To że lubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna
Ala piecze i gotujeDomowy, własnoręcznie przygotowany tort lub inny słodki wypiek to wyjątkowy smakołyk, którym chcemy zachwycić gości i rodzinę. Przy takich wypiekach nie tylko liczy się smak, ale
Słodkie okruszkiGdy tylko zobaczyłam przepis na te placuszki od razu wiedziałam, że je przygotuję. Wyszły bardzo puszyste i delikatne, a zapach podczas smażenia był po prostu cudny
Smaki Na TalerzuZa oknem coraz piękniejsza pogoda, że z przyjemnością wstaje się każdego poranka! Z okazji początku wiosny, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne babeczki owsiane
Be Fit Be Strongjest, gdy jesteśmy w Kopenhadze i jako absolutny hit kulinarny pokazuje nam się smørrebrød, czyli takie kanapki na bogato. Takie jak u nas można sobie zrobić na każde śniadanie. Bez kanapek nie ma śniadania ani kolacji. Jeśli znudziły Wam się zwykłe kanapki z serem i szukacie bardziej egzotycznych inspiracji, to zobaczcie moje zestawienie najlepszych kanapek. Przecież śniadanie to najważniejszy(...)oleju łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jogurt grecki połówka marakui na każdą porcję (lub łyżka kostka gorzkiej czekolady starta na tarce do dekoracji Przepis na gofry z jogurtem greckim i marakują Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Po chwili dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z tak przygotowanego ciasta przygotowujemy gofry w piekarniku lub maszynce do gofrów. Każdego
Ugotowane pozamiataneKolejne z naszych ulubionych, szybkich bagietek. Tym razem upiekłam je na mąkach z samopszy i płaskurki. Jeszcze pyszniejsze i zdrowsze od poprzednich. Najlepsze oczywiście na
Smaczne ZdroweTen sernik to klasyka - aż dziwne, że przez tyle lat prowadzenia bloga jeszcze go tutaj nie dodałam. Najczystsza postać tego ciasta*, sam ser, żadnego spodu i
Słodkie inspiracjemalinami i cząstkami arbuza. Fajnie smakują polane syropem klonowym, jednak jak wiadomo nie jest on zalecany w diecie maluszków. Dlatego ja jem ukradkiem z syropem klonowym, a córka jeszcze bez. Zapraszam również do zapoznania się z innymi pomysłami na placuszki, np.: miniaturowe placuszki kefirowe , placuszki z serka wiejskiego czy wytrawne placuszki z serem żółtym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placuszki jogurtowe(...)rozmiarze L 120 g 120 mąki pszennej 1/3 łyżeczki 1/3 proszku do pieczenia 1 łyżeczka 1 cukru z wanilią szczypta soli PONADTO arbuz maliny syrop klonowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wlej jogurt naturalny. Dodaj miękkie masło, jajko, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i odrobinkę soli. Wszystko zmiksuj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji
ProstePesto.plFocaccia, to pyszny włoski chleb, który idealnie nadaje się jako dodatek do posiłku. Osobiście uwielbiam go jeść, gdy jest świeży bez żadnych dodatków. Już oliwa, sól i rozmaryn sprawiają, że jest bardzo smaczny. Chlebek ten można upiec również z innymi dodatkami, np. oliwkami, pomidorkami koktajlowymi lub ziołami. Tradycyjnie focaccia powinna mieć wgłębienia polane oliwą. SKŁADNIKI 20 g świeżych drożdży(...)gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można ciasto podsypać niewielką ilością mąki. Wyrobione ciasto umieścić w misce, natłuścić z wierzchu i przykryć miskę ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Prostokątną formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki
Passions hobbies lifeDzień dobry :-) Moje dzieci bardzo lubią chałkę. Czasem kupujemy, ale ciężko znaleźć taką bez dodatków. Ostatnio próbowałam kolejny nowy przepis i powiem Wam, że domowa chałka wyszła pyszna. Nie umywa się do tych sklepowych. Na jej przygotowanie musimy poświęcić troszkę czasu, ale naprawdę warto. Moje głodomory zjadły ją w 3 dni i podejrzewam, że niedługo będą robić kolejną :-) Polecam(...)gładkie, elastyczne ciasto. 2. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny, żeby ładnie nam wyrosło. 3. W międzyczasie możemy przygotować kruszonkę: do miski dajemy wszystkie składniki, zagnieść kruszonkę. Włożyć do lodówki. 4. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną delikatnie mąką. Dzielimy na 3 części z których formujemy podłużne wałki. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wałki
kruche babeczkiKonkretne, sycące bułeczki. Rumiana skórka, mleczny zapach - idealne śniadanie na słodko. Popijane kawą zbożową z mlekiem - zestaw optymalny. Ciasto wyrabia się dość szybko, proces rośnięcia też jest krótki. Efekt - w moim odczuciu idealne ciasto drożdżówkowe. Można je upiec w wersji bez nadzienia - do przekrajania i smarowania czym dusza zapragnie. W wydaniu nadziewanym nie wymagają niczego więcej poza talerzem(...)zagniatamy ciasto, które po trzech minutach powinno być miękkie i odchodzące od dłoni. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie, raz jeszcze szybko zagniatamy i dzielimy na sześć części. Każdą rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy łyżeczkę nadzienia - dżemu, powidła lub kremu czekoladowego i zlepiamy jak knedla. Nadajemy bułeczce podłużny kształt i układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej
Kronika Piekarnikajuż za kilka lat nasz ulubiony przysmak będzie dostępny także w Polsce. A gdy bez problemu Dominosteine można włożyć do koszyka, wolimy przez kilka dni bawić się w produkcję domowych kostek domino. Ach, ta nasza przekorna natura. Udostępnij Składniki na kostki domino – Dominosteine Ciasto piernikowe: 125 g miodu 25 g brązowego cukru 40 g masła 150 g mąki(...)Przygotowanie Ciasto piernikowe: W garnku podgrzewać na małym ogniu miód, cukier oraz masło, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia. W miseczce wymieszać mąkę, kakao, cynamon i przyprawę do piernika, wsypać do garnka z przygotowanymi wcześniej składnikami. Wbić jajko, wlać sodę rozpuszczoną w mleku, całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy ( 25/25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić
niecodziennikparypyszny pomysł nie tylko na szybkie śniadanie lub kolację. Smakują rewelacyjnie i tak naprawdę możecie przygotować je z dowolnym farszem. Paprykowe, miękkie oraz puszyste ciasto jest tak smaczne, że u mnie często znika bez jakichkolwiek dodatków. To takie wytrawne biskwity z patelni, z tymże ja robię cieńsze. Polecam. Paprykowe placki biszkoptowe z nadzieniem - składniki: (3 sztuki) 2 jajka(...)zdejmując placki z patelni - najlepiej od razu ostrożnie składać je na pół. W przepisie użyłam sałatki z kurczakiem premium gyros Dega . Jest to sałatka z warzywami 45% i z pieczonym mięsem z kurczaka 20%. Główne składniki to: ziemniaki, mięso z ud kurczaka, olej rzepakowy, kapusta, ogórek, papryka, kukurydza 5%, cebulka oraz przyprawy
Di gotujebagietek, zup lub innych dyniowych dań. Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem. kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée. Dyniowe purée możemy poporcjować w woreczki(...)maki pszennej 50 g maki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonej żurawiny 50 g twardego sera koziego szczypta soli Wykonanie Dyniowe purée roztrzepujemy widelcem z oliwą, ricottą i jajkami. Dodajemy mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia, doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy suszoną żurawinę i pokrojony w drobną kostkę twardy ser kozi
Tajemnice Smakumisce, odstawić na jakiś czas, później wymieszać u upiec. Bez żadnego wyrabiania. Brzmi zachęcająco? Jeśli macie ogromną ochotę na drożdżówkę a nie lubicie się trudzić z ciastem drożdżowym to polecam Wam ten przepis. Jak do swojej drożdżówki wykorzystałam śliwki - jak na początek jesieni przystało. Jedynym minusem tego ciasta jest - moim zdaniem - zbytnio wyczuwalny aromat drożdży. Zatem jeśli jednak wolicie(...)wsypać mąkę. Nie mieszać! Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Podane składniki zagnieść ze sobą na sypką kruszonkę. Śliwki pokroić na połówki i wypestkować. Po upływie czasu składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką
My simple kitchen