Jak co roku moje porzeczki oszalały! Przerabiam je więc na różne sposoby. Robię nalewkę , różne dżemy, kompoty, a także część mrożę. Poniżej znajdziecie kilka linków z
Kulinarne przygody Gatitymasło, cały czas wyrabiając rękami (10 minut) lub miksując (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub do momentu aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wielkości(...)pomarańczy i zwinąć ciasto - składając wzdłuż dłuższego boku "na trzy", jak przy składaniu lis t u. Pokroić na ok. 8-10 części o szerokości ok.3-4 cm . Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie wierzch brioszek posmarować jajkiem rozmieszanym z cukrem i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 i piec przez
KUCHARNIADużo jest przepisów na to ciasto na internecie, trochę je zmodyfikowałam po swojemu 😀 Jest lekkie, zdrowe i wilgotne. Nie ma w nim cukru ani
Wypieki ReneOryginalny przepis na te szybkie pączusie znajdziecie na kwestiasmaku.com. W mojej wersji pączki są bez cukru. Nie smażyłam ich też na głębokim tłuszczu. Środki oponek
KucharzycaPyszna, słodka beza, która uzależnia ;) Delikatna, chrupka na zewnątrz, lepka, piankowa w środku. Bardzo łatwa do zrobienia, a efekt piorunujący. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. podana
Domowa cukiernia EwyPierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja
My Chcemy Jeśćmascarpone risotto z sosem pesto - pesto to także świetny dodatek do risotto z dodatkiem groszku czy pomidorków jako dodatek do mięsa i ryb , np. posmarujcie pesto kawałek ryby przed pieczeniem, albo filet z kurczaka, dodajcie suszonego pomidora i zwińcie w roladkę zupa z dodatkiem sosu pesto - najbardziej oczywiste zestawienie to włoska zupa warzywna minestrone z dodatkiem bazyliowego pesto(...)jako dodatek kolorystyczny grzanki, kanapeczki z sosem pesto - zamiast masła możemy posmarować chleb pesto, będzie bardziej aromatycznie i trochę zdrowiej przekąski z ciasta francuskiego, bułeczki drożdżowe - to bardzo prosty patent na imprezową przekąskę, wystarczy posmarować ciasto pesto, zwinąć w rulon i pokroić na ślimaczki i upiec, do środka można też dodać różne warzywa, sery czy wędliny Na moim
Chilli Czosnek i Oliwaszklanka cukru, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić(...)resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek, 450g masła, 400g cukru, szczypta soli, fioletowy barwnik spożywczy Wilton
Z miłości do słodkoścismaku przypomina mi masło orzechowe:) Myślę, że świetnie sprawdzi się właśnie w ciasteczkach słono-słodkich. Albo bez przypraw, a za to z dodatkiem orzechów czy miodu jako słodki dodatek do deserów, ciastek, naleśników. Znalazłam też przepis na podobną pastę z dodatkiem pieczonego jabłka lub dyni. Będę kombinować:) ***** Godz. 20.00 Na gorąco wrzucam placuszki, które przed chwilą zrobiłam - z dodatkiem(...)łyżki pasty słonecznikowej (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę soli morskiej (sn) Po kolei dodawałam i mieszałam, a potem wylałam ciasto na rozgrzaną patelnię (muśniętą oliwą) robiąc 3 placuszki i powoli smażyłam z obu stron. Na koniec polałam miodem. Dobre było, choć poza mną nikt nie chciał spróbować;P Placuszki
Zdrowa Kuchnia Sowywielkanocny wypiek , śmiało przygotować można ją bowiem przy każdym innym dniu i bez żadnej okazji. Podstawą tejże babki jest ciasto na bazie mąki, jajek, cukru i jak nazwa przepisu wskazuje – majonezu. Majonez to nic innego jak mieszanka oleju oraz jajek, stąd też dodając majonez do ciasta na babkę nie musimy już dodawać innego tłuszczu. Upieczona babę udekorować można(...)Babka majonezowa Składniki na babkę majonezową. 4 jajka “L” 2 żółtka “L” 1/2 łyżeczka soli 150 g cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 180 g majonezu 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej Lukier: 120 g cukru pudru 25 g soku pomarańczowego Dodatkowo: 2 łyżki
MeCooksWielkanoc bez babki się nie odbędzie A na poważnie, co roku piekę jakąś babkę, bo to chyba jedyny czas w roku, kiedy sięgam po foremki o tym kształcie. Dzisiaj zapraszam na przepis na babkę cytrynową. Babki czy to drożdżowe, czy to piaskowe często mają do siebie to, że szybko stają się suche. Ta babka cytrynowa dzięki dodatkowi śmietany(...)cytryny jak i startą skórkę. U mnie dodatkowo lukier zrobiony jest na bazie soku z cytryny. Nie wiem zupełnie czemu, ale babka i cytryna całkiem dobrze się komponują w cieście. Ja bardzo lubię ten lekko kwaskowy aromat i taką nutkę cytrynki ciągnącą za język w czasie jedzenia. Babkę możecie posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową czy polukrować. Nie musi
Mieszam w Garnkudoprawić do smaku gdyż sama cukinia jest dosyć mdła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta z łososiem Składniki Składniki na ciasto: 150 g schłodzonego masła 260 g mąki pszennej 1 jajko 2 szczypty soli Składniki na farsz: 500 g cukinie bez skórki i nasion (waga po obraniu) około 3 średnich cukinii 400 g łososia 1 średnia cebula olej do smażenia(...)chwili dodajemy jajko i wyrabiamy szybko ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Ciasto podsypujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na wielkość formy ( ja użyłam o średnicy 30 cm), ew. bezpośrednio przekładamy ciasto i ugniatamy palcami. Nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią i obciążamy tartę fasolą, grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy
To co lubię - gotuję i polecamCzas czytania: 2 min Kilka dni temu odkryłam wspaniały przepis na pączki na piwie , które okazały się hitem w naszym domu. Piekłam te maleństwa już trzy razy i to dzień po dniu i ciągle było mało ! Pączki cieszyły się tak dużą popularnością , że przez te trzy dni nie udało mi się zrobić ani jednego zdjęcia! Postanowiłam upiec(...)natychmiast zacząć zagniatać ciasto, jednocześnie dodawać pozostałe składniki, żółtka , śmietanę , masło . Ciasto wyrabiać przez około 4 minuty w mikserze wyposażonym w końcówkę typu hak, ciasto powinno być elastyczne, gładkie i lśniące, będzie lekko klejące, ale nie podsypujcie więcej mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść
SprawdzonaKuchnia.plCzym byłoby cukiernictwo bez eksperymentów ? : ) Dziś eksperyment z fasolą. Czy fasola może zastąpić mąkę ?! Może- i powiem Wam, że w tym brownie zastępuje ją doskonale. Ciasto jest wilgotne, ale zero zakalca, utrzymuje świeżość dłużej niż zwykłe brownie i jest po prostu megaczekoladowe , mimo że do całości dodałam 1 ½ łyżki kakao. Wykorzystałam kilka przepisów i maksymalnie je zmodyfikowałam. W moim(...)namoczone ) i to one obok fasoli podbijają moim zdaniem wilgotność ciacha. Pycha! !ciasto na małą keksówkę! Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej szklanka rodzynek 2 jaja 2 łyżki oleju (lub 1 ½ łyżki oleju kokosowego) 2/3 szklanki cukru 1 ½ łyżki kakao ciemnego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut
Domowe ciasta