łatwo odchodzić od dłoni. Jak istnieje potrzeba (jeśli ciasto jest bardzo klejące) można podsypać odrobinę mąki. Zostawiamy na 15 minut. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Dzielimy w wyobraźni ciasto na trzy równe części. Osełkę masła (lub 1,5 kostki) kroimy w plasterki. Rozkładamy masło na dwóch częściach ciasta, zostawiając puste brzegi. Zawijamy suchą część do środka(...)sposób na trzy części – ale tym razem bez masła. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut (masło zastygnie i wytworzą się warstwy ciasta). Po tym czasie ponownie wałkujemy ciasto i składamy. Niech ciasto znów odpocznie 30 minut. Następnie po raz trzeci powtarzamy czynność wałkowania i chłodzenia.Gotowe ciasto dzielimy na cztery części (gdy pracujemy z jedną
Poezja smakuZbliża się lato, za oknem słoneczko, więc i zbliża się pora ciast ( szczególnie serników ) na zimno ( moja mamcia będzie zachwycona , bo jak wiecie serniki na zimno
Ostra na SłodkoSernik zebra to delikatne ciasto o wyraźnym smaku kakao i wanilii. Proste wykonanie i apetyczny wygląd na pewno zachęcają do wykonania. Jestem pewna, że sernik zebra
Kuchcik gotujeCiasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową jest ciastem, które łączy w sobie kilka smaków - słodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze śmietanki, niewielkiej ilości
Smakołyki BerenikiŚwietnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest tort Malakoff. Delektować się nim mogą tylko i wyłącznie goście +18. Swój niepowtarzalny smak i aromat bowiem zawdzięcza małej nutce
Różne smaki w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiPrzygotowanie Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na całe dno (natłuszczonej i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Masę ugniatamy lekko ręką. Tortownicę wkładamy do lodówki(...)znów łyżkę masy makowo-sernikowej, itd. Gdy wyłożymy cały spód, w ten sam sposób postępujemy z następną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika. Po około 65 minutach należy sprawdzić "stan upieczenia" sernika. Gdy sernik się
Słodkie okruszkiszybko. Składniki spód 150g herbatników kakaowych 2 -3 łyżki oleju 1 łyżka cukru pudru masa serowa 1kg twarogu półtłustego 200g serka ricotta 4 jajka 2 łyżki śmietanki 36% 1 i 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 250g świeżej żurawiny wierzch cukier puder do posypania Wykonanie Herbatniki umieszczamy w blenderze, rozkruszamy na piasek(...)cytryny. Wyciągamy tortownicę z lodówki. Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód. Świeżą żurawinę układamy ciasno na wierzchu masy serowej. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, w tej temperaturze pieczemy ciasto przez 15 min, a następnie zmniejszamy do 155-160C i pieczemy przez 45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy w lodówce. Przed podaniem sernik oprószamy
Raj dla PodniebieniaWitajcie :) Ostatnio mieliśmy chęć na sernik a że miałam tylko w wiaderku to i tak go upiekłam :) Wyszedł bardzo pyszny i puszysty, wprost rozpływał się
Sama słodycz i szczypta chiliTak, wiem w ciągu ostatnich dni prezentuję Wam już drugą tartę, ale po prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm
Fabryka pomysłówZa oknem robi się coraz chłodniej, w związku z tym coraz częściej sięgamy po rozgrzewające dania i jesienne smaki. Jednak warto też jeszcze skorzystać z ostatniego
Fabryka pomysłówTo ciacho skradło nasze podniebienia, nawet mnie, stroniącą od kawy, zauroczyło swym smakiem. Jak dodam jeszcze, że robi się praktycznie samo (błyskawicznie), to już
Smaczne ZdroweO rety, czemu wcześniej nie wpadł mi w ręce ten przepis? :) Ciacho pierwsza klasa. Nie trzeba go piec, jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pięknie się prezentuje
Domowa Cookierenka AgiW moim domu to klasyk. Jednak przepis na ten klasyk był skrzętnie skrywany przez moją Mamę. Nawet, kiedy po jej śmierci znalazłam jej zeszyt z przepisami
Cakes By KejtNie da się ukryć, ale na ciasto w stylu batonika kinder country jest jakiś szał. Mnie osobiście jakoś to nie ruszało. Ruszyło mojego syna. Któregoś dnia
Blondynka Gotuje