ciast - 9500 przepisów (strona:206/634)

Babka cytrynowa z lukrem 171

baby... Mój kolejny wypiek wielkanocny. Prosta i szybka w przygotowaniu babka cytrynowa z lukrem.Czas przygotowania: 70 min.Składniki na formę o śr. 21 cm.Koszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI na ciasto:250 g mąki pszennej250 g cukru250 g margaryny4 jajka1/2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cytrynabułka tartaSKŁADNIKI na lukier1 szklanka cukru pudru1 cytrynaposypka dekoracyjnaPRZYGOTOWANIE ciasta:Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy

kulinarnyJa
Ze spiżarni na stół - Kruche Babeczki 160

brak świeżych owoców? Wtedy, sięgamy po przetwory, przynajmniej ja tak mam :) W tym wypadku maliny w syropie z letnich zbiorów. Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko80 g cukru pudru400 g mąki200 g masłagarść sezamuDodatkowo:300 ml śmietanki kremówki(...)mąki i  poszatkowanego masła zmieszanego z sezamem i szybko łączymy, możemy też to zrobić za pomocą malaksera. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła, które przekładamy do metalowych foremek na babeczki i ugniatamy.  Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 149

Świata się otwierają podobno, czy to nie fajne?! Dziś mam dla Was świetny przepis! Ciasteczka Francuskie z Jabłkiem. Próbowaliście kiedyś? Jej! Niebo w buzi! Serio :) Sekretem jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!"Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego2 małe jabłkapół szklanki orzechów włoskich3 łyżki miodu lub cukru(...)czekoladySposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 200`CCiasto rozwijamy z papieru i układamy na lekko oprószonym mąką blacie (najlepiej na silikonowej podkładce).Wierzch przykrywamy papirusem i lekko rozwałkowujemy (dzięki temu ciasto nam się nie rozerwie i będzie jednakowej grubości z każdej ze stron). Jabłka obieramy i kroimy w malutką kosteczkę, przekładamy do miseczki, zasypujemy cukrem (możecie zamiast cukru użyć miodu

Słodkie Przyjemności
Keks 139

świąteczne obżarstwo? U mnie pozostały jeszcze tylko słodkości. Fakt, faktem, zrobiłam wszystkiego bardzo dużo, ale ciasta powędrowały do czterech rodzin, więc było warto :) Każdy dostał po troszeczku i był szczęśliwy. Ja świętuję do Nowego Roku, więc jeszcze dużo czasu na cieszenie się dekoracjami, prezentami i czasem z bliskimi, szczególnie z eM. Jeszcze nie jedno ciasto upiekę do Sylwestra. Lubię(...)świątecznym stole pojawił się keks. Keks nie byle jaki bo wypełniony po brzegi bakaliami, ale drobno posiekanymi, więc sprawdza się też dla tych, którzy tak nie do końca lubią ciasta z dodatkami. Smak? Hmm, z każdym dniem coraz lepszy! "Składniki:1/2 kg mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia250g margaryny200g cukru trzcinowego4 jajka1/4 szklanki mleka50 g suszonych wiśnigarść suszonych

Słodkie Przyjemności
Brioszki 159

dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru i mleka, roztopione, ostudzone masło i szczyptę soli. Do miski dodajemy również lekko roztrzepane jajka i zaczyn, całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 12-16 części, formując kulki i układając na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając lekkie(...)odstępy.Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ciasto posypujemy makiem/sezamem i wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika na około 25 minut. Najlepiej smakują na ciepło.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik na czekoladowym spodzie z posypką 342

posypką, mniam! Jak na razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką."Składniki:Na kruche ciasto:200 g masła500 g maki3 żółtka180 g cukru100 g czekolady deserowejMasa serowa:1 kg mielonego sera białego5 jaj3 białka150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego3 łyżki mąki pszennej4 łyżki maki ziemniaczanej1(...)wlewamy olej i lekko zmiksowany ser, dalej ubijamy.Do masy serowej dodajemy obie mąki i ekstrakt i mieszamy. Na koniec, do masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto przelewamy na kruchy upieczony spód, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie wierzch sernika posypujemy drugą częścią ciasta również startą na tarce o grubych oczkach. Pieczemy jeszcze

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z porzeczkami 132

Lubicie szarlotki? Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki - czarne(...)Mieszamy. Pozostawiamy, pod przykryciem.Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i przekładamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dokładnie wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 20 minut.Przygotowujemy kruszonkę : do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się

Słodkie Przyjemności
Tarta orzechowa z gruszkami 181

wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta

Słodkie Przyjemności
Brownie Klasyczne 141

łączymy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto a co z tym idzie krótszy czas pieczenia).Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 20-30 minut. Czas jest uzależniony od mocy piekarnika - pamiętajcie aby po około 20 minutach(...)sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest już upieczone (ciasto nie powinno przywierać do patyczka). (Ja piekłam 25 minut.)Ciasto studzimy w formie.Podajemy na ciepło, polane sosem czekoladowym, z gałką lodów lub ubitą kremówką.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babeczki z kremem bananowym i truskawkami 197

krótkiej chwili móc delektować się smakiem. Jakiś czas temu, gdy miałam chrapkę na małe co nieco, postanowiłam przygotować to co lubię i potrafię najlepiej - Kruche babeczki. Z kruchym ciastem miałam do czynienia od najmłodszych lat i choć przepis doprecyzowałam i poprawiłam na własne upodobania, zawsze korzystam z tych samych składników - 3:2:1 Mąki, Masła i Cukru. Wtedy ciasto wychodzi(...)serka naturalnegoszklanka truskawekSposób przygotowania:Do miski wrzucamy  mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ziarenka wanilii i całość szybko zagniatamy. Ciasto możemy włożyć do lodówki na około 30 minut lub od razu rozwałkować na obsypanym mąką blacie i wyciąć kółka którymi następnie wypełniamy foremki na babeczki które wstawiamy do rozgrzanego

Słodkie Przyjemności
Sernik świąteczny 285

Uwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie(...)cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym i ziarenkami wanilii.Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy.Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C.Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego

Słodkie Przyjemności
Tarta z gruszkami i budyniem 180

gruszkową z budyniem , może z wyglądu nie jest za piękna :) ale w smaku            naprawdę przepyszna :)Składniki na kruche ciasto :250 g  mąki100 g cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 jajka1 żółtko 125 g masła1,5  łyżeczki proszku do pieczenia  1 słoik gruszek w syropie2 tabliczki czekolady rozpuścić(...)Masa budyniowa :650 ml mleka2 budynie waniliowe Winiary1 łyżka mąki Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło , cukier waniliowy , jajka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę .Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagnieść.Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia .Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki , z reszty ciasta wyciąć paseczki

Sama słodycz i szczypta chili
szybka drożdżówka z kruszonką... 173

letnie masło, namoczone rodzynki wyrabiać w robocie około 10 minut, potem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości w tym czasie zrobić kruszonkę z podanych składników gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do keksówki 26 cm wysmarowanej masłem i opsypaną bułką tartą, posypać kruszonką lekko ją dociskając w ciasto, ciasto przykryć i odstawić na 20 minut piec(...)200C około 35 minut i wyjąc ciasto wystudzone z keksówki - nam smakuje z masłem lub dżemem..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tort migdałowy 178

mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać mielone migdały i wymieszać.Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.piec w temperaturze 180 stopni, ok. 35-40 min.przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Po wyjęciu zostawić ciasto w formie do lekkiego(...)przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić.Zimne ciasto przekroić w poziomie 2 razy, aby otrzymać 3 blaty.masa śmietanowo-migdałowaŻelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej.Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier, wymieszać.Do żelatyny wlać 2-3 łyżki gorącej śmietany i rozpuścić, następnie wlać do śmietany i wymieszać. Zostawić do wystygnięcia (od czasu do czasu zamieszać), następnie

Mix smaku
Kruche z budyniem i kiwi 155

łyżki bułki tartejSposób wykonaniaPrzepis znalazłam tuMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę w temperaturze pokojowej pokrojoną w kostkę, żółtka, cukier puder oraz ocet i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na blaszkę (36/24 cm) posmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą schłodzić w lodówce.Zagotować połowę mleka, a drugą połowę wymieszać z proszkiem budyniowym(...)cukrem, mieszaninę wlać do gotującego mleka cały czas energicznie mieszając ( można sobie pomóc mikserem). Do gorącego budyniu dodać margarynę i wymieszać.Obrać owoce kiwi i pokroić na połówki.Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i ułożyć pokrojone owoce.Na owoce wyłożyć letni budyń, zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto i równomiernie rozłożyć na budyniu.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania