tego lata zaraz obok ciasta jak marzenie :) Na blogu pojawi się niedługo nowa kategoria - ciasta bez pieczenia . Znajdziecie tam przepisy na desery i ciasta, które nie wymagają użycia piekarnika, są więc idealne na letnią porę, kiedy za oknem upał, a stanie przy gorącym piekarniku nie należy do najprzyjemniejszych zajęć. Do przygotowania spodu wykorzystałam herbatniki w czekoladzie kupione w Lidlu . Muszę(...)brzegów, tak, aby galaretka się nie wylała. Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa truskawki Wykładamy truskawki i lekko dociskamy. Zalewamy je 1 tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 300 ml wody. Ciasto odkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje. Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPrzyznam szczerze, że to był mój pierwszy raz z ciastem francuskim. Widziałam już tyyyyle tysięcy rozmaitych przepisów na dania i smakołyki z jego wykorzystaniem, że postanowiłam w końcu sama coś przygotować. Koniecznie z ulubionymi warzywami i koniecznie bez mięsa. Za to z przepysznym camembertem i masą jajeczno-jogurtową... Muszę powiedzieć, że dawno nie jadłam czegoś tak dobrego! (moja ciocia(...)mama również były zachwycone...:)) Delikatny farsz idealnie komponuje się z francuskim ciastem. Danie jest lekkie, zdrowe, kolorowe... w sam raz na spotkanie ze znajomymi w plenerze :) Polecam! Składniki (na ok. 3-4 porcje) : opakowanie świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g) brokuł pomidorki koktajlowe 3 jajka mały jogurt naturalny cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła 100 sera z białą pleśnią
Kuchnia EllieClafoutis to tradycyjny francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Ciasta, które przypomina troszkę takie omletowe/ naleśnikowe. Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale inne owoce, a czasem i warzywa smakują równie dobrze. Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów. Takie clafoutis jest świetnym pomysłem na lekki, słodki(...)cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodajemy ubite jajka oraz napój sojowy ( ew. śmietankę ) i dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i układamy czereśnie. Zalewamy ciastem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 35-40 minut. Po upieczeniu możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ostra na Słodkosuche składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. 2. W drugim naczyniu wymieszać mokre skłądniki: mleko, śmietanę, olej i jajko. 3. Połączyć suche składniki z mokrymi. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać kilka łyżek mleka. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące, może mieć grudki. 4. 2/3 jagód wymieszać z mąką kukurydzianą oraz cukrem. Dodać delikatnie(...)ciasta. 5. Zagnieść kruszonkę z mąki, cukru oraz masła i odstawić do lodówki na przynajmniej 15 minut. 6. Formę do muffin wyłożyć papilotkami i każdą z nich napełnić do 2/3 wysokości. 7. Na cieście rozłożyć pozostałe jagody oraz kruszonkę. 8. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 9. Wyciągnąć z piekarnika. Po kilku minutach wyjąć z formy i wystudzić
DefinicjaSmakupysznie! :D Święta Wielkanocne już za pasem, więc warto pomyśleć o oryginalnych wypiekach, które obok bab i mazurków będą gościć na naszych stołach. Jak tylko zobaczyłam to ciasto w internecie , wiedziałam, że wyląduje na moim stole :) Na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach, nie tylko wizualne, ale przede wszystkim smakowe - delikatny biszkopt, pomarańczowa galaretka i pyszny mus z czekolady, aromatyzowany(...)rumem. Czy to może nie smakować? :) Połączenie czekolady i pomarańczy jest tak ponadczasowe, że sprawdzi się idealnie niemal na każdą okazję :) Dodam, że ciasto świetnie będzie smakowało również w wersji wiśniowej i malinowej, można też pokombinować z musem i zrobić go na bazie białej czekolady, a środek wykonać np. na bazie borówek. Możliwości jest bez liku :) SKŁADNIKI (tortownica
DefinicjaSmakuczekać, ponieważ niedziela już się kończy ...Do dzieła :D Składniki: na około 8-10 szuk 2,5 szklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli eksraku z wanilii pół szklanki cukru pół szklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypa soli 20-30 ml oleju Nadzienie: około(...)pieczenia, cukier, szczypę soli, wanilię, jajko, olej, wymieszać. 3. Na koiec dodać ciepłe, ale nie gorące mleko. Nie dodawać mleka prosto z lodówki. Należy mleko delikanie podgrzać. 4. Wyrobić ciasto. zostawić pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie jesli będzie się kleiło, należy podsypać je mąką. 5. Ciasto uformować w wałek, nasępnie pociąć na paski-jak duże kopytka
KreatywnePinyformie dżemu, zwykłe, prosto z pola. Dzisiaj proponuję błyskawiczne w przygotowaniu Placek z truskawkami i kruszonką. Kruszonkę można zrobić tradycyjną, lub owsianą, jak w tym przepisie na otrębowe ciasto jogurtowe . Zależy od upodobań, ja tym razem zrobiłam tradycyjną i taką Wam podaję. Ostatnio jestem uboga w wolny czas, praca, praca, dzieci, dom, dlatego takie błyskawiczne ciasta są dla mnie wybawieniem(...)wyobrażam sobie weekendu bez domowego ciasta, oraz sezonu na truskawki bez pieczenia ciast Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Składniki: – 2 szkl mąki; – 1/3 szkl cukru; – łyżeczka cukru wanilinowego; – 3 jaja; – 1 szkl jogurtu; – pół szkl oleju; – łyżeczka proszku do pieczenia; – pół łyżeczki sody; – truskawki i rabarbar pokrojone; Kruszonka: -75 g masła; – 100 g mąki pszennej
dom-agi.plniewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Krem kukułkowy: Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki. Złożenie ciasta: W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę wiśni w żelu z likierem. Następnie delikatnie łyżką wykładamy połowę ubitej śmietanki (krem śmietanowy). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim(...)ciemnym blatem ciasta. Na wierzch wylewamy resztę wiśni. Na środku tortu układamy pierwszy blat jasnego biszkopta, smarujemy 2/3 kremu kukułkowego, przykrywamy drugim jasnym blatem. Wierzch małego torcika smarujemy resztą kremu kukułkowego. Wszystkie wykończenia (boki tortu ciemnego i wierch oraz boki małego) smarujemy resztą ubitej śmietanki 36%. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą oraz dekorujemy kandyzowanymi wiśniami
VioletoweKucharzenieciastem drożdżowym jest jak z pierogami, jak już nam zacznie wychodzić, to z zamkniętymi oczami można robić codziennie. Dzisiaj sobie wymyśliłam, że zrobię drożdżowca ale kukurydzianego z czereśniami. Wiadomo, sezon czereśniowy jeszcze trwa to trzeba wykorzystać dobroci natury. Do mąki kukurydzianej zainspirowała mnie Magdalena od BLOGA . Trochę nie śmiało się do tego zabrałam, bo obawiałam się(...)łyżkami mąki pszennej, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Następnie roztopić masło i przestudzić. Do zaczynu dodać oba rodzaje mąki, lekko roztrzepane jajka, masło, sól, pozostały cukier. Zagnieść ciasto, przykry ponownie odstawić do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę z w/w składników - wszystko wymieszać i wyrabiać aż powstaną grudki. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść, rozwałkować
pieprzny smaczekDziś wykorzystałam zamrożone ciasto kruche, które mi czasem zostaje . Nie mieści mi się we foremce i wtedy je zamrażam. Czeka na odpowiedni moment ...Taki jak dziś :) Na podpieczone ciasto rozsmarowałam szklankę przesmażonych jabłek i ułożyłam kilka pokrojonych truskawek. Ciasto przed pieczeniem nakłułam widelcem. Na wierzch rozłożyłam resztę cienko rozwałkowanego ciasta. Piekłam w prodiżu w foremce 24 cm średnicy przez
Proste Potrawylżejszych, owocowych wypieków. Ja uwielbiam oba rodzaje, dlaczego więc ich nie połączyć? W rezultacie owoce nadały ciężkiej z z natury czekoladzie lekkiej i soczystej faktury. To jedno z tych ciast, którego kawałek można sobie przegryźć po śniadaniu, kawałek po obiedzie, bez wrażenia ciężkości, zarówno w ujęciu fizjologicznym, jak i psychicznym. Zdecydowanie jedno z najlepszych (i najprostszych) wegańskich ciast, które dotąd(...)piekłam. Oto efekty. Składniki: Ciasto (składniki na formę 23x23 cm): 3 szklanki sezonowych owoców (u mnie truskawki) 1 ¾ szklanki mleka sojowego 2 łyżki soku z cytryny ¾ szklanki drobnego trzcinowego cukru (lub zwykłego cukru zmielonego kilka sekund w malakserze) ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 2 1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ szklanki kakao (przesiane) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku
Roślinna - blog wegańskiblogu jest już kilka przepisów na ciasta ucierane, a ja cały czas wyszukuję następne. Jak dla nas nie może być sezonu truskawkowego bez ucierańca. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis Bereniki . Ciasto wyszło przepyszne. Mięciutkie, delikatne. Polecam z całego serca. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 130 g masła 3 jajka(...)masło i przez chwilę razem ucierać. Dodać sok z cytryny oraz mąkę z proszkiem. Składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa (nie trwa to długo). Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół. Położyć na wierzchu ciasta, przekrojoną stroną do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około
Sto kolorów kuchniMaślane, ucierane ciasto z kaszy jaglanej. Twarożkowo-waniliowa pianka. Kakao. Czereśnie z domowego ogródka, zrywane prosto z drzewa. A to wszystko upieczone pod chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków i bakalii... Chyba nie ma nic lepszego niż zapach i smak ciasta domowego wypieku. Najsmaczniejsze jedzone na specjalne okazje, takie jak np. Dzień Ojca. :) Wykonałam mały eksperyment z kaszą jaglaną(...)wyszedł naprawdę pysznie, a najbardziej zadowolony był tata. Zachwycił się jego smakiem pomimo, że jest wierny tradycyjnym potrawom i wypiekom. Serdecznie polecam!~ Składniki (na tortownicę o śr. 23 cm) : Ciasto : 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki krupczatki 100 g masła 100 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki
Kuchnia EllieCzasami przychodzi taka ochota na kawałek słodkiego ciasta , że nie można wytrzymać. Warto mieć jakiś przepis, lub kilka, które nie wymagają dużych nakładów czasu ani środków. Szybki, ucierany placek z dodatkiem świeżych owoców spełnia te warunki. Jedyną dziwną rzeczą w nim jest dodatek buraka, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, delikatne i całkiem zdrowe. Wiem, że przy napadzie ochoty na ciasto(...)mało kto będzie miał pod ręką pieczonego buraka, ale można go zastąpić np. ugotowaną szybko marchewką albo kawałkiem zmiksowanej dyni czy cukinii. Spróbujcie a nie pożałujecie. To ciasto jest wilgotne i puszyste jednocześnie, delikatne i tak pyszne, że znika bardzo szybko, jeszcze zanim dobrze wystygnie. Nikt z domowników nie domyślił się, że przemyciłam w nim warzywo a smakiem byli zachwyceni
Smaczna Pyza