ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pełnoziarniste ciasto na pizzę Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią(...)pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami Chrupiące grzanki z ogórkiem jogurtem i czarnuszką Sałatka z kolorowymi pomidorkami i czarnymi oliwkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką
Moja smaczna kuchniaznajomych. W sklepach widziałam sałatkę szwedzką, która mnie zaciekawiła! Przejrzałam internet i najbliższy moim smakom okazał się przepis Olgi Smile, dodałam jednak trochę marchewki- lubię chrupiącą marchewkę, trochę gorczycy i moja sałatka szwedzka gotowa. SKŁADNIKI: 2.5 kg. ogórków średnich 2 duże marchewki 1,5 szkl. octu 10% 1,5 szkl. cukru 0,5 szkl, oleju winogronowego 0,5 łyżki soli
Kuchnia Beatyimprezowo, co weekend jakaś parapetówka, goście, dlatego trzeba wymyślać różne przekąski, sałatki i słodkości. Tym razem zainspirowana przepisem z bloga kotlet.tv zapraszam Was na sałatkę krabową, w połączeniu z chrupiącą bagietką smakuje idealnie! Składniki: ok 16 szt paluszków krabowych 1 ogórek zielony 100 g makaronu w kształcie ryżu 1 pęczek koperku 1 puszka kukurydzy 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)miski. Ogórka pokroić w kostkę, paluszki krabowe w plasterki, pęczek koperku posiekać, kukurydzę odcedzić, wszystko dodać do makaronu. W kubku wymieszać jogurt z majonezem, a następnie z resztą składników, sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Posypać kiełkami. Smacznego
Trufelkowowarzyw. W duecie ze śledziami smakują świetnie. Moja dzisiejsza propozycja różni się nieco od szuby ukraińskiej, najbardziej popularnej sałatki śledziowej z buraczkami. Jabłka i kukurydza sprawiają, że sałatka jest delikatniejsza i bardziej chrupiąca. Składniki: 4 średnie ugotowane buraczki 4 filety śledziowe w occie 3 marchewki 2 ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 jabłka 1 czerwona cebula 1 łyżka soku z cytryny(...)Podobnie pokroić ugotowane i obrane buraki oraz odcedzone z zalewy śledzie. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zalać je sokiem z cytryny. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać jogurt z majonezem i doprawić do smaku. Schłodzić
Trzeci talerzProsta i jednocześnie oryginalna sałatka na wszelkie przyjęcia. Orzeźwiająca, chrupiąca najlepsza gdy postoi kilka godzin w lodówce i smaki się "przegryzą". Mi kojarzy się z imprezą sylwestrową bo na takiej jadłam ją po raz pierwszy, ale można ją robić przecież przez cały rok. Przepis z zeszytu mojej mamy. Składniki: 2 zupki chińskie AMINO "Rosół błyskawiczny" 1 puszka kukurydzy 1 puszka(...)pieprz majonez Sposób przygotowania: Kluski pokruszyć, dodać przyprawy z zupki. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, dodać do klusek. Dodać kukurydzę i fasolę. Dodać pieprz, sól i majonez, wymieszać. Sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki
Cukiernia Pychotkicałości podczas jednego obiadu. Zobaczcie też inne nasze pomysły na resztki pieczonego kurczaka. Pokażemy Wam też przepis na ciasto idealne – na calzone, pittę lub pizze (oraz wiele innych, chrupiących pyszności- mniam!!). Jest bardzo cenny – znaleźliśmy go po długich poszukiwaniach i wielu próbach. Muffiny z warzywami to idealny patent na zagospodarowanie resztki sera, samotnego ziemniaka z niedzielnego obiadu(...)minimum pracy na rzecz wspaniałego, lekkiego lunchu na środę. Wieczorem przygotowaliśmy już tylko sałatkę (z upieczonego w niedzielę kurczaka, kolorowej papryki i cieciorki), która wypełniła chrupiące ciasto. Nasz sprawdzony przepis na domową pittę z sałatką tri colores. Czwartek – Makaron i warzywa stir fry Przygotowanie dania na czwartek – makaronu i warzyw stir fry – wymagało minimum pracy. Danie
Niedzielny kucharzTopinambur, chyba najbardziej, lubię surowy. Ma lekko orzechowy posmak i jest chrupiący. Świetnie sprawdza się wiec w sałatkach. Ta sałatka ma niewiele składników i prosty sos. Bardzo polecam gdyż jest wyjątkowo smaczna! Składniki 300 g - 3-4 bulwy topinambura 200 g - 2 szt cykorii 1 spora szalotka łyżka kolendry, posiekanej łyżka posiekanego szczypioru łyżka posiekanego koperku 3-4 pomidorki
Stare GaryDelikatnie chrupiąca, pyszna i bardzo prosta sałatka. Przygotowana na szybko z tego co było pod ręką zniknęła tak szybko jak się pojawiła i to jest chyba najważniejsze dla każdej gospodyni. Lepszej rekomendacji nie ma . Składniki: 2 piersi z kurczaka jeden mały kalafior pęczek szczypiorku 3 jajka puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu pieprz sól Wykonanie: Piersi z kurczaka(...)czasie podsmażyć na patelni. Różyczki kalafiora porozrywać na małe kawałki i obgotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.( Kalafior nie może być miękki! Musi być twardawy! Musi chrupać!) Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać. Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem
Pysznie & PięknieSzukasz pomysłu na pyszną sałatkę? Pyszna sałatka ze świeżym szpinakiem i chrupiącym boczkiem. Błyskawiczna w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się zarówno na pyszną kolację jak i na imprezowym stole. Sałtkę przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki , marki Master Cook Handel , marko Ole , Helio oraz marki Stovit . Składniki: 1 mała główka sałaty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka 100 g boczku w plastrach(...)nasion słonecznika 1 łyżkę pestek dyni Helio łyżeczka Oliwy z Oliwek Stovit sól, pieprz Wykonanie: Boczek kroimy w paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy kilka minut, aż będzie chrupiący, następnie zdejmujemy go z patelni i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni, na której smażyliśmy boczek, wrzucamy kurczaka
Podróż w kulinariareguluje ciśnienie. Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa, nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie go w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z bobu z boczkiem, grzankami i parmezanem. Składniki: 1 kg młodego bobu 150 g boczku 1 cebula 4 łyżki tartego parmezanu 4 kromki razowego chleba (czerstwego) 2 ząbki czosnku(...)bobu. Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, dajemy 2 łyżki oliwy, rozgniecione ząbki czosnku w łupinach i pokrojony w małą kostkę lub pokruszony chleb. Smażymy do uzyskania chrupiących grzanek, które dodajemy do sałatki. Sałatkę przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy tartym parmezanem
Smakowity Blog KulinarnyOgórki małosolne - można je chrupać same lub dodawać do kanapek i sałatek. Ogórki małosolne są o tej porze roku moim hitem numer jeden. Zwłaszcza w tym roku, bo samodzielnie zrobiłam je po raz pierwszy zgodnie z instrukcją mamy :) Taką niewielką porcję, która znika w ciągu kilku dni, a wtedy zawsze można wstawić następne :) Pasują teraz właściwie do wszystkiego - do obiadów
Kraina Tysiąca Smakówjuż sałatka której pomysł narodził się w chwili. U mnie właśnie tak często bywa. Coś za mną „ chodziło ”. I tak pomysł i ochota przerodziły się w przedstawianą sałatkę. Może i Was zainspiruje. Chrupiący boczek idealnie spaja całość. Polecam. Składniki: 150 gram chudego boczku parzonego Czarna fasola z puszki Mieszanka : groszek z marchewką i kukurydzą ( kartonik ) 1 cebula szalotka 2 kiszone(...)odcieknięcia. Szalotkę drobno siekamy, ogórki i pomidory kroimy w słupki. Natomiast pieczarki kroimy w plasterki. Na koniec dodajemy część wystudzonego boczku, majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Sałatkę posypujemy pozostałym boczkiem i posiekaną pietruszką. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyCzasem nie ma się ochoty na treściwy obiad- wtedy zawsze jest dobra sałatka. Trochę kurczaka pyszne warzywka, chrupiące nasiona słonecznika i uczta gotowa! SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 średni brokuł serek feta 200 g. 200g. kurczaka 1 średni ogórek zielony pomidorki cherry włoski makaron domowy nasiona słonecznika 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebula, szczypiorek vegeta, pieprz grubo mielony albo(...)czosnkowy, pierś kroimy na cienkie paski i smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem przypraw, pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w piórka-szklimy, nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni, sałatkę układamy warstwami: - kurczak + makaron - różyczki brokuła - 1/2 fety - ogórek zielony posypany szczypiorkiem + pomidory przekrojone na pół - pozostała 1/2 fety całość polewamy sosem czosnkowym i tuż przed podaniem posypujemy prażonym
Kuchnia BeatySałatka, wobec której żaden samiec nie przejdzie obojętnie. Wygłodniała samica także! A szczególnie, jeśli uwielbiają orientalne smaki. Tajska sałatka z wołowiną to danie pełne chrupiących warzyw i mimo swojej lekkości – bardzo sycące. Soczysty stek i kolorowe różności – nie tylko wspaniale smakują, ale też pięknie prezentują się na talerzu. Pikantności sałatce nadaje ostra papryczka, a łagodności – groszek, pomidory
Poezja smakuPieczywo czosnkowe...Złociste, puszyste i chrupiące.Mocno czosnkowe, o pięknym aromacie.Idealne do sałatek.Pycha!Składniki:500 g mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;250 ml ciepłej wody;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka białego cukru.Dodatkowo:200 g miękkiego masła;3 - 4 ząbki czosnku;1 czubata łyżeczka oregano;Szczypta soli;Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć do miski(...)blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 30 minut, aż większość masła się wchłonie a ciasto stanie się złociste i chrupiące.Po upieczeniu ciasto pokroić w trójkąty i oprószyć solą gruboziarnistą.Podawać najlepiej ciepłe lub zimne.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Świeży czosnek można zastąpić około 2 łyżeczkami czosnku w proszku.Masło można zastąpić
Gospodyni Miejskaczarnym sezamem, olejem kokosowym i mąką z czerwonej soczewicy. Krakersy polecam zrobić w większej ilości, można je przechowywać w pudełku i następnym razem, gdy będzie potrzebny chrupiący dodatek do zupy czy sałatki, będą jak znalazł. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka rozpuszczonego(...)stopni i pieczemy z termoobiegiem na złoty kolor. W zależności od tego jak grubo rozprowadzimy ciasto powinno to zająć około 20-30 minut, krakersy powinny być zrumienione i chrupiące. Wyjmujemy je z piekarnika i gdy trochę przestygną, łamiemy na kawałki i podajemy, jako dodatek do chłodnika. Smacznego. Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl
Quinoa Raz!