Jeśli nie, to zachęcam, będziecie zachwyceni - idealne ciasto na niedzielę. Składniki na sernik z musem z gruszek: (forma o średnicy 28 cm) 1 kg sera białego twarogowego mielonego 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 100 g masła 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)Spód do sernika: 150 g herbatników 100 g masła Dodatkowo: Płatki z migdałów do dekoracji Jak przygotować sernik z musem z gruszek? Spód: Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić masą z herbatników. Masę wyrównać
Kuchcik gotujezagniatam sobie wieczorem i rano piekę ciastka. Schłodzone ciasto wykładam na blat oprószony mąką, rozwałkowuję cienko (pamiętajcie ciastka nie urosną), wycinam wybrane kształty, w tym przypadku to był kształt klasycznych herbatników, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piekę max. 15 minut. Zwykle jest to mniej niż(...)piecze inaczej, więc pilnujemy aby wyciągnąć ciastka rumiane, a nie brązowe :) Można skończyć na tym etapie, można pokombinować dalej. Ja rozpuściłam gorzką czekoladę, partiami wylewałam ją na silikonowe foremki, wstawiałam do lodówki na kilka minut i potem gotowe tafle przyklejałam na wystudzone ciastka smarując wierzch odrobiną czekolady. Ciastka z czekoladą na wierzchu zniknęły od razu, a te bez
Blondynka GotujeKokos + maliny + czekolada = IDEAŁ! Uwielbiam to połączenie i to właśnie ono dziś odgrywa u mnie główną rolę! Mam dla Was przepis na przepyszne ciasto kokosowe na
Ostra na Słodkomelasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie melasą, a więc w wersji fit. Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 30 g cukru kokosowego(...)minuty, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy - ciasteczka urosną). Piec
FitKotJak już wiadomo, biorę udział w kampanii Jogobella w serwisie trnd.pl. W kampanii biorą udział 3 rodzaje jogurtów w rożnych smakach. Każdy pyszny na swój
Życie zaczyna się w kuchnikisiel cytrynowy bez cukru (58g) 1,5 łyżki proszku do pieczenia 2 - 3 łyżeczek kakao Masa budyniowa kokosowa: 2 budynie śmietankowe (40 g) 1/2 szklanki cukru kryształ 750 ml mleka 250 g margaryny 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym wiórki kokosowe podłużne biszkopty ok. 14 szt. herbatniki maślane(...)pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisiel cytryny, przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisielem cytrynowym - dokładnie wymieszać za pomocą różdżki lub drewnianej łyżki. Na koniec do przygotowanej wcześniej tortownicy wylać ciasto
Ciastka - domowe słodkościszybko, że cudem zdołałam uratować ostatnie kawałki do zdjęcia. Oprócz białkowego blatu (nie mylić z bezą) były jabłka w galaretce, mus czekoladowy, ciastka i lekka pianka. Wszystko zgrało się idealnie. Zresztą sami spróbujcie, bardzo polecam! Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień przed planowanym podaniem. *foremka 25*34 cm Składniki: na blat(...)pieczenia szczypta soli na warstwę jabłkową: 6 dużych jabłek 2 zielone galaretki (np. agrestowe) łyżka cukru szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny na mus czekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną) na piankę: 300 ml śmietanki 30% galaretka truskawkowa dodatkowo: ok. 24 kakaowe herbatniki 12 podłużnych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamusiałam odpuścić. Ale co to za Walentynki bez żadnych słodkości - zawzięłam się i zrobiłam naszą ulubioną, pyszną klasyczną napoleonkę - taką znaną mi z czasów dzieciństwa - z kremowym budyniem, na 4 kruchych blatach a nie "oszukaną" na krakersach czy herbatnikach (choć takie też lubimy). To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu oka -w yszła jak zawsze cudowna(...)cieniutkie a przez to bardziej podatne na złamanie) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 łyż smalcu 1 żółtko 3/4 szkl śmietany 3 szkl mąki 1. Margarynę, smalec, żółtko i śmietanę utrzeć w dużej misce mikserem. 2. Dodać mąkę, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dokładnie 1/4 ciasta (można po prostu
Kto ugości moich gości?racji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, w kuchni warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu.Dziś przepis na sernik na zimno z truskawkami - cudowne sezonowe owoce, do tego lekka konsystencja sernika, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni. Sernik na zimno z truskawkamiSkładniki(...)łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia- wystudzoną żelatynę wlać do masy, wymieszać- na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ułożyć warstwę pokruszonych herbatników- na herbatnikach układać pokrojone w połówki truskawki- wylać masę serową, całe truskawki układać na wierzchu lekko zanurzając je w masie serowej- sernik schłodzić w lodówce
Smakołyki BerenikiPrzepis na to proste, efektowne i smaczne ciasto pochodzi z bloga Smaczny.pl Składniki Masa jabłkowa: 1,20 kg jabłek (po obraniu) 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka
R'n'G KitchenWygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecamSkładniki:1 opakowanie wafli1 galaretka-u mnie truskawkowa1.5 kostki margaryny1
Z Majeczką w kuchniKolejna propozycja ciasta, którego receptura ma odzwierciedlać w smaku popularny batonik Kinder Country. Czekolada mleczna i biała, prażona pszenica i herbatniki, to wszystko czego potrzebujecie
Ania i Marcin gotująKawa doskonale podnosi smak wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu. Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami
Wanilia i Kardamonrazu wylewamy na niego masę limonkową. Dokładnie rozprowadzamy masę i ponownie umieszczamy blachę w piekarniku. Pieczemy w 160 topniach przez ok. 12 min. Po tym czasie masa powinna być sprężysta po dotknięciu. 8. BEZA (3 min) Podczas pieczenia masy limonkowej przygotowujemy bezę. 2 białka jajek umieszczamy w wysokiej misce, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno mikserem. Następnie(...)dodajemy stopniowo cukier oraz kilka kropel soku limonkowego i ubijamy chwilę do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. 9. NAKŁADANIE + PIECZENIE BEZY (7 min) Po 10-minutowej wizycie w piekarniku wyciągamy tartę i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Na wierzch ciasta nakładamy bezę, robiąc na niej fale widelcem lub łopatką – zalecamy nałożyć ją na całą powierzchnię masy limonkowej
Nerds KitchenKiedy po pracy nie ma obowiązków, to przychodzi taki moment, że zaczyna się myśleć i tworzyć nowe
Pan i Pani Smith w kuchni