ilość orzechów, a w kremie ilość gorzkiej czekolady. Dekorowałam(...)różne sposoby i podawałam gościom przy różnych okazjach. Nikt nigdy nie powiedział złego słowa tylko… prosił o więcej tego czekoladowego przysmaku :). Dlatego dziś, z okazji pierwszych urodzin bloga ‘Słodki Pomysł’ zdradzam Wam przepis na idealny i przepyszny tort Rocher! Częstujcie się :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka
Słodki Pomysł