SKŁADNIKI na 8 placuszków: 100 g mąki gryczanej 3 łyżki miodu 2 łyżki proszku do pieczenia 180 ml mleka 2 jajka 2 gruszki Olej do
Gotowanie PatkiCoraz więcej eksperymentuję z ciastami bezglutenowymi. Mieszam przy tym różnego rodzaju mąki. Efekt bywa zaskakujący ale
Pan i Pani Smith w kuchnimojprzepisna.pl | Truskawkowy tort falbankowy Tort niespodzianka przygotowany dla mojej koleżanki, a właściwie dla jej męża z okazji urodzin. Torcik lekki, owocowy, na jasnym biszkopcie, z frużeliną
moj przepis naFocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub różne zioła. Focaccia może także przypominać nieco pizzę bez sosu, a z suszonymi pomidorkami, prosciutto czy parmezanem. Jednak warto nie przesadzać z dodatkami, by nie zdominowały smaku samego chlebka, który jest naprawdę wyjątkowy(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli, a także spienione drożdże i oliwę. Całość mieszamy i wyrabiamy ok. 10 min. Po tym czasie powinniśmy uzyskać jędrne i dość gładkie ciasto, powracające do swojego pierwotnego kształtu po uciśnięciu dłonią. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. Najlepiej włożyć je do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i postawić przy
Ratunku obiadukrywajmy- wieczory chłodne i bez kocyka ani rusz. Tak właśnie rozmyślając nad przygotowaniem sernika z zielną herbatą matcha, stwierdziłam, że on musi mieć w sobie maliny. Niczym najprawdziwsza herbata z najprawdziwszym domowym sokiem ;) A że herbaty nie słodzę, to i sernik mało słodki. Stwierdziłam, że spód jest w miarę słodki, beza włoska to już w ogóle sama słodycz, więc(...)słodko, ani za kwaśno ;) Herbata matcha może i nie należy do najtańszych, ale z pewnością warto ją mieć w swojej kuchni! Czemu? Bo możemy naturalnie zabarwić czy to właśnie ciasta, desery czy naleśniki. Przy małej ilości jest niewyczuwalna, przy dwóch łyżkach które ja sypnęłam do sernika, była wyczuwalna minimalnie i ani trochę to nie przeszkadzało ;) Piekąc sernik (jakikolwiek) pamiętajcie
Kuchnia w czekoladzieJesli zadajemy sobie trud wypiekania domowych slodkosci,zadbajmy rowniz o skladniki do nich najwyzszej jakosci bez chemicznych dodatkow.Wiekszosc ciast i deserow wymaga dodatku cukru waniliowego lub jeszcze bardziej skoncentrowanej wanilii,czyli extraktu waniliowego. Oba te skladniki bez trudu zrobimy sami w domu. Przepis na domowy cukier waniliowy: 200-300 g drobnego nierafinowanego cukru trzcinowego Demerara 1 strak(...)dopiero po 2-ch miesiacach osiagnie pelnie aromatu. Dojrzaly ma barwe mocnej herbaty.Co jakis czas mozna dorzucic puste straki i w miare zuzywania dolewac nowej wodki. Nawet jesli rzadko pieczecie ciasta warto zrobic extrakt waniliowy,bo mozna go naprawde bardzo dlugo przechowywac. Mam nadzieje, ze sie skusicie,bo naprawde warto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!marcepana. Bazą dla tortu jest ciasto marchewkowe, które świetnie komponuje z resztą dodatków. Ciasto i marcepana przygotowałam dzień wcześniej. Składniki na ciasto: 2 szklanki tartej marchewki (2 duże marchewki) 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ½ szklanki mąki 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ łyżki kakao 1 szklanka(...)mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę, kakao i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. Dno tortownicy (20 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka. Przepis na domowego marcepana znajdziesz tutaj
Słodki sentymentzaległych przepisów. Dzisiaj przepis na wspaniały piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła lub margaryny(...)czas miksując. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywna pianę. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż Jedną część piernika posmarować konfiturą
Na słodko lub wytrawniebez owoców, ale za to słodko i czekoladowo. Murzynek to jedno z prostszych ciast, które smakuje zarówno dużym jak i małym i sprawdza się doskonale gdy najdzie nas ochota na "coś słodkiego". Dziś chciałam Was zaprosić na zmodyfikowaną jego wersję pełną pysznego kremu i rodzynek z czekoladową polewą. Jeśli szukacie niezbyt skomplikowanego, a jednocześnie pysznego i efektownego ciasta(...)smakować. Składniki: 6 jaj 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 0,75 szkl. wody 300 g masła (może być margaryna) 4łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wodę, masło, cukier i kakao podgrzewamy w garnku mieszając i do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę studzimy ją. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
Cynamonowe szczęścielubiane ciasto pleśniak, ale w wersji bardziej fit. Zrobione z mąką orkiszową i kukurydzianą, ale można też zrobić je w wersji całkiem bezglutenowej i użyć np. mąki gryczanej. Ciasto robiłam w małej formie, więc jeśli chcemy, żeby było większe to polecam podwoić ilość składników. Składniki (forma 21 x 21 cm): Ciasto kruche: 3 żółtka(...)minut. W tym czasie ubić białka z ksylitolem. Upieczony spód z masą kakaową posmarować dżemem, wyłożyć białka oraz z etrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Piec 35-40 minut
Healthy food explorerDziś znów zapraszam na muffinki, tym razem dwukolorowe o smaku waniliowo-czekoladowym. To taka muffinkowa wersja popularnego ciasta marmurkowego. Muffinki wyszły bardzo puszyste, mięciutkie, idealne do
Healthy food explorerZbliża się weekend, zapowiedzieli się goście, a Ty chcesz przygotować pyszny, domowy deser? Postaw na prosty i sprawdzony wypiek: brownie, czyli tradycyjne ciasto czekoladowe. To przekąska
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKlasyk, można powiedzieć. Ciasteczka wychodzą delikatne, maślane no i co najważniejsze kruche. Dzieci zawsze je z ochotą wcinają J Można je przełożyć marmoladą, ale my wolimy je bez żadnych dodatków. Bardzo polecam przepis, jest łatwy, szybki i sprawdzony ;) SKŁADNIKI (ok. 40 ciasteczek) · 250 g mąki pszennej(...)ciasto zagnieść na jednolitą masę, po czym owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. · Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w większych odstępach na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia
Calzonella.com