ciast - 9500 przepisów (strona:99/634)

Tarta podwójnie czekoladowa z gruszkami zakrapianymi whiskey 164

Zdecydowanie coś dla fanów mocno czekoladowych deserów. Ciasto jest kruche, krem intensywnie czekoladowy z delikatnym akcentem mlecznej słodyczy, a gruszki cudownie aromatyczne i słodkie. Ciasto zniknęło z talerzy niesamowicie szybko :) SKŁADNIKI ciasto: 100 g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta soli 1 jajko krem: 100 g gorzkiej czekolady(...)łyżeczka żelatyny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę i kakao przesiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, sól i cynamon i delikatnie rozcierać. Po środku zrobić dołeczek i wbić jajko. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 min. W tym czasie zagotować w rondelku śmietankę z wanilią, zestawić z ognia i wrzucić pokruszoną czekoladę, mieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Odstawić

DefinicjaSmaku
sernik na zimno z truskawkami 361

pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z tortownicy(...)lekko tężejący mus truskawkowy. Część truskawek przekrawamy wzdłuż i układamy przy obręczy tortownicy, przecięciem na zewnątrz. Pozostałą część truskawek układamy na powierzchni musu (zostawiamy parę na wierzch ciasta). Ciasto wstawiamy do lodówki aby mus stężał. Następnie wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa serowa będzie zwarta układamy na niej pokrojone w kostkę truskawki, zalewamy całość

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowa Szarlotka 134

Ciasto zasłużenie przeze mnie nazwane czekoladową szarlotką. W cieście czekolada, w nadzieniu jabłkowym czekolada… Pięknie wygląda, idealnie smakuje, bardzo podzielne. Puszysty, wilgotny spód z wyczuwalnym smakiem czekolady, kawy, migdałów. Soczyste nadzienie jabłkowe w którym nie brakuje również czekolady i rodzynek. Wspaniała kruszonka. Tyle dobroci w jednym cieście. Ja się w nim zakochałam i z czystym sumieniem polecam(...)Jeśli szukacie pysznego, podzielnego, jednoblaszkowego ciasta, które pozostaje świeże przez kilka dni to już znaleźliście. Polecam bardzo. Składniki na ciasto: 375 g masła 225 g cukru trzcinowego 5 jaj 375 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kawy rozpuszczalnej (granulki) 1,5 łyżeczki kakao garść posiekanych migdałów 90 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady Goplana Masło ucieramy

Made By Mom And Son
Szybkie, kruche ciasto z brzoskwiniami i puszystą pianką 336

Składniki: (blacha 12 na 36 cm) Ciasto: 3 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego około 1 kg brzoskwiń- obranych i pokrojonych w średniej wielkości kostkę 125 g  zimnej margaryny/masła Pianka: 3 białka pół szklanki cukru Ponadto potrzebne będą: margaryna/masło do posmarowania blaszki bułka tarta(...)posypania blaszki opcjonalnie zamiast margaryny i bułki tartej-papier do pieczenia mikser 2 miski o wysokich ściankach łyżka do przekłądania białek Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać przez sito. 2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz cukier 3. Dodać żółtka oraz podzieloną na małe części margarynę 4. Ugnieść ciasto. Połowę bardzo dokładnie, drugą połowę mniej dokładnie zostawić

KreatywnePiny
domowe drożdżówki z serem i truskawkami 134

pokrojonych na połówki wykonanie masy serowej: Ser mielimy, dodajemy cukier, śmietanę, żółtko i ekstrakt, miksujemy. Białko ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie: Masło roztapiamy(...)całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze, spłaszczamy denkiem

Domowy Smak Jedzenia
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą 188

Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo(...)chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt

Kuchenne Wariacje
Lekki tort truskawkowo - śmietankowy 340

zagraniczne choć często piękne, niestety nie mają smaku naszej rodzimej truskawki. Truskawka daje tyle możliwości w pieczeniu! Soczysta, słodka ale z nieco kwaskowym posmakiem, wprost stworzona jest do wszelkich ciast z dodatkiem puszystych kremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż(...)klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki należy wymieszać i przesiać. Piekarnik

maniapieczenia
CIASTO KOKOSOWO JOGURTOWE 153

Uwielbiam smak kokosu, wprost nie mogę się oprzeć ciastom, deserom z jego dodatkiem. Moim zdaniem zapach kokosu jest obłędnie kuszący. Często przygotowuję ciasta z użyciem wiórków kokosowych. Dziś upiekłam kolejne ciasto z ich dodatkiem jest to ciasto nieskomplikowane, w przygotowaniu oraz bardzo smaczne. SKŁADNIKI  (forma 22x 22 cm) 3 szklanki mąki 4 jajka szklanka oleju szklanka cukru 2 szklanki(...)Polewa szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 1 łyża żelatyny 3 łyżki wiórków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składnik zmiksować na gładką masę . Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w  nagrzanym piekarniku 45-50 minut w 200 C. Upieczone ciasto wystudzić. Żelatynę rozpuści w 5 łyżkach gorącej wody.  Jogurt oraz cukier puder wymieszać, dodać przestudzoną żelatynę

RAROSSA
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 159

Rabarbar to warzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką.    Składniki na 2 małe keksówki (lub formę(...)masła 2 łyżki zwykłego cukru 4 łyżki mąki pszennej Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać letnie mleko i wbić jajka. Za pomocą miksera/bądź dłoni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć folią lub ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia.  W międzyczasie rabarbar obrać, umyć i pokroić. Do garnka wsypać rabarbar, dodać 3 łyżki cukru i całość gotować kilka

Ugotować
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32908

Absolutnie nie możecie niczego przyspieszać, bo wtedy zafundujecie sobie pysznego zakalca. Dzisiejszy Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy(...)sekund . Dopiero wówczas dodaję kolejną partię mąki oraz mleka. Powtarzam te czynności, aż do wykończenia składników.) Na samym końcu wmieszać dżem, miksując krótko – tylko do połączenia składników. Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie

Moja Delicja
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 172

Austriacki tort z Linzu, może wygląda dość niepozornie, ale za to jak smakuje :) Zawsze chciałam go upiec, jednak jakoś odwlekło się to nieco w czasie. Gdy spróbowałam surowego zarobionego ciasta, już byłam pod wrażeniem, że to takie dobre. Po upieczeniu jest jeszcze lepszy. To połączenie malin i migdałów z cynamonem i goździkami tworzy niesamowity smak. Dodam jeszcze może(...)koniec dodajemy mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy dżemem malinowym wymieszanym z nalewką. Resztę ciasta wałkujemy na grubość około

Smakowy Raj
Wiśniowy tort z Czarnego Lasu w stylu Ombre 191

szacie :) PS. Do tortów z wiśniami możecie również dodać wiśnie z likieru . Jeśli dysponujecie takimi wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów lub orzechów 180g gorzkiej czekolady Krem śmietankowy: 900ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru(...)kawałki, by zmiękła. Czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Migdały lub orzechy mielimy na mąkę. Białka oddzielamy od żółtek. Dno tortownicy Ø26 - 28cm smarujemy margaryną (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Miękką margarynę miksujemy z cukrem, po czym dodajemy żółtka i po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już dobrze połączona, ubijamy białka na sztywną

Smakowy Raj
Cinnamon Rolls – drożdżowe ślimaki z cynamonem 126

Stado saren, które pasły się pod naszymi drzwiami. Sceneria istnie bajeczna. Wieczór, góry, niebo gęsto usłane gwiazdami, sarny, mgła z piekarnika, a do tego ten Czajkowski. No coś pięknego! Ciasto: 2 łyżki cukru 3 dag drożdży świeżych 1 szklanka letniego mleka 1 łyżeczka soli 1 – 2 łyżki oleju ½ kg mąki ( + około 1 szklanka do podsypania) Dodatkowo: Ok. 70g masła(...)mlekiem, jeszcze raz mieszamy i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski z mąką, po czym całość wyrabiamy przy pomocy widelca lub warzechy, na jednolitą masę. Ciasto prószymy mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, lekko podsypujemy mąką, po czym wyrabiamy ręcznie. Ważne, by ciasto nie lepiło się. Następnie

Smakowy Raj
Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 164

Poszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i kreseczek z polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka(...)była płynna, ale nie gorąca), dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, żółtka, i proszek do pieczenia. Całość mieszamy razem łyżką lub widelcem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę. Gotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest

Smakowy Raj
Oszukany sernik. 1434

Oszukany sernik. Skąd taka nazwa? Otóż w smaku przypomina smak sernika lecz nie ma grama sera w naszym cieście. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 6 żółtek 200 g masła 1/2 szklanki cukru 6 łyżek zimnej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 6 białek 1 szklanka cukru 500 ml śmietany 18% 2 budynie(...)śmietankowe bez cukru Wielkość blachy 32x20 cm Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z kakao. Zrobić dołek w mące, dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy,rozdrobnione zimne masło, proszek do pieczenia,wodę. Wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę owinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po schłodzeniu odkroić  2/3 ciasta, a resztę pozostawić. Ciasto

O kuchni z uczuciem