Przepis na murzynka gości chyba w każdym domowym zeszycie z przepisami. Ja swój dostalam od babci. To delikatne czekoladowe ciasto świetnie smakuje z wiśniami czy truskawkami ze słoika lub przełożone konfiturą owocową. Dla tych, którym dodatkowe kalorie nie straszne wierzch polewamy grubą warstwą rozpuszczonej czekolady. Składniki: 4 jajka 2,5 szklanka mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku 2 łyżki
Ciastkozercyzrobienia na Wielkanoc, jak również i na co dzień 🐇🐥 Wystarczy miska i drewniana łyżka - wszystkie składniki wystarczy wymieszać i przelać do formy. Po około 50 minutach mamy gorącą, pachnąca, czekoladową babkę pełną ulubionych bakalii... 😋 To przepis z serii last minute: minimalny nakład pracy, bez użycia miksera i składniki, które z reguły każdy ma w domu. Dla wszystkich zapracowanych lub leniwych(...)kiedy goście są w drodze, a my nie mamy akurat niczego, czym moglibyśmy ich poczęstować 🙈 Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu , a jego autorka przekonuje, że to najprostsze ciasto na świecie! I nie sposób się z tym nie zgodzić! 👌 SKŁADNIKI (na formę około 1,5 l): 3 szklanki mąki (około 450 g) 4 łyżki ciemnego kakao
Słodko-Słony Świat Ilonyciasto jabłkowe piekłam w prostokątnej blaszce o wymiarach 35×24 cm. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przypraw korzennych
Ciastkozercyjeszcze jeden przepis na ciasto czekoladowe. Przepis pochodzi z programu kulinarnego z Ellie Krieger. U nas jest ona mało znana ale ja ją polubiłam, więc pewnie jeszcze kiedyś jakiś jej przepis u mnie zagości Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie i takie wilgotne. Jak na taką ilość dodanego kakao i gorzkiej czekolady nie jest za gorzkie ale też nie za słodkie
Kuchenne WariacjeNabyłam ostatnio kilka książek kulinarnych, a wśród nich "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera. Po pobieżnym przejrzeniu jej doszłam do wniosku, że większość przepisów naprawdę warta jest wypróbowania. Dziś pierwszy i z pewnością nie ostatni przepis z tej książki : tort czekoladowo- maślany . Nieco go zmodyfikowałam toteż bardziej pasuje obecnie do niego nazwa - tort czekoladowo-malinowy. Czytaj więcej
Wiem co jemlaskowych olej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania: Naleśniki: Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy. Pozostałe składniki na czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą. Na końcu dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju(...)stron (najlepiej wybrać niedużą patelnie o średnicy ok. 20 cm - ciasto jest dość delikatne i na większej możemy mieć problemy z ich przewracaniem). Na przestudzone naleśniki wykładamy porcje Nutelli (ok. 1-2 łyżeczki na naleśnik) i składamy w rożki. Czekoladowe naleśniki posypujemy drobno pokrojonymi orzechami laskowymi. Możemy również polać je sosem czekoladowym. Moje posty
Słodka Stronakremu nadaje mu wysublimowanej szlachetności a podprażone orzechy dodają wyjątkowego smaku i aromatu. Mazurek wielkanocny na ciepło i na zimno Niewątpliwą zaletą tego ciasta, jest to, że można je jeść praktycznie od razu po przygotowaniu. Masa czekoladowa będzie wtedy bardziej delikatna i płynna. Można też schować mazurka w lodówce, dzięki temu masa zgęstnieje i stanie się twardsza ale nadal aksamitna(...)deskę, uważając, żeby się nie pokruszyło. 20 Wylewam masę daktylową na ciasto i odstawiam na 10 minut. 21 Następnie łyżką nakładam przestudzoną, ale nadal płynną masę czekoladową i rozprowadzam po cieście. 22 Dekoruję uprażonymi orzechami laskowymi. 23 Mazurka można podawać od razu po kompletnym wystudzeniu, wtedy masa czekoladowa będzie płynna. 24 Ciasto można przechowywać w lodówce a przed podaniem należy
Book of spellsłyżki cukru szklanka śmietany kremówki (ok. 250ml) szczypta soli Składniki na dekorację: 25g posypki waflowej w kolorze zielonym czekoladowy zajączek czekoladowe jajeczka, migdały w czekoladzie lub inne czekoladowe drażetki Wykonanie ciasta: Do średniej wielkości miski przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Dodać drobny cukier do wypieków i wymieszać ponownie. Do dużej miski wlać maślankę (kefir), olej(...)lodówki do stężenia. Wykonanie dekoracji: Przełożyć ciasto masą, a następnie posmarować także jego wierzch i boki. Wyrównać krem. Posypać górę posypką waflową (można także obsypać boki ciasta). Udekorować czekoladowymi jajeczkami i czekoladową figurką zająca. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Barefoot contessa at home" Iny Garten. Zdjęcia www.magdalenaziemianska.pl
Mania Wypiekaniakawałeczku, po jego spróbowaniu odrazu chce się sięgać po następny. To ciasto napewno nie jest dla ludzi na diecie. Cukier, masło, mąka, czekolada... no ale czasami na cheat day można sobie pozwolić. 😆 Zrobienie takiego serniko-brownie, to dosłownie kilka minut pracy. W efekcie otrzymujemy wilgotne, czekoladowe, mięciutkie brownie z puszystym, przepysznym kremem sernikowym na górze. Musicie wypróbować, obiecam(...)powinien się rozpuścić. Po tym dodajemy jajka, śmietanę i ponownie krótko mieszamy. Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy aż powstanie gładka masa bez grudek mąki. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min. W samym środku brownie może (a nawet musi) być lekko, lekko niedopieczone. Studzimy. Za pomocą
Kuchnia ŁukaszaWitajcie, kasza gryczana kojarzy nam się raczej z dodatkiem do głównego dania obiadowego. Jednak świetnie sprawdza się także w roli głównego składnika ciasta czekoladowego. W połączniu z czekoladą oraz orzechami smakuje na prawdę wyśmienicie. Dzięki kaszy jest bardzo treściwe w smaku a jednocześnie delikatne (kaszę należy zblednować bardzo dokładnie). Spróbujcie koniecznie! Jedna porcja ( ciasto podzieliłam
Health-Fit-Lifezostał zaczerpnięty z bloga naszej znajomej bieganie od kuchni . Wprowadziłam 3 zmiany (zamiast wanilii dałam aromat waniliowy, dodałam trochę miodu i użyłam mąki razowej pszennej 1850) i powstało pyszne czekoladowe ciasto :) Składniki: 200g mąki, 3 łyżki stołowe kakao, 50g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka sody, odrobina prawdziwej wanilii, 2 łyżeczki miodu, 5 łyżek stołowych oleju rzepakowego, 250-300ml wody, szczypta
Państwo Wojtczuk gotująBiszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki. Składniki: - biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu - 250g mascarpone - 500ml śmietany kremówki 30% - 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem) - płatki czekoladowe (u mnie wegańskie z ksylitolem) do posypania - truskawki - 4 łyżki konfitury truskawkowej (lub malinowej) Galaretki
Smaczne Zdrowewiem jak wy ale ja kocham brownie, nie tylko dlatego ze jest to najprostsze i najszybsze czekoladowe ciasto, ale dla tego ze za każdym razem może być inne, a ograniczać może nas tylko wyobraźnia. A ze w ten weekend króluje u nas kuchnia amerykańska to nie mogło zabraknąć tego typowego amerykańskiego ciasta. Drugim typowym dla tej kuchni deserem jest banana
Bernika - moj kulinarny pamietniknadal ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ). Dokładnie wymieszane wylewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia. Boków NICZYM nie smarujemy. Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy(...)ostudzeniu. Gotowe! PS. Czekoladowy NIGDY nie wychodzi u góry całkowicie równy. Gdy chcemy użyć go do przełożenia tortu odwracamy ” do góry nogami „ O co chodzi z tym rzucaniem? Po upieczeniu rzucamy gorącym o podłogę – sprawi to , że biszkopt nie opadnie!!! A dlaczego? Podczas pieczenia wytwarzają się bańki powietrza , zapiekają się one w cieście , ale nie znikają
Ostra na Słodkozwiązku z tym, że już w warzywniakach pojawiły się polskie truskawki (słodko-kwaśne) postanowiłam przygotować ciasto na zimno - trójkolorowe, nie za słodkie i nieco "odchudzone". Poniższe ciasto składa się z trzech warstw: czekoladowej - przygotowanej na bazie budyniu śmietankowego oraz gorzkiego kakao, białej - z jogurtów greckich i czerwonej - galaretki malinowej z połówkami świeżych truskawek. Składniki na tortownicę o średnicy(...)truskawek. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki i kroić na drugi dzień po przygotowaniu (ciasto musi się bardzo mocno schłodzić!). Etapy przygotowywania budyniu czekoladowego Składanie ciasta: warstwa herbatników, budyń czekoladowy, warstwa biszkoptów Masa z jogurtów greckich, świeże truskawki i galaretka Pomysł na przepis STĄD
Ugotować