soboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta ( ciepło jest przecież ), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu(...)jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy. Piec w 170 st. C. 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzestąd wzięła się nazwa bloga O tym jak było naprawdę przeczytacie w zakładce „Kilka słów o mnie i o blogu” Ale… to że uwielbiam ciasteczka, ciasta i inne desery oraz ogólnie wszystko co związane z kuchnią i gotowaniem, to w 100% prawda. Z czego cieszy się bardzo moja rodzina i znajomi. Smakołyków na naszym stole nigdy(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W miski przekładamy pastę orzechową, wbijamy jajko i wsypujemy pół szklanki cukru trzcinowego. Całość mieszamy łyżką. Z masy formujemy w dłoniach małe kulki (moje są ciut większe od orzecha włoskiego). Każdą lekko spłaszczamy i układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie robimy wzorki widelcem. Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie
Słodkie okruszkiZapach świeżo upieczonych w nocy bułek rozchodzi się po całym domu, budzi domowników i zaprasza na śniadanie. Śniadanie od serca, bo któż normalny piecze w środku nocy bułeczki, aby móc nimi uraczyć swych bliskich? Chrupiąca skórka i miękki środek, piękny brązowy kolor i głęboki smak orkiszowo-owsianych małych wypieków... Do tego świeże masło, ziołowy twarożek, warzywa dojrzewające w słońcu własnego(...)mąki i odstawiam. Po 15 minutach, kiedy nieco zwiększy swoją objętość, dodaję do ciasta, dokładnie urabiam i zostawiam na1,5h, aby ciasto urosło. Następnie ponownie je wyrabiam, dodając olej. Ciasto powinno łatwo oklejać się od rąk. Dużą, płaską blachę wykładam papierem do pieczenia i posypuję mąką. Z ciasta, przy pomocy mąki, formuję bułeczki, układam w odstępach
W kuchni Karmel-itkiskładniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła wykonanie: Masło roztapiamy i łączymy z rozkruszonymi herbatnikami. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wyrównujemy
Domowy Smak Jedzeniaodszedł, nie zdążył się z Nią pożegnać. Ona wierzyła, że jeszcze będzie dobrze, że jeszcze los podaruje Im trochę czasu. Bo przecież jak to mogło być dalej? Tak bez Niego? Długo jeszcze potem chodziła po pustym domu po Jego śladach i szukała znaków obecności. Siadała sama przy stole i spędzała czas nad smacznym, ale nietkniętym śniadaniem, nad dobrą(...)Moja Babcia i Mój Dziadek mogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem arachidowy małe opakowanie serka mascarpone
Raj dla Podniebieniaodszedł, nie zdążył się z Nią pożegnać. Ona wierzyła, że jeszcze będzie dobrze, że jeszcze los podaruje Im trochę czasu. Bo przecież jak to mogło być dalej? Tak bez Niego? Długo jeszcze potem chodziła po pustym domu po Jego śladach i szukała znaków obecności. Siadała sama przy stole i spędzała czas nad smacznym, ale nietkniętym śniadaniem, nad dobrą(...)Moja Babcia i Mój Dziadek mogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem arachidowy małe opakowanie serka mascarpone
Raj dla Podniebieniapomyślałam i padło na pudding z zakalcem , który podany na ciepło z bitą śmietaną okazał się strzałem w dziesiątkę! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser z zakalcem składniki Pudding z zakalcem ciasto zakalcowe – w moim przypadku było to około 12 muffinek z truskawkami 3 jajka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany 35% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Co zrobić(...)około godzinę. Następnie pieczemy w nagrzanym do 30 stopni piekarniku przez 30 minut. Gotowe! Prawda że proste? Nam najbardziej ten deser smakował na ciepło z dodatkiem bitej śmietany. Do masy można również dodać rodzynki namoczone na przykład w brandy, albo trochę cynamonu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pudding z zakalcem Jeżeli chcielibyście jednak zrobić muffinki bez zakalca to polecam wam mój
Do Garów!jego pomocą zaskoczyć pozytywnie znajomych i rodzinę. To quiche jajeczna ze szpinakiem, serem i na przykład suszonymi pomidorami. POTRZEBUJEMY Ciasto francuskie 4 do 6 jajek w zależności od wielkości 450 gram rozdrobnionego szpinaku ze śmietaną (jeśli kupisz taki bez sosu śmietanowego to potrzeba będzie jeszcze śmietany 18% 200g) Ser sałatkowy lub feta 250 do 300 gramów Kilka pomidorów suszonych(...)zawartość miski do formy z ciastem. Dodajemy równomiernie kawałki sera. Kładziemy na wierzch suszone pomidory. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika. Po wystygnięciu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. SUGESTIE Jeśli mamy grubą formę do tart polecam wstawić samo ciasto na kilka minut do piekarnika. Jak się trochę zarumieni wtedy wlewam zawartość naszego dania do środka i piekę dalej. To pozwala upewnić się
Fleksitarianizm.plpomarańczową i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając małymi porcjami letnią śmietankę (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki, ciasto nie może być zbyt luźne, bo po upieczeniu może nam opaść). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy(...)wyrośnie (podwoi swoją objętość) przekładamy do wysmarowanej foremki (32/10cm), na wierzchu posypujemy kruszonką. Czekamy aż się trochę ciasto podniesie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach, przez 40-45 minut (góra-dół). Długość pieczenia zależy od piekarnika. Kruszonka: Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka
Dieta Rozdzielna i Zdrowieszybko. Niektóre rodzaje chleba nastawia się dzień wcześniej, a niekiedy nawet mi wieczorem nie chce się tego robić. Ten chleb pszenny robimy rach-ciach. W smaku jest uniwersalny. Tzn. bez problemu zjedzą go dorośli i dzieci. Świetnie pasuje do sera, wędlin ale też do słodkich smarowideł – dżemów czy brrr nutelli. Możecie dodać tutaj jakiś nasion np siemienia, pestek(...)się zraziłam. I co gorsza, zupełnie nie wiem dlaczego nie wychodziły;) Ale to już kolejny raz, kiedy chleb z przepisu Piotra wyszedł super! Ja lubię dodatkowo przesmarować pod koniec pieczenia wierzch chleba roztopionym masłem – ok. 2 łyżeczki. Drukuj Chleb pszenny codzienny Pyszny, prosty do zrobienia chleb pszenny Składniki 10 g świeżych drożdży 100+300 ml wody
Mieszam w Garnkubez sosu śmietanowego to potrzeba będzie jeszcze śmietany 18% 200g) Ser sałatkowy lub feta 250 do 300 gramów Kilka pomidorów suszonych w oliwie Pieprz, sól i bazylia Szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE Jeśli kupiliśmy mrożony szpinak należy go rozmrozić w garnku z małą ilością wody lub oliwy z oliwek, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Na formę do tarty/quiche wykładamy ciasto(...)zawartość miski do formy z ciastem. Dodajemy równomiernie kawałki sera. Kładziemy na wierzch suszone pomidory. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika. Po wystygnięciu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. SUGESTIE Jeśli mamy grubą formę do tart polecam wstawić samo ciasto na kilka minut do piekarnika. Jak się trochę zarumieni wtedy wlewam zawartość naszego dania do środka i piekę dalej. To pozwala upewnić się
Fleksitarianizm.plCiekawy pomysł na podanie czegoś innego na kolację znalazłam na stronie Przyślij Przepis. Bułeczki przygotowane nie na drożdżach, a na proszku do pieczenia. Pachnące i
Smaki Na Talerzuprzyjemniejsza, cieplejsza, wypełniona aromatami po brzegi. Na każdą okazję Kruche ciasteczka maślano-waniliowe to słodkość na każda okazję. Na eleganckie przyjecie i na dziecięcy bal. Można je zresztą upiec bez żadnej okazji. Po prostu na zwykły-niezwykły weekend spędzony w gronie rodziny, która na pewno doceni ten słodki gest. A nic przecież nie cieszy tak jak częstowanie innych(...)się składników, następnie zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 lub 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek o grubości około 0,5 cm, foremką wykrawamy ciastka, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ciasteczka w piekarniku
KulinarneImpresje.plprzyjemniejsza, cieplejsza, wypełniona aromatami po brzegi. Na każdą okazję Kruche ciasteczka maślano-waniliowe to słodkość na każda okazję. Na eleganckie przyjecie i na dziecięcy bal. Można je zresztą upiec bez żadnej okazji. Po prostu na zwykły-niezwykły weekend spędzony w gronie rodziny, która na pewno doceni ten słodki gest. A nic przecież nie cieszy tak jak częstowanie innych(...)się składników, następnie zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 lub 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek o grubości około 0,5 cm, foremką wykrawamy ciastka, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ciasteczka w piekarniku
KulinarneImpresje.pltymi brownies to było tak: mnie tam zawsze zalega jedno, dwa białka w lodówce. Zalegaja i zalegaja, a potem już naprawdę trzeba coś z nimi zrobić. Na bezy nie zawsze mam czas. Poza tym bardzo często później i owe zalegaja, bo chętnych na nie za bardzo nie ma. Dlatego najpewniejszym sposobem jest upichcenie czegoś, co na pewno się wszystkim spodoba(...)Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Wyłóż papierem do pieczenia wybrana foremkę. Czekoladę i masło rozpuść w rondelku na małym gazie, albo w naczyniu umieszczonym nad garnkiem z parującą wodą. Odstaw. Białka utrzyj z cukrem i szczyptą soli, dodaj rozpuszczoną czekoladę, migdały, mąkę, kakao, likier i esencję, dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do foremki. Piecz około 25 minut. Zostaw
Lejdi of the housenaprawdę zrobienie tortu na początku było bez okazji, jednak potem przypomniałam sobie, że mój blog obchodzi 3 urodziny. Więc wyszło na to, że tort był na specjalną okazję ;) Prosty, klasyczny tort. Lekki, puszysty, kakaowy biszkopt i krem wykonany z batoników milky way to połączenie doskonałe. Całość udekorowana mleczną czekoladą i batonami. Tort znikał ze stołu w ekspresowym tempie(...)masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę i kakao. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić
Zrób to smacznieGryczany chlebek bananowy Bezglutenowy chlebek bananowy Tradycyjny chlebek bananowy Gryczany chlebek z żurawiną Dziś prezentuję Wam wersję idealną dla osób, które unikają cukru (i przy okazji robią wyzwanie Grudzień bez cukru – tak to ja :D). Nie ma w nim żadnego słodzika, całą słodycz zapewniają mu banany, dlatego dobrze jeśli będą bardzo dojrzałe Bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi(...)roztrzep widelcem lub trzepaczką. Do masy bananowo – jajecznej dodaj mąkę, sodę oczyszczoną oraz posiekane orzechy włoskie. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią masę, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 35 – 40 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi
365 dni dookoła kuchniMoże być także, tak jak w moim przypadku, podany z dodatkami jako danie główne. Taka wariacja na temat pizzy ;) bez drożdży i wyrastania. Cienko rozwałkowany chlebek wychodzi chrupiący i delikatny. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki spód, wystarczy rozwałkować ciasto na nieco grubszy placek. Dodatki to już pole do popisu Waszej wyobraźni. Ja wykorzystałam jedno z moich ulubionych połączeń smakowych(...)Orzechy włoskie Łączymy obie mąki, jogurt i oregano Wyrabiamy i dodajemy wrzątek w takiej ilości, aby uzyskać elastyczne i miękkie ciasto, może delikatnie lepić się do rąk Z ciasta formujemy kulę, kładziemy ją na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy na cienki placek około 0,5 cm. W ten sposób ciasto nie będzie kleiło nam się
HealthyCreationsnabiału i bez pszenicy. Składniki na masę „sernikową” 200 g suchej kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki) szklanka wody szklanka mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego) 5 łyżek cukru lub syropu klonowego 150 g śmietany kokosowej (lub twarda część z puszki mleka kokosowego) Składniki na spód: 1 i 2/3 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki(...)gotowania dobrze jest kaszę mieszać, by nie przywarła do dna garnka. Gotową kaszę odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Dodajemy posiekaną margarynę bezmleczną i wyrabiamy ciasto palcami. Powinna powstać sypka, grudkowata masa. Następnie dodajemy jajko oraz 3 łyżki wody lub mleka kokosowego i wyrabiamy zwarte ciasto. Odstawiamy je na godzinę
Dieta bez mlekaserem i pomidorami: około 2-3 filety z piersi kurczaka 1-2 pomidory jakieś 2 garście świeżego szpinaku 150 g serka kanapkowego naturalnego (szukamy takiego o dobrym składzie, bez zbędnych dodatków typu olej palmowy czy substancje zagęszczające) 3 łyżki majonezu 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, suszona cebula, czosnek granulowany Przygotowanie Piersi z kurczaka myjemy(...)serka z majonezem, następnie układamy po garści liści szpinaku i po dwa plasterki pomidora. Całość posypujemy serem żółtym. Zakryte naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze jakieś 10 minut, aby ser się zarumienił. [caption id="attachment_7528" align="aligncenter" width="685"] Zapiekana pierś
e-PrzepisyKulinarnepatelni. Studzimy *** *** Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na dwie części. Dłuższe części ciast nacinamy tak by powstały paski, środek pozostawiamy nienacięty *** *** Na nienaciętych środkach ciasta układamy warstwę szpinaku *** *** Na szpinaku układamy plasterki sera feta *** *** Na serze układamy porcje ryby, którą przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym (lub zwykłym pieprzem i sokiem z cytryny) *** *** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy(...)lewy, prawy, lewy) do środka. Końcówkę lekko podwijamy pod spód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je *** *** Gotową roladkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C ( piekłam z termoobiegiem ), i zapiekamy przez około 40 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KURCZAK ZAPIEKANY Z SEREM I ANANASEM
Blog z Apetytemagawy (naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym). Ponadto wszystkie produkty są wegańskie, bezglutenowe i bez cukru – takie stworzyłam też ciasto, czyli truskawkową kostkę! Zapraszam Was do obejrzenia filmiku – w nim mówię więcej o produktach z MoyEco . Zobaczycie w nim też sposób przygotowania ciasta, a dokładny przepis znajdziecie poniżej. Zachęcam również do odwiedzenia sklepu MoyEco, ponieważ czeka(...)ubite mleczko kokosowe ) Sposób przygotowania: Do miski daj płatki owsiane, 250 ml mleka ryżowego, 2 łyżki syropu z agawy i olej. Całość wymieszaj i daj na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wyrównaj i piecz 30 min w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu spód posmaruj połową musu truskawka – wanilia. Suszone truskawki zalej 300 ml gorącej wody
Via Gustosmaku. Formowanie Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje. Podzielić je na 10 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać solidną łyżkę farszu pieczarkowego oraz parówkę na wierzch. Dokładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu(...)urosną przy pieczeniu - ja dzielę sobie je na 2 partie i piekę na dwa razy na dużej blasze z wyposażenia piekarnika. Papier na którym układa się bułki można dodatkowo oprószyć lekko mąką - zapobiegnie to przypalaniu się ich od spodu. Blachę z bułkami przykryć ściereczką kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 min do napuszenia. Pieczenie Białko
Grunt to przepis!odszedł, nie zdążył się z Nią pożegnać. Ona wierzyła, że jeszcze będzie dobrze, że jeszcze los podaruje Im trochę czasu. Bo przecież jak to mogło być dalej? Tak bez Niego? Długo jeszcze potem chodziła po pustym domu po Jego śladach i szukała znaków obecności. Siadała sama przy stole i spędzała czas nad smacznym, ale nietkniętym śniadaniem, nad dobrą(...)Moja Babcia i Mój Dziadek mogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem arachidowy małe opakowanie serka mascarpone
Raj dla Podniebieniamieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tempetarurze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu(...)cukru Wiśnie umyj, osącz, oderwij ogonki i wydryluj nad głębokim naczyniem, aby spływał do niego sok. Następnie przełóż owoce do rondla i zasyp cukrem na noc. Nazajutrz smaż bez dodatku wody. Część syropu możesz odlać do butelek i pasteryzować, a w reszcie smażyć wiśnie na bardzo małym ogniu, nie mieszając, jedynie potrząsając rondlem. Podczas smażenia będzie wytwarzała się pianka
ClauditteMissCookingjest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Masa: 1 opakowanie(...)płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo dać galaretce oparcie zapinam obręcz tortownicy
MojaQchnia.plczekoladowe z owocami Gofry na śniadanie nie są niczym niezwykłym. Kubek kawy i wypasiony gofr są jak znalazł na dobry początek dnia Często robię gofry w wersji standardowej, czyli bez czekolady. Najczęściej kiedy nachodzi mnie chandra na „coś słodkiego”. Są szybkie w wykonaniu, co dla mnie jest bardzo ważne gdyż pracując, studiując i robiąc masę innych rzeczy(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki 2 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru pudru 2 jajka 5 dkg masła 110 gr czekolady mlecznej 200 ml śmietany kremówki owoce do serwowania (np. truskawki, maliny
mecooksdnia bez tego napoju ale w środku ukryłam słodziutkie ptasie mleczko .... Koniecznie pokuście się na tę kompozycję. Uważam, ze całość komponowała się idealnie pod każdym względem. Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem Składniki : Biszkopt: 6 jajek 3-4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowanie ciasta francuskiego ;) Zatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą(...)żeby składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4 części szpinaku, przyprawiony filet z ryby i na wierzchu resztę szpinaku. Boki ciasta ponacinać na paski około 1 cm, skrajne zawinąć wokół ryby. Pozostałe paski ciasta zakładać na siebie, na kształt warkocza zamykając rybę wewnątrz ciasta. Tak przygotowane danie wysmarować
Kuchnia w opałachdodać żółtko szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy do czasu, aż ciasto utworzy kulę. W razie potrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy(...)najwygodniej robić to pomiędzy dwiema warstwami folii. Przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta) . Obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć
Stare Garypasztet (to jest pyszne, serio!): Wyjmij ciasto (urosło w nocy mimo zawinięcia w folię, tylko szklane półki w lodówce powstrzymały potwora przez większym przyrostem)) z lodówki na około 30 minut przed formowaniem rogalików. Ciasto podziel na części dla wygody. Tylko żey do głowy ci nie przyszło zagniatać ciasta!!! Rozwałkuj cienko (5 mm) ciasto i na około 12 długich trójkątów, Posmaruj(...)Uformuj rogaliki (zawijając ciągnij za dłuższe końce, jakbyś ciągnęła za uszy, wtedy wyjdzie ładny półksiężyc) Pozostaw na około 40 minut aż podwoją swoją objętość. Piecz w temp. 180-190 C około 30 minut (program pieczenie ciasta), aż się ładnie przyrumienią. Jeszcze ciepłe posmaruj lukrem (cukier puder rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody) i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!!! Nie wiem
greenscarfmnie w domu nie je się rodzynek, więc są bez:) Niestety bardzo krótko zachowują świeżość, więc proponuję zjeść je pierwszego dnia. Składniki: 150 ml mleka 50 gramów świeżych drożdży 150 gramów cukru 500 gramów mąki pszennej 90 gramów miękkiego masła 1 jajko do ciasta + 1 jako do posmarowania bułeczek 50 ml wody 1 gram szafranu(...)dodać go do ciasta Wyrobić elastyczne, jednolite ciasto i pozostawić pod przykryciem w cieple do podwojenia objętości (na ok. godzinę) Następnie z ciasta uformować rulon i podzielić go na tyle kawałków, ile chcemy zrobić bułeczek. Ja lubię, gdy bułeczki są większe Z każdego uformować wałek i skręcić w literę "S". Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem Piec
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com