pyszne, polecam :-) Składniki na ciasta: 2 szklanki mąki + 2 łyżki 6 jajek 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej. 1 szklanka cukru 18 łyżek oleju 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ilość cukru podana na opakowaniu budyniu jeżeli jest bez cukru 750 ml mleka(...)polewę: 1 czekolada deserowa 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 3 łyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób wykonania ciast: Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej i 2 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki mąki, do drugiej
Na słodko lub wytrawnieśmietankowe bez cukru 100 g wiórków koksowych (około 1 szklanki – 250 ml) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sernik kokosowy Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam, tak żeby składniki dobrze się połączyły. Ciasto jest dość klejące ale proszę się tym nie przejmować, takie powinno być. Wyrobione ciasto wyjmuję(...)przygotowanie sernika: Blaszkę w której będę piekła sernik, wykładam papier do pieczenia. Jeden kawałek ciasta wyjmuję z zamrażalnika i ścieram na tarce o dużych oczkach. Startym ciastem wykładam dno foremki i delikatnie ugniatam palcami tak żeby nie było dziurek. Na ciasto wykładam masę serową. Następnie ścieram drugi kawałek i posypuję górę sernika. Pieczenie sernika: Sernik wstawiam do nagrzanego
Uwaga Babcia Gotujeszkl. (200g) maki białej orkiszowej 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki lodowatej wody jak ciasto będzie za suche Piana 5białek 1 szkl. (200g)drobnego cukru 1 budyń bez cukru (40gr.) dowolne owoce,dżem,powidła -u mnie banan i dżem jagodowy Wykonanie Pokrojone na kawałki zimne masło połączyć(...)minut.-ja ciasto robię wieczorem i jak potrzebuje to wykorzystuje rano...ciasto może leżeć 2-3 dni w lodowce. Piekarnik włączyć na 190 o C. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. 60-40%. Na blaszkę wyłożoną papierem starkować na tarce o dużych oczkach pierwszy -większy kawałek ciasta,ugnieść delikatnie łyżka ,lub ręką . Wyłożyć owoce dowolne ,lub dżem
w mojej kuchnimleka Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po 1 jaju, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, ciągle ucierając. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mleko, mieszamy. Drugą pozostawiamy bez dodatków. Składniki na kule serowe: 400 g sera białego dwukrotnie zmielonego 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE I PIECZENIE CIASTA Z SEROWYMI KULAMI: ciasto jasne ciasto ciemne ( wyrównujemy) serowe kule ( 3 w szerokość i 4 w długość blachy) pieczemy 50 minut w temp
Domowe ciastaokryta ciastem. Takie ciacho, jakie serwowała Wam kiedyś babcia, czy można czasem spotkać w tradycyjnych cukierniach. Pięknie pachnie w czasie pieczenia, mąż wyjada to ciasto wprost z blachy, jeszcze ciepłe. Jeśli lubicie szarlotkę z lodami, to również się tutaj sprawdzą. Jeśli jak ja, jesteście przywiązani do smarowania blaszek tłuszczem przed pieczeniem i unikacie używania papieru do pieczenia, to jednak go polecam. Papier do pieczenia idealnie sprawdza się we wszelkich ciastach z owocami. Czasem pod wpływem kontaktu blaszki z owocami, ciasto zaczyna mało apetycznie ciemnieć. Jeśli zastosujecie papier do pieczenia, praktycznie zaraz po upieczeniu, ciacho łatwo wyjmiecie z blaszki co zapobiegnie ciemnieniu. Łatwiej też jest je potem kroić. Tak więc, dla ciach z owocami, robię
Mieszam w Garnkuswoje smaki ciasta marchewkowego :) Składniki: 200 g mąki 200 g startej marchewki (ja ścieram na dużych oczkach) 2 jajka 200 g cukru brązowego 150 ml oleju rzepakowego 50 g wiórków kokosowych 50 g posikanych orzechów włoskich 3-4 plastry drobno pokrojonego ananasa z puszki po 1 łyżeczce: cynamonu, soli i sody pół łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia(...)oraz posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Jeśli ktoś nie lubi na przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników. Do powyższych produktów przesiewamy mąkę oraz pozostałe sypkie składniki: cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 22 cm) i pieczemy około godziny
upichcicJeden z najstarszych przepisów na sernik i jedno z pierwszych serowych ciast jakie jadłam... smak dzieciństwa, piękne wspomnienia... trochę więcej pracy ale nie jest trudny, warto choć raz go upiec a jak już raz się upiecze to będzie stałą pozycją na świątecznym stole. Składniki na blaszkę 35x25cm Spód i wierzch: - 500g mąki pszennej - 200g zimnego(...)budynie waniliowe bez cukru (35g jeden) Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do woreczka foliowego, dajemy na godzinę do lodówki, po tym czasie z jednej części układamy spód, odrywamy po kawałku ciasta i wykładamy na blaszkę, nie musi być równo a nawet nie powinno :) piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód przez
Wypieki Renewłoskich 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople olejku migdałowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na krem: 1,5szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka kakao rozpuszczalnego słodkiego 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka 1 łyżeczka mąki 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)żeby uzyskać jednolitą konsystencję. W drugiej misce wymieszałam mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier puder. Składniki sypkie przesypałam do mokrych, czyli jajka z mlekiem i olejem. Wszystko wymieszałam łyżką do połączenia składników i przelałam do foremki silikonowej (małej keksówki o wymiarach ok. 6x16cm). Ciasto wstawiłam do mikrofali i piekłam niecałe 3 minuty na mocy 750W. Czas pieczenia
Waniliowe Improwizacjeplacków: 2 mocno dojrzałe banany 2 jaja 2 szklanki maślanki (500ml) 4 łyżki roztopionego masła (60g) ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 szklanki mąki (320g) 2½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli 1 szklanka jagód olej do smażenia (jeżeli jest konieczny) Banany obrać, rozgnieść na papkę. W średniej wielkości misce roztrzepać jaja z maślanką, masłem i wanilią. Dodać banany(...)Dzieci polska, amerykańska Ilość: ok. 20 placków Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Bananowe placki z jagodami Placki z jagodami zawsze dobrze smakują, prawda? ;) przygotowanie: 5 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 20 min czas całkowity: 25 min Składniki: Ciasto 2 mocno dojrzałe banany 2 jaja 2 szklanki maślanki 4 łyżki roztopionego masła ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Pełny talerzciasto odstawiam do wystudzenia, tak żeby miała temperaturę niższą niż 40 stopni aby białko z jajek nie ścięło się podczas dodawania. Do letniego ciasta dodaję po jednym jajku i dokładnie mieszam drewnianą łyżką aż jajko wchłonie w ciasto i dodaję kolejne jajko, ciasto możemy mieszać łyżką lub mikserem. Formowanie ptysi i pieczenie: Z tak przygotowanego ciasta formuję ptysie, ciasto(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Pomiędzy ptysiami pozostawiam po kilka centymetrów wolnego miejsca, ponieważ podczas pieczenia wyrosną. Blachę z ptysiami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 33 minut, na mocno złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Taka uwaga
Uwaga Babcia GotujeKiedy piana będzie błyszcząca obroty miksera zmniejszyć do najmniejszych, dodać po jednym żółtku, cukier waniliowy, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Krótko, ale dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 40x28 wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Masa cappuccino Do rondla wlać mleko, wsypać budyń, mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka(...) i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o takich samych rozmiarach co biszkopt i piec przez około 20 minut w 180 stopniach. Bezę ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Dolny biszkopt posmarować połową masy. Na masę wyłożyć bezę kokosową. Na bezę wyłożyć drugą połowę masy cappuccino. Wszystko przykryć drugim blatem biszkoptu
na moim stole...wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli Białka z solą(...)powoli dosypujemy budynie, miksujemy. Na koniec, stopniowo dodajemy olej. Tak przygotowaną pianę przekładamy na wystudzony podpieczony spód ciasta. Dodatkowo: 400 g borówek cukier puder Borówki układamy na piance, otworkami do góry. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta z zamrażalnika. Całość pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomisłodką bezą;) To ciasto ma szansę stać się hitem tegorocznej jesieni:) Przepis bierze udział w konkursie organizowanym na stronie: http://konkurs.kopernik.com.pl/ #przepisnakopernika Ciasto: 3 jajka 50 g miodu 1/2 szkl. oleju 230 g jogurtu greckiego 80 g cukru 170 g mąki 120 g zmielonych pierniczków – Serca Toruńskie lukrowane Kopernik 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 twarde jabłka(...)dodajemy składniki suche, a więc cukier i mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone pierniczki. Mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka przez około 45-55 minut. Obrane ze skórki jabłka kroimy w kostkę. Od razu skrapiamy sokiem
Smaki Na Talerzuróżnego rodzaju uroczystościach. Obecnie to ciasto zostało wyparte przez bardziej nowoczesne, ale zapewne część osób dalej go przygotowuje. A mowa oczywiście o metrowcu, czyli dwukolorowym cieście, charakterystycznie składanym z plasterków ciasta, przekładanym kremem budyniowym lub grysikowym i krojonym z ukosa. Takie ciasto po pokrojeniu bardzo ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. Ja moje ciasto zrobiłam troszkę inaczej niż w oryginale(...)metrowca rozpoczęłam od upieczenia ciasta, a dokładnie dwóch ciast. Wodę zagotowałam z cukrem i wystudziłam. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę i odstawiłam na chwilę na bok. Wystudzoną wodę z cukrem zmiksowałam powoli z mąką pszenną tortową. Następnie, ciągle miksując dodawałam po jednym żółtku. Potem wmiksowałam do ciasta olej i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszałam
Waniliowe Improwizacjekwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, który równoważy słodycz ciasta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Całe ciasto jest dość proste w przygotowaniu i nie zajmuję dużo czasu, więc świetnie sprawdzi się zarówno jako tort na różnego rodzaju okazje, jak i ciasto na niedzielę do kawy. Składniki: Ciasto: 850 g masy makowej 6 jajek 2-3 łyżki(...)cukru 5 płaskich łyżek kaszy manny 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru 3 żółtka 1 duży budyń śmietankowy bez cukru (64 g) 2 czubate łyżki mąki pszennej 200 g masła 100 g białej czekolady Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1/3 szklani śmietanki
Kuchnia MagdaLeny