gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Gdy ciasto dobrze się schłodzi rozwałkowujemy je na macie oprószonej mąką. Najlepiej podzielić ciasto na 2 części i każdą cienko rozwałkować, a następnie każdą podzielić na 8 trójkątów. Ja tym razem rozwałkowałam całe ciasto(...)miseczce zebrał się sok należy go odlać). Zwijamy trójkąt nadając mu kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Rogaliki pieczemy około 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Rogaliki należy obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Przed
Słodkie okruszkipół na pół zwykły z cukrem waniliowym) 1 łyżeczka proszku do pieczenia biała czekolada w pastylkach lub posiekana biała czekolada Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Banany miksujemy blenderem na puree. Do miski przekładamy bananowe puree, dodajemy mąkę z proszek do pieczenia, jajko, oba rodzaje cukru i olej. Mieszamy składniki łyżką tylko(...)Formę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy bananową masę. Na wierzch wykładamy po kilka pastylek białej czekolady lub posiekaną białą czekoladę. Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (nie pieczemy za długo by nie wysuszyć babeczek). U mnie babeczki pieką się około 25 minut. Po przestudzeniu babeczki oprószamy cukrem pudrem. Smacznego The post
Słodkie okruszkiczym wyłączyć piekarnik. Tam wstaw ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na 60 minut. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki. Gdy ciasto wyrośnie podsyp je lekko mąką i ponownie krótko wyrób. Rozwałkuj na stolnicy podsypaną mąką na kształt sporego prostokąta. Ułóż na nim równomiernie truskawki zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokrój w plastry(...)Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (łatwiej się przyklei). Możesz sięgnąć także po olej. Ślimaczki ułóż w blaszce obok siebie, posmaruj żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Odstaw je na 20 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piecz je 25-30 minut
Zasmakuj Kuchnischłodzić 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru posypanego mąką, rozwałkować na średnicę większą niż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść na formę, strona z papierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać(...)Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę z tartą na najniższą półkę i piec 15 min, następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek
moj przepis naschłodzić 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru posypanego mąką, rozwałkować na średnicę większą niż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść na formę, strona z papierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać(...)Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę z tartą na najniższą półkę i piec 15 min, następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek
moj przepis naBez zbędnego gadania. Przepis na ciasto wzięłam z bloga pincake. Pyyyyszne. Serio. Będę je robić często, może nawet dziś. Przyjeżdża do mnie psióła z Uk. Rano wyskoczyła z tekstem: „ciekawe czy zrobisz lepsze ciasto ode mnie”. Pffff. No. Składniki: 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki brązowego cukru 2 jajka pół(...)szklanki oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej. Marchewkę łączymy z sypkimi składnikami i jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Wielkość blachy, na której robiłam ciacho to 20×20. Artykuł Gryczane ciasto marchewkowe pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybooka „Wyjątkowe torty i ciasta” , jaki publikuję na stronie Małej Cukierenki. Tort jest prosty w przygotowaniu, pyszny, kremowy bardzo wilgotny, troszkę waniliowy, łączy w sobie wspaniałe aromaty. Będzie hitem niejednego przyjęcia. Cudnie wygląda i jest bez żelatyny. Bardzo polecam! Mój e-book teraz w promocji! Link do e-booka: „Wyjątkowe torty i ciasta” (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 130g suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 krople aromatu migdałowego 190g cukru kryształu 100ml oleju Do nasączenia: około 200ml mleka 80-90ml rumu Krem: 300g białej czekolady 500ml śmietanki kremówki
Mała CukierenkaBazą do jagodzianek jest ciasto na keto pączki Składniki na 6-7 bułeczek: 250g serka mascarpone, 50g łupiny (nasienne) babki jajowatej – warto poszukać jasnej, wtedy pączki
SaganekStopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta – ja używam miksera z hakami . Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte i mocno klejące. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm wysmarować(...)kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia – pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Gotowość chleba sprawdzać testem „suchego patyczka”. Studzić wyjęty z blaszki
Kocham Czekoladępapierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać ok. 1 kg fasoli, w celu obciążenia. Wstawić na 15 min do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę z tartą na najniższą półkę i piec 15 min, następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie(...)boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek 120 gr drobnego cukru skórka otarta z dwóch cytryn 150 ml soku z cytryny (u mnie 3,5 cytryny) Cytryny sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę, z cytryn wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć
moj przepis nawyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką a następnie wyrabiam ciasto ręcznie. do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nie powinno być mocno klejące. (w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany niewielką ilością mąki. Przez chwilę wyrabiać i podzielić na 8 części. Uformować(...)ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami lub nasionami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 15 minut. ( pieczemy góra-dół, bez termoobiegu) Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania
Kulinarne przygodysoft warm scones. And salty butter, I insist. " Pyszne! Najlepsze jeszcze mocno ciepłe, a u nas zjedzone bez gadania i narzekania na obiad, w towarzystwie bardzo bogatego, super gęstego minestrone. Składniki: (na 12 niewielkich sztuk) 250g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) szczypta soli płatki chilli, do smaku - u mnie: szczypta; ale można nie dodać wcale(...)masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę 60g startego żółtego sera (dobrze sprawdza się dojrzały Cheddar) chlust toniku mleko - dodawaj po odrobinie, do czasu, aż ciasto będzie miało odpowiednia konsystencję dodatkowe mleko, albo jajko rotrzepane z łyżka mleka, do posmarowania po wierzchu przed pieczeniam Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Wsyp makę, sól i chilli
Lejdi of the housejajka 2 łyżki mleka 2 łyżki masła (50 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło roztopić, ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w misce i za pomocą trzepaczki bardzo dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto będzie lekko gęste w konsystencji. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka ciasta) . Smażyć
Ugotowaćłyżeczki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). Do nadziewania ciastek użyłam gotowego nadzienia(...)termo stabilne Lauretta o smaku cytrynowym, malinowym i toffi. Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą. Ciasteczka bez nadzienia można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pudełku
Zrób to smacznie