powstało to eleganckie ciasto, powstało z połączenia delikatnych placków z ciasta ucieranego, słodkiego kremu budyniowego i orzeźwiającej galaretki z malinami. Przysłowiową kropkę nad i stanowi polewa czekoladowa. Ciasto: 1 margaryna 3 jaja 4 żółtka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Margarynę ucieramy z cukrem, gdy powstanie puszysta masa dodajemy kolejno po 1 żółtku
Cynamonowe szczęścieskładników do mieszanki suchych. Wymieszaj szybko i delikatnie - nie za długo. Wyjmij połowę ciasta do osobnej miski. Wsyp kakao i delikatnie wymieszaj. Używajac łyżeczki nakładaj kolejne warstwy waniliowego i czekoladowego ciasta do papilotek. Piecz przez około 20 minut, do czasu, aż będa złotawe i wyrośnięte. Wyjmij na kratkę i zostaw do wystudzenia
Lejdi of the housetakie ciasto na jesień. Na chłody ... na słoty ... na deszcz za oknem 💕 Proste, szybkie do wykonania, mocno czekoladowe z winnymi gruszkami na wierzchu. Bo przecież czekolada i gruszki to duet idealny! Do tego tylko filiżanka kawy i jestem w niebie 😉💚 Składniki: (na totrownicę o średnicy 22cm) 1 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki kakao(...)rozpuszczenia cukru. Studzimy. Żółtka ubijamy chwilę mikserem, dodajemy wystudzoną masę, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ubijamy do połączenia się składników. Białka - ubijamy na sztywno. Dodajemy do czekoladowego ciasta. Mieszamy całość delikatnie łyżką do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na górze układamy cienkie plastry obranej
Walijskie PichcenieKręcimy czekoladowe baby z matchą i missisipi mud pie. Wynajdujemy lava and nutella cakes. Dodajemy pokruszone słodycze: daim, mars, snickers, oreo,princessy,maltersy...Chili, baileys,koniaki i warzywa w czekoladowych ciastach... Zapominamy jednak o najzwyklejszym, najsmaczniejszym murzynku co w polskim babcinym kajecie mieszka. Tym puszystym, mocno czekoladowym,babcinym lub maminym. Którego najważniejszym składnikiem jest szczypta miłości, garść troski i dużo
U Fiolkizawdzięczają nie tylko naturalnemu kakao, ale również łusce gryczanej. Placuszki z użyciem serwatki, która pozostaje po przygotowaniu domowego twarogu ( klik ). Powiem Wam, że smakują troszkę jak najlepsze ciasto czekoladowe, jak murzynek lub wilgotne Brownie w wersji FIT. Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 2 jajka 200 g serwatki pozostałej po domowym twarogu
Nastoletnie Wypiekaniedomowe lody i sorbety to wspaniała propozycja na upalne dni. Natomiast wyśmienite torty, ciasta i ciasteczka z owocami sezonowymi idealnie uzupełniają spotkania w gronie rodzinnym. Nasza dzisiejsza propozycja to czekoladowe ciasto z wiśniami i delikatnym kremem. Dzięki połączeniu kwaśnych owoców i słodkiego kremu uzyskujemy nie za słodkie, nie za kwaśne ciasto w sam raz dla każdego smakosza. Skusisz się ? :) Składniki
Banana Smilesilość kremu, dżem i sporo truskawek :) Zrezygnowałam z biszkoptów, bo tort miał być wysoki, więc dolne warstwy pewnie za bardzo by się zgniotły. Postanowiłam nieco zmodyfikować przepis na proste ciasto czekoladowe . Czy był to strzał w 10? Raczej nie. Gdybym piekła tort jeszcze raz chyba wybrałabym ciasto muffinkowe – jest duuużo szybsze i na tyle stabilne, żeby unieść wszystko
Ciastkozercymokre i mieszamy, następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Dzielimy ciasto na dwie równe części i do jednej dodajemy łyżeczkę kakao (możemy więcej jeśli lubimy bardziej czekoladowe). Ciasto wykładamy na przemian po łyżce do papilotek. Pieczemy ok. 20-25 min. w 170 stopniach, do suchego patyczka
Pelusiowa Kuchniasię nigdy nie znudzi ;) Tym razem upiekłam pyszne serniko-brownie z dodatkiem tego wdzięcznego warzywa. Masa serowa nabrała ślicznego żółtego koloru. Ciasto wyszło bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. My jedliśmy jeszcze ciepłe, tak kusiło czekoladowo-cynamonowym zapachem. Koniecznie wypróbujcie! Na pewno nie pożałujecie :))) Brownie: 100g czekolady gorzkiej 60g czekolady mlecznej 110g masła 2/3 szkl cukru 3 jajka(...)następnie mąkę i kakao. Formę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy czekoladowej, wyrównać powierzchnię. Na to wylać masę dyniową. Na wierzchu zrobić esy-floresy z reszty masy czekoladowej. Ciasto piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem
Smakołyki AsiKręcimy czekoladowe baby z matchą i missisipi mud pie. Wynajdujemy lava and nutella cakes. Dodajemy pokruszone słodycze: daim, mars, snickers, oreo,princessy,maltersy...Chili, baileys,koniaki i warzywa w czekoladowych ciastach... Zapominamy jednak o najzwyklejszym, najsmaczniejszym murzynku co w polskim babcinym kajecie mieszka. Tym puszystym, mocno czekoladowym,babcinym lub maminym. Którego najważniejszym składnikiem jest szczypta miłości, garść troski i dużo
Fiolka w kuchniTrochę inny pomysł na sernik niż tradycyjny. Uwielbiam połączenie czekolady z bananami, a w powiązaniu z smakiem sernika i kruchym ciastem czekoladowym to po prostu bajka! A wszystko zaczęło się, gdy znalazłam w lodówce twaróg i banany :) Ciasto: 125g margaryny 2/3 szklanki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1kg twarogu
Smakowy Rajodpowiednio 70 gr drożdży w kostce** ) - 0,5 szklanki cukru - 5 żółtek - 0.25 łyżeczki soli Kruszonka - 8 łyżek masła - 8 łyżek cukru - 12 łyżek mąki - mały słoiczek kremu czekoladowego ( u mnie nutella 230 gr) *używam szklanki o pojemności 250 ml ** jeżeli używamy świeżych drożdży należy zrobić rozczyn - drożdże rozkruszyć, utrzeć z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami(...)wyjąć na stolnicę i chwilę wyrabiać podsypując mąką ( ciasto nie jest ścisłe). Rozwałkować, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 0,7 mm i posmarować go na całej powierzchni kremem czekoladowym. Ciasto zwinąć ścisło jak roladę, pokroić na ok. 18 krążków, pionowo ułożyć na blasze wyłożonym papierem w odstępach ok. 4-5 cm. Kruszonka: Składniki połączyć ze sobą palcami do uzyskania
kawawszklancemowa - prawda? Piszę oczywiście o serniko-brownie. Ciasto to mnie urzekło - a wcześniej przerażało... jakoś nie przekonywała mnie taka ilość czekolady, ta zakalcowata struktura. Ale teraz - przecież to ideał ciasta czekoladowego. Przepis znalazłam u Liski i podaje za nią, według mnie, jest idealny - upiekłam to brownie nie tak klasycznie - w kwadratowej blaszce, a w okrągłej tortownicy. Szczerze polecam! Sernikobrownie
sierotka maRysia w kuchniOstatnio ciągle coś jest pieczone w moim domu, więc z racji tego, że dzisiaj ostatni dzień ferii postanowiłam nadrobić chociaż część zaległości w podaniu wam przepysznych
Smaczne Zdrowetortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160g cukru 2/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Do nasączenia: 80-100ml wody 100ml likieru pomarańczowego Krem czekoladowy: 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%) 100g mlecznej czekolady 1 łyżeczka cynamonu Wierzch i boki: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)połączenia składników ( patrz FILM ). 4. Tortownicę o średnicy 20cm lub 21cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem czekoladowy (biszkopt i krem można przygotować dzień wcześniej): 5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cynamon i zagotować (jeśli cynamon
Mała Cukierenka