Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp. Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu po wystudzeniu
Przepisy i porady kulinarnedekoracja : 6 dkg żelatyny 4 łyżki cukru 1 litr jogurtu naturalnego 1 duża puszka brzoskwiń w syropie herbatniki polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać aby się nam rozpuściła. Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem na jednolitą masę. Dodać połowę żelatyny,wymieszać i lekko tężejącą wylać
Przepisy i porady kulinarneszklanki likieru porzeczkowego bądź 1/4 wody i 3/4 soku porzeczkowego u mnie 1/4 wody i 3/4 likieru z aronii Do przełożenia: 700 gram dżemu porzeczkowego Wykonanie: Wystudzone ciasto biszkoptowe, kroimy wzdłuż na pół. Każdy z blatów nasączamy połową przygotowanego wcześniej płynu. Na pierwszy blat nakładamy połowę dżemu oraz całą masę serkową,wygładzamy. Na to nakładamy drugi blat, na który również
Krakowskie smaki Aniżurawiny. Rozłożyć do wyschnięcia na folii lub pergaminie na minimum 1 godzinę. WYKOŃCZENIE Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, dno wyłożyć folią. Na spodzie ułożyć jeden z krążków ciasta biszkoptowego i nasączyć go likierem (u mnie pomarańczowo-kawowy). Pałeczki biszkoptów ułożyć wokół obręczy tortu. Nałożyć mus czekoladowy, a na nim położyć drugi blat biszkoptowy - również nasączony likierem. Kolejną warstwę stanowi
KUCHARNIACały bukiecik cake pops. Cake pops przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie. CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu
KUCHARNIAnawet tuczące - sposoby :) Niedługo również pojawią się kolejne odsłony truskawkowego szaleństwa - także na słono. SKŁADNIKI - minimum 500g truskawek - opakowanie bitej śmietany (śmietanę zrobić tak, jak na opakowaniu) SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym
Zofiana"Odliczam dni do prawdziwej wiosny! Już się nie mogę doczekać, szczególnie dlatego, że gdy będzie ciepło, będę mogła rozpocząć na całego remont mojego przyszłego gniazdka. Na
Słodkie Przyjemności"Jakieś plany na weekend? Ja calutki spędzam w pracy, dziś zaś prowadzę Dzień Dziecka w mojej starej Szkole Podstawowej. Będzie się działo! Będą tańce, zabawy
Słodkie Przyjemności"Dziś czeka mnie sporo pracy. Tej prawdziwej z dziećmi a nie przy remoncie, choć pewnie w wolnych chwilach, będę myślami wracała mimo wszystko do remontu. Przede
Słodkie PrzyjemnościZ góry oświadczam, że tego przepisu sama nie skomponowałam :) Został mi przekazany jako rodzinny sekret idealnego ciasta bratowej - a właściwie jej taty. Ciasto banalne, ale smakowo
Słodkie PrzyjemnościCzasami smaki dzieciństwa znaczą dla nas tak dużo, że staramy się je odszukać za wszelką cenę . Tak jest właśnie z tym ciastem, które przygotowałam od razu
Słodkie PrzyjemnościSesja zbliża się wielkimi krokami, co to oznacza? Dużo, dużo czasu spędzonego na wszystkim tylko nie na nauce :) Na przykład to ciasto które wczoraj upiekłam dla
Słodkie PrzyjemnościWczorajszy tłusty czwartek zaliczacie do udanych? Pochwalcie się, ile zjedliście pączków? Ja 5, łatwo poszło, bo nie były za duże, posypane cukrem pudrem i bez nadzienia
Słodkie PrzyjemnościBanan w cieście biszkoptowym z miodem i tahini; malinami
More food, love and dreams