Ziemniak" - na jego temat słyszałam wiele mitów! chociażby, że ziemniaki są bardzo tuczące i niezdrowe. A prawda jest taka, że ziemniak to warzywo i bez zbędnych dodatków jak najbardziej jest zdrowy i mało kaloryczny. Ziemniak to chyba najbardziej popularne warzywo w naszym kraju ale jedzone zazwyczaj do... czegoś. Dziś przychodzę do Was z książką kulinarną która(...)gotujemy do miękkości w mundurkach. Następnie obieramy i tłuczemy. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy na chwile. Ciasto będzie się kleić ale takie ma być kiedy zwilżymy dłonie bez problemu uformujemy kotleciki. Cebulę drobno siekamy, smażymy na łyżce oleju na rumiano. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy cebulę, sól i pieprz a także starty
Radość kipiąca uśmiechem.Po dłuższej przerwie zapraszam na klasyczne jesienne ciacho, czyli szarlotkę :) Bardzo prostą, na kruchym cieście z mąki orkiszowej, z niewielką ilością cukru i oczywiście pachnącą cynamonem
Healthy food explorerCiastek wyszło z przepisu 2 duże blaszki. składniki 1 cała 1/4 szklanki mąki tortowej 180 gram masła 3/4 szklanki kakao 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 proszki
Moje WyrobyCiasto cytrynowe na pewno zna każdy. Jest proste w przygotowaniu, wystarczy jedynie wymieszać składniki – a co za tym idzie – można je przygotować w kilka
Via Gustoczosnek niedźwiedzi * do drugiej i trzeciej wersji dodałam pokrojone suszone pomidory Jajka lekko ubiłam trzepaczką i wymieszałam z pozostałymi składnikami. Rozłożyłam równomiernie na kratkach rozgrzanej gofrownicy i piekłam ok. 4 minuty. Przy wersji z samą mozzarellą po otwarciu gofrownicy pierwsze moje wrażenie było takie, że gofry są zbyt miękkie żebym je wyjęła w całości. Ale podważyłam je szeroką(...)córki, na wierzchu położyłam liście szpinaku, surową wędzoną szynkę, kawałki camemberta i wiórki Grana Padano, a na drugim pomidor, ogórek i oba sery. Potem 2 kolejne dla siebie (bez camemberta). Gofry były przepyszne! Obie zgodnie stwierdziłyśmy, że teraz już nie robimy pizzy, tylko takie gofry! Po kilku dniach zrobiłam je znów, z tym, że użyłam mieszanki mozzarelli i cheddara
Zdrowa Kuchnia Sowynajtwardsze z warzyw, które piekliśmy – potrzebują najwięcej czasu – około godziny w przypadku bulw średniej wielkości. Ziemniaki pokrojone w grube frytki pieką się około 45-40 minut w zależności od wielkości kawałków. Bataty potrzebują mniej – zwykle 30-40 minut (tutaj też dokładny czas pieczenia zależy od wielkości). Jeśli chcemy wyciągnąć z pieca wszystkie warzywa razem – frytki powinniśmy dołożyć(...)buraków po ok. 15 minutach pieczenia, a bataty po pół godziny od czasu wstawienia buraków do pieca. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia dorzucamy do piekarnika pokrojone na połówki brukselki (świeże na 5 minut, mrożone na 10). Wierzcie nam, że upieczone są wprost pyszne! Niżej mała ściągawka z czasem pieczenia warzyw. PIECZEMY EKONOMICZNIE buraki 1 h ziemniaki
Niedzielny kucharzProste do zrobienia..Na początku pomyślałam , że będzie 1 duża tarta ..no, ale mam foremki do tartaletek ..więc są tartaletki.. 2 szkl. mąki 2-3
Moje domowe kucharzeniePyszne , delikatne i baaardzo wilgotne. Idealne ciasto na letnie dni. Jogurt i baaardzo duża ilość owoców. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , od razu musiałam
Smaczne ZdroweLekkie, aromatyczne i soczyste ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w
Ze smakiem bez glutenuSłoików na ciężkie czasy nigdy nie za wiele :) Ostatnio staram się przerzucać na jedzenie, które sama robię, a ponieważ konserwy turystyczne to jedne z moich ulubionych
Niezły Młynekmożemy piec krótko przed świętami, bo to chyba jeden z nielicznych gatunków pierników, które nie wymagają czasu, aby zmiękły 😉 Pierniczki są bardzo dobre, smakiem przypominają tradycyjne "Katarzynki". Ich smak skradł moje serce od pierwszego kęsa, chociaż niepolukrowane są może niezbyt "fotogeniczne" 😊 W każdym razie dla mnie - miłośnika wszystkiego co bez polewy i bez lukru(...)wymieszać łyżką tak żeby produkty sypkie się połączyły. Wlać masę ziemniaczano-miodową i wyrobić ciasto.Dobrze się wyrabia -można troszkę podsypać mąki.Nie trzeba wyrabiać długo - szybko jest jednolite. Ciasto nie klei się do blatu i nie trzeba w czasie wałkowania podsypywać mąką.Wałkować przez folię spożywczą lub aluminiową na grubość ok.5 mm i wykrawać pierniczki. Piekarnik nagrzać do temperatury
Walijskie Pichceniebiałka i żółtka) ⅔ szklanki drobnego cukru 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Krem na bazie soku przecierowego typu Kubuś: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (40gx3szt) 2 łyżki cukru jeżeli sok jest bardzo słodki to można pominąć 250g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa ( wszystkie składniki powinny być schłodzone): 250g serka mascarpone 60ml(...)masy jajecznej dodajemy przesiane obie mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą dno formy 23x24cm wykładamy papierem do pieczenia, nie smarujemy boków, do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160-170ºC gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika
Słodkie zapomnieniemigdałowego! Uwierzcie mi na słowo, że ciasto niesamowicie kusi i wprost rozpływa się w ustach... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ps. Możecie też zrobić wersję ciasta z masłem orzechowym, które powinno być dobrej jakości i bez zbędnych dodatków. Będzie także smaczne, lecz dla mnie bardziej smakuje opcja migdałowa. (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm) Krem(...)partiami połączyć z serkiem mascarpone. Na końcu nie przerywając miksowania dodać masło migdałowe. Całość. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę krakersów, krem budyniowo-migdałowy, krakersy, krem z serkiem mascarpone i na końcu ponownie ciastka. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. Polewa. Czekoladę należy roztopić i wymieszać z masłem migdałowym do momentu powstania
Di gotujenajtwardsze z warzyw, które piekliśmy – potrzebują najwięcej czasu – około godziny w przypadku bulw średniej wielkości. Ziemniaki pokrojone w grube frytki pieką się około 45-40 minut w zależności od wielkości kawałków. Bataty potrzebują mniej – zwykle 30-40 minut (tutaj też dokładny czas pieczenia zależy od wielkości). Jeśli chcemy wyciągnąć z pieca wszystkie warzywa razem – frytki powinniśmy dołożyć(...)buraków po ok. 15 minutach pieczenia, a bataty po pół godziny od czasu wstawienia buraków do pieca. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia dorzucamy do piekarnika pokrojone na połówki brukselki (świeże na 5 minut, mrożone na 10). Wierzcie nam, że upieczone są wprost pyszne! Niżej mała ściągawka z czasem pieczenia warzyw. PIECZEMY EKONOMICZNIE buraki 1 h ziemniaki
Niedzielny kucharz