wielkanocne śniadanie i obiad . Ale bez względu na to, czy będzie to wielka impreza, czy mała uroczystość z bliską rodziną to po prostu nie jest wielkanocna uczta bez pysznego i słodkiego mazurka. Deser wielkanocny jest znakomitym i pysznym zakończeniem obiadu wielkanocnego. Od przyjaznych babek wielkanocnych i ciast cytrynowych po ciasta marchewkowe i oczywiście nie może zabraknąć mazurka. Składniki(...)smaku waniliowym Nożem siekamy masło z mąką. Następnie dodajemy erytrytol i żółtko. Kontynuujemy siekanie. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 50 minut. Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód ciastem. Nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Piekarnik
Zdrowy Styl Joannypół łyżeczki soli, mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawać mąkę. Mamy otrzymać gęste ciasto, leniwie spływające grubą wstążką. Najlepiej ciasto mieszać za pomocą trzepaczki lub rózgi. Mieszamy szybko, żeby za bardzo ciasta nie na grzać. Olej rozgrzewamy do 190 stopni. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w mące, zanurzamy w cieście i obtaczamy dokładnie w panko. Smażymy 3 kawałki jednocześnie około(...)sposób potraktować kalafior, cukinię, plastry cebuli czy boczniaki. Jeśli nie chcecie smażyć, to kawałki obtoczone w panko ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsadźcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, grzanie góra dół, bez termoobiegu, na 12-15 minut (czas może ulec zmianie w zależności od grubości kawałków). Chrupiące stripsy najlepiej smakują z pikantnym sosem mango
ladykitchensmak ciasta. Placuszki robi się szybko i jeszcze szybciej zjada U nas ostatnio królują placuszki polane płynnym miodem. Polecam i Wam. P.s. Dobre miody tradycyjne, kremowane lub z dodatkiem owoców czy orzechów kupicie na stronie Spiżarnia Smaku . W miejscu pełnym pasji i miłości do miodu Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka M 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mleka Do podania: płynny miód lipowy – u mnie ze Spiżarni Smaku Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, budyń (proszek), wlewamy mleko, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystkie składniki mieszamy ręczną trzepaczką do uzyskania jednolitej masy (bez grudek). Można też wszystko zmiksować mikserem. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki na małym ogniu z oby stron (ja smażę
Słodkie okruszkiPonieważ bardzo lubię Donnę Hay i jeszcze się nie zawiodłam na jej przepisach - klik , kiedy kompletnym przypadkiem natknęłam się na książkę sygnowaną ulubionym imieniem, kupiłam ją bez ceregieli. Zwłaszcza, że pomysł używania rzeczy z drugiej ręki jest mi bardzo bliski i wpasowuje się kompletnie w moją etykę. ' Flavours ' jest podzielona na 9 rozdziałów: vanilla , lemon+lime , ginger , chilli , garlic(...)waniliowy, lemoniadę, imbirowy olej smakowy, sos 'sweet chilli', karmelizowane cebulki, czy lustrzaną polewę czekoladową do ciast. Mnie bardzo spodobał się classic baked lemon cheesecake, oraz kolekcja brownies, z rozdziału o czekoladzie - 'triple-choc' i 'rum and raisin' wydają się szczególnie atrakcyjne. Kurczak pieczony z cytryną zapowiada się dobrze, podobnie, jak makaron z czosnkiem, chilli i szpinkiem, oraz tarta
Lejdi of the housepiknik. PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM Porcja na około 35 sztuk. Ciasto drożdżowe 550 g mąki pszennej typu 450 2 jajka rozmiar L 3 łyżki płynnego masła 250 ml mleka 2% 14 g drożdży instant 100 g cukru ½ łyżeczki soli Nadzienie 2 budynie czekoladowe bez cukru – 80 g proszku 800 ml mleka 2% 4 łyżki(...)odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę, przykryte wilgotną ściereczką. Budyń przygotować zgodnie z zaleceniam na opakowaniu, dodając jednak 800 ml mleka. Ciasto rozwałkować na długi i cienki prostokąt o grubości 0,5 centymetra. Wykrawać trójkąty, na każdy umieścić
Alle Dobre!ciasto kruche? Dziś nowe jego wcielenie - zawinięty z ruloników ciasta rumiany, pachnący szarlotką ślimak. Miałam zamiar ponownie, na szybko upiec tartę z jabłkami i kratką u góry, ale poniosła mnie fantazja. Rezultat bardzo ciekawy, ciasto wypiekło się idealnie, ładnie prezentuje się w przekroju - nadzienie tworzy pionowe pasma. Jak to szarlotka, najlepsza świeża i ciepła jeszcze, ale na drugi dzień ciasto(...)Jaja mieszam w szklance ze śmietaną lub mlekiem, wlewam do mąki i początkowo mieszam widelcem, kończę zagniatając gładką kulę ciasta dłonią. Uformowaną kulę wkładam owiniętą w folię na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, na blacie podsypanym mąką, rozwałkowujemy ciasto na równy prostokąt, dość cienki. Tniemy go wzdłuż dłuższego boku na pasy szerokości około 5 cm. Środek każdego pasa
Kronika PiekarnikaSernik z kawałkami słodkiej brzoskwini i musem truskawkowym na spodzie z ciastek. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Z racji tego, co się teraz dzieje na świecie
zdrowo i aktywnieSernik z kawałkami słodkiej brzoskwini i musem truskawkowym na spodzie z ciastek. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Z racji tego, co się teraz dzieje na świecie
Zdrowie i pysznie na talerzuJeśli jesienne klimaty mają zagościć w naszej kuchni, to nie obędziemy się bez dyni – warzywem, które nierozłącznie kojarzy się z tą porą roku. Dynia doskonale nada się nie tylko na zupę, ale też na… ciasto. Na dodatek z czekoladą! Krótka charakterystyka: miękki czekoladowy spód, do którego pasuje określenie „lekko kremowy, soczysty i wilgotny”, a dopełnieniem jest(...)gorzkiej czekolady – 160 g masła – 2 czubate łyżki miodu wielokwiatowego – 3 jajka – 70 g mąki orkiszowej – 50 g kakao – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Dynię możemy przygotować na dwa sposoby – w piekarniku (łatwiejszy) lub w garnku z odrobiną wody (trzeba dynię, surową, pokroić, wypestkować i nie mam zazwyczaj ochoty na takie
Szybko Tanio Smacznieciasto, dla którego inspirację znalazłam właśnie w książce Berta Isla – ciasto pokrzywowe. Z zewnątrz ciasto prezentuje się równo i ładnie, spokojnie, a wewnątrz skrywa pokrzywę, która potrafi parzyć (oczywiście już nie po upieczeniu ) Doskonała propozycja na czas czytania Jak przygotować ciasto pokrzywowe? Przepis znajdziecie poniżej. Składniki: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodki sentymentKAJMAKOWY SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE W okresie świątecznym prawie w każdym domu unosi się korzenny zapach pierników. Pierniki można piec dużo wcześniej, ich aromat to pierwszy
Tajemnice Smakuidzie u nas testowanie przepisów na ciasteczka ;-) Moje dzieci ten okres uwielbiają. Bardzo lubią robić ze mną ciasteczka, a podczas przekładania podkradać i zjadać takie bez niczego :-) W domu mam trzy takie ciasteczkowe potworki bo do dzieci dołącza mąż ha ha :-) Tym razem ciasteczka kruche z kaszą manną. Można je na spokojnie zrobić przed Świętami :-) Tym razem do przełożenia(...)orzechowa Helio 1. Z wyżej wymienionych składników zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 20 minut do zamrażalnika. 2. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm. Foremką wykrawamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około
kruche babeczkiciasto, dla którego inspirację znalazłam właśnie w książce Berta Isla – ciasto pokrzywowe. Z zewnątrz ciasto prezentuje się równo i ładnie, spokojnie, a wewnątrz skrywa pokrzywę, która potrafi parzyć (oczywiście już nie po upieczeniu ) Doskonała propozycja na czas czytania Jak przygotować ciasto pokrzywowe? Przepis znajdziecie poniżej. Składniki: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodki sentymentświeżego chleba w domu zawsze przywołuje miłe wspomnienia. Też tak macie? Ten przepis jest dla tych, którzy nie mają zakwasu bądź wolą chleb na drożdżach. Bardzo prosty, bez ziaren, a do pieczenia wystarczy większy teflonowy garnek z pokrywką. Jeśli chodzicie do pracy, nie ma obawy, że pominiecie którąś fazę wyrabiania chleba, bo przepis jest tak opracowany, żeby zdążyć(...)już nie będzie to możliwe, zagniatamy do momentu, kiedy wszystko ze sobą się połączy, przykrywamy miskę folią i ściereczką. Odstawiamy na 20 godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie ciasto będzie pracować. Po 20 godzinach o godz. 16:00 przekładamy ciasto na blat posypany mąką, zagniatamy (ok. 50 razy), aż będzie gładkie. W razie potrzeby podsypujemy mąką
Bułka z Chlebem