Mleczne rafaello było jednym z naszych ulubionych ciast zanim przekonwertowaliśmy się na roślinną dietę. Teraz ta wegańska jaglana wersja od Veganbandy podbiła nasze serca i zachwyciła nasze podniebienia . Prosta w wykonaniu, w dodatku bez pieczenia. Polecam! Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 3 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka wody 6-10 łyżek syropu z agawy 200 g wiórek(...)zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie, dolewamy szklankę mleka i wsypujemy wiórki kokosowe (zachowujemy około 2 łyżki do późniejszego posypania ciasta). Dodajemy też syrop z agawy lub inny słodzik smakując aż do uzyskania odpowiadającej nam słodyczy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Masę
Lamarida.plmigdałowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki: 500 g wiśni 15 szt.moreli po 100 g czekolady białej/mlecznej roztopionej z 2 łyżkami śmietanki 30% po 2 łyżki cukru po 1 łyżce masła Wersja w piekarniku: patelnię wysmarować 1 łyżką masła, posypać cukrem, ułożyć wydrylowane wiśnie, zalać ciastem. Odpiąć rączkę. Piec- bez przykrywki- w nagrzanym piekarniku(...)stopni, przez około 40 minut. Wyjąć po ostudzeniu. Polać polewą z białej czekolady. Wersja na kuchence: patelnię wysmarować 1 łyżką masła, posypać cukrem, ułożyć przekrojone na pół morele, zalać ciastem. Piec z przykrywką (!) na dużym palniku, ale małym ogniu, przez około 30 minut. Wyjąć po ostudzeniu. Polać polewą z mlecznej czekolady. Wersja z piekarnika: Wersja na kuchence
Kraina Miodem PłynącaBardzo proste i pyszne ciasto które nie potrzebuje piekarnika, a jedynie lodówki do jego schłodzenia. Warstwa ciemna to coś na kształt czekoladowych trufli z nuta chałwy
Gotowanie...to proste !jakie znam, bardzo wdzięczne ciasto do którego można do woli wrzucać ulubione owoce, nawet dżemy czy konfitury. Wszystkie składniki łączymy, wlewamy do natłuszczonej formy, chwila pieczenia a ile radości! Zatem bierzemy się za pieczenie Składniki: 5 dużych śliwek garść malin świeżych lub mrożonych 2 szklanki mąki szklanka cukru pudru opakowanie proszku do pieczenia kostka miękkiego masła(...)Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową lub okrągłą o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej trochę ciasta, potem posyp gdzieniegdzie malinami, zalej resztą ciasta. Piecz w temp. 180C 15 minut na środkowej półce bez termoobiegu programem grzania góra – dół. Po 15 minutach wyjmij ciasto, ułóż śliwki skórką do dołu. Piecz
Zasmakuj Kuchnibyło prawdziwe... a jednak!:) - jest miękkie i puszyste - nie czuć w nim drożdży - sami decydujemy czy będzie miękkie czy chrupiące zależnie od czasu pieczenia - jeśli chcemy grube ciasto, podwajamy porcję bez obaw, że ciasto się nie upiecze (pieczemy wtedy 20 minut) - możemy zrobić z niego również małe pizze- pizzerinki - możemy rozłożyć ciasto na całą blachę lub uformować
Szefowa kuchniszybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Domowa peklowana szynka wieprzowa(...)spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu
Karo in the Kitchenustach. Szczególnie polecam tym, którzy nie mają piekarnika. Przepis na blachę 25 x 36 Co potrzeba na ciasto: 1000 g sera waniliowego z wiaderka, 200 g masła, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (40 g), ok. 350 g herbatników Petit Beurre Co potrzeba na polewę: 8 łyżek(...)gotowania porobią się grudki, ale nie przejmujcie się tym. Te większe rozcierajcie zaraz po wyłączeniu płomienia, te mniejsze nie mają większego znaczenia na jakość masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierwszą warstwę herbatników, na nią wylewamy połowę gorącej masy serowej, rozprowadzamy równomiernie. Układamy drugą warstwę herbatników, wylewamy resztę masy serowej, rozprowadzamy równomiernie, a na niej układamy trzecią warstwę
Bułka z ChlebemDziś zrobiłam ciasto, które nazwałam metrowcem bez pieczenia. Z tradycyjnym metrowcem co prawda nie ma zbyt wiele wspólnego, ale składa się go i kroi tak jak metrowca pieczonego. Do przygotowania ciasta użyłam jasnych herbatników, które przekładałam kremem budyniowym w dwóch smakach. Ciasto polałam czekoladą. Po schłodzeniu i pokrojeniu ciasto fajnie się prezentuje, a jest dużo mniej pracochłonne(...)ciasto było złożone, odwróciłam blaszkę do normalnej pozycji, ciasto posmarowałam z wierzchu i po bokach resztą kremu która została lub wyszła bokami z ciasta. Ciasto odstawiłam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Po tym czasie podgrzałam śmietanę i wrzuciłam do niej połamana na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam składniki na jednolitą polewę. Czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta
Waniliowe Improwizacjeniego można włożyć owoców! To sernik pieczony bez spodu, bez ciasta i bez mąki – robi się tak szybko, że prawie można go nazwać sernikiem dla leniwych… Leciutki i pyszny! Puszysty, aksamitny, lekki i rozpływający się w ustach – taki powinien być dobry sernik! Nie musi być najpiękniejszym ciastem na świątecznym stole, nie musi być równy jak przysłowiowy(...)bardziej zbitych, do masy można dodać łyżkę mleka lub śmietanki żeby ułatwić sobie miksowanie. Bez grudek się nie obędzie – taki urok tego sera. W drugiej, dokładnie odtłuszczonej, suchej i czystej misce ubijamy białka z solą – dokładnie tak samo jak na bezę (beza do wglądu jest TUTAJ ). W momencie, kiedy na szczytach ubijaczek miksera zaczną formować się miękkie wierzchołki ubitej
Karo in the KitchenDrapacz chmur to wyjątkowe ciasto - wygląda bardzo efektownie a jego wykonanie wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Robię je zawsze kiedy potrzebuję czegoś ekstra - sprawdza się
Prosty przepis naBardzo szybkie do przygotowania ciasto, dosłownie 30 minut i gotowe. Zrobiłam je w trakcie przygotowywania obiadu, ciasto już chłodzenia ma mięciutkie herbatniki i można je zajadać
Gotowanie...to proste !Chatka Baby Jagi to ciasto mojego dzieciństwa:) Ten fajny kształt i zabawna nazwa zawsze będzie wzbudzała uśmiech na mojej twarzy. Dziś gdy jem to ciasto nie
KuchniaWeDwoje.plPyszne, ale bardzo słodkie ciasto maxi king to kopia znanego batonika. Proste i szybkie w przygotowaniu, dosłownie pół godziny i gotowe. Herbatniki, masa z mleka w
Zrób to smacznie