ugotowane w osolonej wodzie, a następnie obierane i ugniatane na gładką masę. Następnie do masy ziemniaczanej dodaje się mąkę i jajko, mieszając, aż uzyska się jednolitą i elastyczną konsystencję ciasta. Ciasto jest następnie formowane w wałeczki i krojone na małe kawałki. Gnocchi gotuje się w wrzącej, osolonej wodzie do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię – wszystko bardzo podobnie do polskich(...)piecz przez około 20 minut. W tym czasie sos powinien gęstnieć, a wierzch zapiekanki ładnie się zrumienić. Wyjmij z piekarnika i odstaw na około 5 minut, aby całość delikatnie przestygła. Przed podaniem oprósz wierzch drobno posiekaną natką pietruszki. Zobacz też inne przepisy na obiad Roladki lasagne Tofu w sosie pomarańczowym Makaron z sosem orzechowym Łosoś w cieście francuskim Pierogi
okolicepalnika.plczosnkiem. Mieszamy i wlewamy na ziemniaki. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 60-70 minut w 180°C. Potem zwiększamy temperaturę do 220°C, zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem i pieczemy bez przykrycia ok. 15-20 minut (do zrumienienia sera). Wyjmujemy, dajemy “odpocząć” zapiekance przez 5 minut, po czym kroimy na kwadraty/prostokąty i podajemy. Do zapiekania użyjmy(...)dzięki serkowi topionemu ma wyjątkowy smak A deser? Prosty ucierany placek ze śliwkami to tradycyjne, domowe ciasto jakie znamy z babcinych zeszytów. Ja uwielbiam wypieki z sezonowymi owocami – sprawdzają się zawsze. Zamiast śliwek można użyć np. moreli, rabarbaru, malin, nektarynek czy jabłek. Ciasto ze śliwkami: 800 g śliwek 1 kostka miękkiego masła (200 g) 2 szklanki mąki tortowej
Poezja smakuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieopadły. Przełożyć do formy prostokątnej, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu(...)Posmarować kremem z mascarpone brzegi ciasta (używając szprycy wycisnąć krem na brzegi tworząc ramkę) następnie przełożyć galaretkę malinową. Możecie przełożyć ją w całości, lub w kawałkach tak jak wam wygodniej. Położyć kolejny biszkopt (krem 3) Nasączony blat biszkoptowy położyć krem z mascarpone i śmietany, na wierzch poukładać owoce i przykryć ostatnią częścią ciasta biszkoptowego. Całość odstawić do lodówki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCo można zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję
Niedzielny kucharzNa słodkie rozpoczęcie tygodnia zapraszam Was na słodką przekąskę, smażone banany w cieście naleśnikowym z nutk ą cynamonu. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, wprost
La grande e la piccola cuocaCo można zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję
Niedzielny kucharzJeśli ktoś nie wie, co oznacza termin "sernik, który rozpływa się w ustach", to w tym wypieku znajdzie definicję tego stwierdzenia. Sernik jest pyszny, leciutki, nieskomplikowany
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj przygotowałam dla Was ciastka z mąki pszennej graham. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do pracy i szkoły, lub po
TrufelkowoPierwszy, naprawdę wiosenny dzień! Wychodzę na spacer, odziewając się w sweter zamiast płaszcza, a i tak jest zbyt ciepło...powietrze pachnie zielenią i ciepłem, jest pięknie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPosiadanie gotowego puree dyniowego skłoniło mnie do wypróbowania tego sernika. Miałam ochotę na jakiś jesienny wypiek i nie mogłam się mu oprzeć. Serniki piekę dość rzadko
Mania WypiekaniaW lutym w ponownie gościłam u Ani w Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy chleb żytni z dodatkiem karmelizowanej cebulki i piwa. Przepis pochodzi z książki Piotra
Codziennik KuchennyPizza bezglutenowa z czerwoną fasolą Składniki na spód pizzy: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki drożdży
nietadietaJesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich
ciastkarnia na kruchym spodzie