ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1184/2544)

CHLEB Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU, BEZ WYRABIANIA, Z GARA 171

Chleb z płaskurki, samopszy i orkiszu, pieczony w żeliwnym garze. Tym razem chleb na drożdżach, ale nie taki typowy, szybki. To chleb, który przygotowuje się min. 12h wcześniej, tzn. mieszamy wszystkie składniki (bez wyrabiania, bez zaczynu) i odstawiamy na min. 12h. Tak wyrastający ma zupełnie inny smak. Po tak długim czasie, te drożdże są jakby przegarowane. Ten chleb(...)Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na min. 12h, max 18h. Po 2h wyrastania: po 13h: Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i kilkukrotnie zagniatamy ciasto do środka. Formujemy w kształcie bochenka chleba i przekładamy do naczynia zbliżonego kształtem do tego w jakim będziemy piekli nasz chleb, wyłożonego wewnątrz ręcznikiem kuchennym, spód obsypany mąką. Boki obsypuję delikatnie mąką, by się

Smaczne Zdrowe
Nerkownik kokosowy z truskawkami i jagodami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 161

Dzień dobry wszystkim 😊 Ostatnie dni są tak gorące, że nie ma mowy o uruchamianiu piekarnika (pisze to osoba, która właśnie piecze chleb  😎 ) a przynajmniej chce

Candy Pandas
Szybka szarlotka bez jajek 308

Składniki 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki grysiku 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg startych jabłek cynamon imbir (w proszku

kuchcikownia
Babka cytrynowa z makiem 71

smaku cytrynowym z przyjemnie chrupiącym makiem. Taki prosty zabieg jak dodanie maku sprawia, że klasyczne ciasto staje się ciekawsze i bardziej efektowne, możecie do niej dodać także kakao, albo kisiel. Przygotujecie ją w kilka chwil i będzie się cieszyć pysznym domowym ciastem. Chciałam Wam tylko w sobotę pokazać jak wygodne w użyciu są silikonowe formy do babki i nie sądziłam(...)przyjemnością spełniam wszystkie prośby czytelników, bo w końcu ten blog bez Was nie miałby racji bytu to zgodnie z obietnicą zapraszam na babkę. Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki  2 łyżeczki soku z cytryny świeżo starta skórka

Cynamonowe szczęście
Ciasto orzechowa pychotka 88

wiele smakołyków, by ugościć całą rodzinę. Pieczemy ciasta, przygotowujemy sałatki i świąteczne przekąski. Jeśli chodzi o świąteczne ciasta, zazwyczaj w każdym domu, są to tradycyjne wypieki, które pieczemy co roku. U nas zawsze pojawia się ciasto orzechowa pychotka, na które przepis zaprezentuję Wam poniżej. Jest to smaczny wypiek, składający się z kruchego ciasta, warstwy orzechowej oraz masy na bazie budyniu(...)Pamiętajcie, by ciasto orzechowa pychotka przygotować kilka dni wcześniej, by odpowiednio zmiękło, wówczas smakuje najlepiej. PRZEPIS NA CIASTO ŚWIĄTECZNE Składniki CIASTO 350 g mąki 2 jajka 100 g masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 60 g cukru WARSTWA ORZECHOWA 60 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 180 g orzechów MASA 2 budynie śmietankowe bez cukru

Alle Dobre!
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 260

bazylią, dzielimy na dwie porcje i łączymy je z każdym nadzieniem osobno. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z opakowania i dzielimy je na 6, 8 lub 12 porcji. Jeśli chcecie skorzystać z szybkiego ciasta na pizzę –wałkujemy je w prostokąt na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5cm. Wycinamy kwadraty(...)wygodnie, albo wykorzystać nadzienie do zrobienia dwóch dużych pizzowych pierogów – wywałkujcie wtedy ciasto w okrąg i złóżcie z nadzieniem na pół, pamiętając o porządnym zamknięciu brzegów ciasta. SKŁADNIKI - DO WSZYSTKICH CALZONE 2 opakowania gotowego ciasta drożdżowego po 400g („spód do pizzy”) lub ciasto z TEGO PRZEPISU (na tą ilość nadzienia potrzebujecie 1,5 porcji) 1 kulka sera mozarella 125g 150g

Karo in the Kitchen
Rogaliki z makiem i marcepanem 221

   Rogaliki z nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie

maniapieczenia
Śledzie w pomidorach 178

Czas na rybkę...,a tu propozycja smażonych świeżych śledzi w zalewie słodko-kwaśnej ze względu na sos paprykowy - pomidorowo - cebulowy, prawda, że kuszą i zachęcają do

kgwjanczewo
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 614

zrobić rozczyn.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem(bez masła !).Dodać 100 g mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przy pomocy haka do ciasta drożdżowego,do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości. °Gdy ciasto rośnie, przygotować mak.Rodzynki w miseczce zalać gorącą woda.W drugiej miseczce(...)rozwałkowane ciasto. °Wyrośniete ciasto wyrzucić z miski , powtórnie zagnieść i podzielić na 2 części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 35-40 cm (wielkość makowców dopasować do rozmiarów blaszki) i o grubości 5 mm.Przed ostatnim wałkowaniem przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na papierze.Posmarować białkiem i równomiernir rozprowadzić nadzienie ,pozostawiając czyste brzegi ciasta o szerokości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocny tulipan 264

dodatkowe 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki cukru + trochę do natłuszczenia formy 3/4 szklanki oleju 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 1 łyżkę kakao 1/3 szklanki mielonego maku (suchego!) 1 kisiel wiśniowy (użyłam takiego bez cukru) drylowane wiśnie np. z kompotu bułka tarta lub mielone płatki owsiane do obsypania formy Żółtka oddzielamy od białek, a następnie(...)będzie ładna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i wlewamy cienką strużką olej, a następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę (najlepiej po 2 łyżki na raz). Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy dodatkowe dwie łyżki mąki, do drugiej kisiel, a trzecią jeszcze raz dzielimy, tym razem na dwie części

Ratunku obiad
Najlepsza domowa pizza – bardzo prosty i szybki przepis 233

pizzę znany jest od wieków, a amatorów tego włoskiego specjału jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam jak pizzę przygotować w domu w bardzo prosty sposób, bez użycia specjalistycznych akcesoriów. Zobacz film z przygotowania pizzy:   Ciasto Składniki: (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm) 160 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru(...)Jeśli ciasto będzie bardzo lepić się do dłoni i ciężko będzie je wyrabiać, możesz dodać trochę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde po upieczeniu. Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję, ma być gładkie i sprężyste i po wyrobieniu ma przestać lepić się do dłoni i miski. Podziel ciasto na dwie w miarę równe kulki i włóż

Słodki Blog
Delikatne bułeczki z serem 152

miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy na 16 części.   Składniki na masę serową: 500 g sera ( może(...)skórkę- dokładnie mieszamy.    składniki na kruszonkę: 3 łyżki twardego masła 3 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki cukru odrobina ( na czubek noża) proszku do pieczenia WYKONANIE: Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy- na każdą nakładamy masę serową i zaklejamy   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Domowe ciasta
Pomarańczowa pychotka z żurawiną 142

żurawiną. Ciacho było pyszne!!! Pomarańczowa pychotka z żurawiną Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego kilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy, ale ja musiałam ją wykorzystać do czegoś innego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego masło i bułka tarta(...)przerywając miksowania na wolnych obrotach, najpierw dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie strużką wlałam olej. Miksowałam tylko do momentu, aż olej się wchłonął – nie za długo. Masę przelałam do przygotowanej formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam ciasto w blaszce, po czym wyłożyłam je na paterę. Galaretkę pomarańczową rozpuściłam

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady 179

można zamienić na owoce leśne/ jeżyny/ jagody, etc.) – kilka bez Wykonanie: Ciasto : masło zagnieść z mąką, solą i cukrem pudrem, dodać mleko i żółtko. Ciasto będzie dość miękkie. Uformować kulę, rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 2 minimum godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Ułożyć w formie do tarty(...)ponakłuwać ciasta widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć (fasolą, ryżem, kulkami ceramicznymi). Temperaturę w piekarniku obniżyć do 200 stopni i włożyć ciasto na 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 10 do 15 minut (ciasto powinno być zrumienione). Uwaga – po upieczeniu i wystudzeniu ciasto samo będzie odchodzić od brzegów formy

Pociąg Do Kuchni
SEROWE MUFFINKI Z BORÓWKAMI. BARDZO PUSZYSTE I DELIKATNE. 155

sparzonej cytryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Dodatkowo : owoce (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie itp.) płatki migdałów Na spód: 120g herbatników (maślanych lub pełnoziarnistych - dowolnie) 40 g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy w blenderze (melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy.  Wykonanie: Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy(...)każdej nakładamy po łyżeczce utartych z masłem herbatników, ugniatamy, a na to wykładamy masę serową. Na wierzch masy układamy lekko wciskając w masę owoce, posypujemy płatkami migdałów.  Piec rozgrzewamy do 160 st. Na dolnej kondygnacji układamy blaszkę z wrzącą wodą, bezpośrednio nad nią na kratce ustawiamy formę z muffinkami. Pieczemy 30 minut.     Po tym czasie studzimy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania