chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:16/134)

Sałatka z pora i ananasa 367

solą, pieprzem i odrobiną musztardy. Wlać na sałatkę, wymieszać, wstawić do lodówki, aby smaki sobą przeszły i sałatka się przegryzła. Idealna do kanapek np.ze schabem pieczonym, chrupiącym chlebem wiejskim. Smacznego! Sałatkę podałam na  Porcelanie Bogucice

Z Kuchni Do Kuchni
SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA 146

Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta  to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca(...)włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej papryki Ja nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki seler naciowy. Chrupie i nadaje surówce pyszny smak.   Składniki na dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek 2-3 łyżki octu jabłkowego sok z połowy cytryny łyżka miodu pół łyżeczki musztardy

potrawyregionalne
Sałatka fit z prażonymi migdałami 112

suchą patelnię i prażymy tak długo, aż zbrązowieją; - gdy migdały są już gotowe posypujemy nimi sałatkę. GOTOWE! Prawda, że prosty przepis i szybki w przygotowaniu? Moją sałatkę podaję zazwyczaj z chrupiącymi, razowymi grzankami z pomidorowym pesto - zachęcam do tego połączenia. :) Sałatka idealna na każdą porę dnia! SMACZNEGO

MintTaste
Sałatka: bób, cukinia 145

Dziś szybka i prosta sałatka z sezonowych warzyw, czyli samo zdrowie. Delikatny bób i chrupiąca surowa cukinia... polecam ! Sałatka: bób, cukinia Składniki na 2 porcje: 2 żółte okrągłe cukinie 1 kopiasta szklanka bobu 2 garści rucoli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili sól Wykonanie: Bób płuczemy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z słonecznikiem 202

Lubię prawdziwą, polską konkretną kuchnię. Szczególnie w sezonie zimowym. Ale czasami mam ochotę na coś lekkiego i przyjemnego dla podniebienia. Wtedy przyrządzam taką właśnie sałatkę. Słonecznik przyjemnie chrupie między zębami i nadaje potrawie bardzo ciekawy smak. Składniki: 2 szklanki ryżu puszka kukurydzy puszka ananasa 2 czerwone papryki 30 dag szynki  20 dag żółtego sera 3 garście słonecznika(...)osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Ananasa kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki sałatki łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy ziarnami słonecznika. źródło: Encyklopedia gotowania "Sałatki i surówki" Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 45 min. Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Sałatka z kiszonych ogórków, kukurydzy i prażonego słonecznika 453

mięsnych, ale także jako przekąska, kiedy chce nam się "coś" zjeść, ale nie mamy chęci na nic ciężkiego czy "konkretnego" :)  dla tych, co nie najedzą się samą sałatką wystarczy dodatkowo chrupiąca bułka lub kromka świeżego pachnącego chleba :)Składniki:6 średnich ogórków kiszonych,1 średnia czerwona cebula,puszka kukurydzy,pęczek szczypiorku,200 g łuskanego słonecznika,sól, pieprz do smaku,pół(...)kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kukurydzę odsączyć i przepłukać. Szczypior posiekać. Słonecznik uprażyć lekko na suchej patelni.Wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, sól, pieprz i olej - wymieszać. Sałatka gotowa :)Podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako przekąska.A jak Wasze brzuszki czują się po świętach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jesienna sałatka z brukselki. 117

stopni i można będzie wybrać się na piękny jesienny spacer. Taki mamy klimat! ;) A nawet jeśli nie, to w naszych kuchniach zawsze jest ciepło. I kolorowo! Czym jest jesienne sałatka to osobne zagadnienie. Ja definicji nie znam, ale instynktownie (nie wiem jak udało mi się to napisać) czuję, co smakuje i wygląda jesiennie. Przynajmniej tak mi się wydaje. Brukselka(...)którym charakteryzuje się ta kapusta po ugotowaniu lub upieczeniu. Na surowo jem ją pierwszy raz. W tej postaci smakuje jak inne kapusty, ale jest trochę delikatniejsza i bardziej chrupiąca. To dobrze! Sałatka jest bogata w smaki i faktury dzięki wielu różnorodnym składnikom. Wszystkie do siebie bardzo fajnie pasują, a ja (kiedy patrzę na zdjęcie) mam ochotę znowu ją zrobić

zadanie-gotowanie
Sałatka z tuńczykiem i solonymi orzeszkami 126

Stary przepis na sałatkę z mojego starego zeszytu – tuńczykową z solonymi orzeszkami od Małgosi Chmieleckiej. Ogólnie sałatka jest bardzo chrupiąca, a to za przyczyną orzeszków, kukurydzy i jabłka. Ulubiona mojej córki Moniki. Składniki: • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym • 1 puszka kukuryszy • 1 puszka solonych orzeszków • 2 jabłka(...)sosu tuńczyka. • Polać sokiem z cytryny i połączyć z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. • Wstawić na 2 godziny do lodówki, udekorować sałatkę

To co kocham
Warstwowa sałatka z kurczakiem gyros II 158

Dzięki migdałom sałatka jest bardziej chrupiąca i ma "wykwintny" charakter ;) Chwaliłam się już na Facebooku, ale tylko niewielki procent z Was tam zagląda, pochwalę się więc i tutaj - w listopadzie dołączyłam do grona Przyjaciół Winiary. Oznacza to, że od czasu do czasu będę testować dla Was produkty tej marki w swoich przepisach :) Bardzo się cieszę, że tak duża(...)firma doceniła mój blog i podjęła współpracę właśnie ze mną. A dziś mam dla Was pierwszy przepis, w którym postanowiłam wypróbować sos włoski. Normalnie tę sałatkę przygotowywałam z sosem na bazie śmietany i majonezu, pomidorowy sos z ziołami dodał jej jeszcze smaczku :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka z kolorowymi pomidorkami i czarnymi oliwkami 128

Polecam komponowanie kolorowych sałatek, bo takie smakują najlepiej, jemy przecież oczami! Sałatkę skropiłam płynnym złotem czyli olejem rzepakowym, który tutaj bardzo pasuje i dobrze komponuje się ze składnikami!  Sałatka z kolorowymi pomidorkami i czarnymi oliwkami / 1 porcja Składniki: 1 szklanka kolorowych pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego 1/3 czerwonej cebuli 1/3 szklanki czarnych oliwek 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki(...)siekamy. Dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy z posiekaną natką z pietruszki i oliwkami. Doprawiamy do smaku. Skrapiamy olejem rzepakowym. Mieszamy jeszcze raz. podajemy solo lub z chrupiącym pieczywem. Idealna sałatka na grilla

Moja smaczna kuchnia
Książęce Śniadanie lub Lunch do pracy - Marynowane Krewetki na Guacamole 200

Guacamole , która jak wiadomo składa się głównie z pomidorów jakże zdrowych bogatych w antyoksydanty i mega zdrowe awokado bogate w zdrowe nienasycone tłuszcze omega 3 i 6. Tę sałatkę Guacamole wzbogaciłam chrupiącą rzodkiewką, która oryginalnie nie jest dodawana, a jest jedynie moją dzisiejszą "zachciewajką", by zastąpić nią tosta lub chrupkie pieczywo. Takie krewetki na guacamole, można zabrać do pracy(...)limonki lub małej cytryny 2 łyżki oliwy szczypta suszonego czosnku szczypta soli szczypta czarnego pieprzu szczypta ostrej papryki lub pasty z chili- Sambal kilka kropel Maggi na sałatkę Guacamole : 1 pomidor mięsisty lub 2 mniejsze mało wodniste 2 małe awokado lub 1 duże garstka rukoli lub roszponki (ewent. innej zieleninki) 4 duże rzodkiewki lub 6 mniejszych 1 czerwona cebula

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z surowego brokuła, żurawiny i migdałów – Fresh&Healthy 356

surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to fantastyczny dodatek obiadowy, szczególnie do dań ciężkich(np. takich jak Długo-pieczona pieczeń z karkówki ). Sałatka jest świeża, chrupiąca, zdrowa, lekka. Polecam spróbować. Składniki: 1 surowy brokuł 50g-100g blanszowanych migdałów posiekanych garść żurawiny suszonej 1 szalotka   Składniki dressingu: 200ml jogurtu naturalnego 1 łyżka octu cydrowego(...)miseczki, dodać niepełną łyżkę octu. Dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Spróbować. Jeśli będzie potrzeba można dodać jeszcze trochę octu (nie więcej niż 1/2 łyżki). Sosem polać sałatkę i dobrze wymieszać. Podawać jako dodatek do dań obiadowych, np. do Wolno-pieczonej pieczeni z karkówki oraz Ziemniaczków z dymką i korniszonami (oba przepisy wkrótce na blogu). źródło: Zmodyfikowany przeze mnie

Moja Delicja
Czy kucharz ma być grzeczny? Bruschetta z bobem. 142

mnie taką doskonałość osiągnęła bruschetta z bobem .  Choć z definicji oryginalna bruschetta powinna być podawana z pomidorami, bazylią i czosnkiem, w wersji, którą Wam proponuję, podaję ją z sałatką z bobem - pełną drobnych rzeczy pysznie zrobionych.  Zaufajcie naturze, bób o tej porze roku smakuje najlepiej! BRUSCHETTA Z BOBEM ok. 300-400 g bobu 1-2 pomidory kilka plastrów(...)dodaję żadnych innych przypraw - smak świeżego bobu cudownie kontrastuje ze słoną bryndzą, wędzonym aromatem szynki i słodyczą pomidorów.  Kromki pieczywa grillujemy lub opiekamy w tosterze. Na chrupiące grzanki nakładamy sałatkę z bobem, polewamy sosem z oliwy i octu. Zjadamy popijając dobrym winem, słuchając dobrej muzyki lub czytając dobrą książkę - co kto woli, przecież przyjemność nie podlega żadnej definicji;) * Marco

KUCHARNIA
Trójkolorowa sałatka 230

Dziś mam dla Was przepis na kolejną rewelacyjną sałatkę:) Kolorową, warzywną, chrupiącą, lekką, a zarazem o intensywnym smaku. Całości dopełniają kawałki podprażonych orzechów oraz smażone ziemniaczane kosteczki. Polecam:) około 4-5 średniej wielkości ziemniaków po 1 małej papryce: czerwonej, zielonej i żółtej 1 sałata (strzępiasta, rzymska lub ew. lodowa) 1 ząbek czosnku 4 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki bulionu(...)ocet oraz bulion i miód. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fileciki anchois. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy 3 łyżki oliwy i miksujemy jeszcze chwilę. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy kosteczkami ziemniaków oraz uprażonymi orzechami. Źródło: 101 Przepisów Świata Kobiety

Smaki Na Talerzu
Chrupiąca sałatka (na słodko) 346

Poniższa sałatka jest idealna - chrupiąca, słodka i delikatna. Nadaje się na drugie śniadanie jak i kolację. Jeżeli dbacie o formę to pomińcie majonez. Przepis dodaje do akcji Popołudnie z Felixem . Składniki: pół pęczka selera naciowego 1 kiść czerwonego winogrona kawałek arbuza (ja użyłam żółtego) 2 małe piersi z kurczaka 2 garście orzechów ziemnych Felix 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu(...)pomocą jogurtu, majonezu i miodu wszystkie składniki ze sobą połączyć. Posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszać. Pod sam koniec drobno posiekać orzechy ziemne i wsypać do sałatki. Delikatnie połączyć składniki. Przygotowaną sałatkę schłodzić

Ugotować

Proponowane wyszukiwania