chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:74/200)

Pikantna zupa z harissą 232

HARISSĄ 1,5 - 2 l łatwe 20-30 minut Składniki 4 jajka 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka kopiasta koncentratu pomidorowego (słodkiego więc odradzam Pudliszki) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki harissy 1/2 bagietki ( użyłam chleba) sól 1/2 - 2 l wody ( może być wywar warzywny lub z kostki) Do dzieła(...)rondlu rozgrzewamy oliwę - wrzucamy mieszankę z miseczki i smażymy ok 5-10 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Dodajemy wodę (wywar) i miętę. W przepisie jest podane, że jajka należy ubić jak na omlet i dodać do wrzącej zupy - jednak ja z obawy, że z jajek zrobią się kluchy dodaje je w czasie podgrzewania. Na patelni smażymy na chrupiące grzanki

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu 256

zabawiłam się pierwszy raz bo to łańcuszek kulinarny. W  poniedziałek dostałam od koleżanki z pracy słoik z zakwasem na ciasto z  przepisem, który zaczynał się od słów: „Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ścierką w plastikowej lub szklanej misce. Poniedziałek - zakwas przełożyć(...)szczęście (do poniedziałku). Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać. Piec około 45 minut  w 180 oC. Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 222

bardzo zdrowy :) Nadaje się na drugie śniadanie np.dla dzieci jak i na podwieczorek. Zakochałam się w smaku tego chleba od pierwszego upieczenia :) SKŁADNIKI 60g mąki migdałowej lub kokosowej (można użyć maki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej) 2 czubate łyżki kakao 4 jajka 4 dojrzałe banany 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  3 łyżki oleju 1  łyżka przypraw

Mała w garnku miesza
jajecznica z kurkami 139

kolor. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Podsmażamy przez ok. 5-10 min., doprawiamy solą oraz pieprzem. Wbijamy jajka, mieszamy delikatnie, gdy zaczną się ścinać dodajemy mleko i smażymy jeszcze chwilkę. Na koniec opcjonalnie dodajemy posiekany koperek. Podajemy ze świeżym chlebem z masłem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
PASZTET DROBIOWY Z MALAKSERA 210

mielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI 3 udka z kurczaka, 1 noga z kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta WYKONANIE Mięso

słodki bratek
BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 246

nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru i ksylitolu) - 300g masła - 160g mąki z płaskurki** typ650

Smaczne Zdrowe
Żytnie naleśniki z jabłkami 182

Mój obiadek, oczywiście cynamonowa nuta musiała być! ;) Składniki: na ciasto (4 naleśniki) 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej szczypta soli szczypta sody szczypta stewii 1/2 szklanki mąki żytniej (użyłam tej do wypieku chleba) nadzienie: 2 duże jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę gotujemy/dusimy z niewielką ilością wody i cynamonem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dyniowy chlebek z czekoladową nutą 216

false false false PL X-NONE X-NONE Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Przygotuj sobie foremkę do chleba (ok. 22 x 12 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Do dużej miski wrzuć dyniowe pur é e, pastę daktylową, jajka z siemienia. Laskę wanilii przekrój na pół, za pomocą noża wyskub ziarenka i dodaj je do masy. Wymieszaj wszystko

Roślinna - blog wegański
Kotlety mielone-nieco inaczej. 615

miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI:  0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki chleba 2- 3 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 4-6 średnich ząbków czosnku 4  łyżeczki majeranku 2 łyżeczki oregano 1 duże jajko sól,pieprz, papryka ostra olej do smażenia  WYKONANIE: Mięso  drobno zmielić,  Bułkę/Chleb  należy

Kuchnia Beaty
Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków 316

/opcjonalnie/ i wymieszać.Zupę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.Na talerze wyłożyć jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół, zalać barszczem i podawać.Podawać gorący z ziemniakami ułożonymi na osobnym talerzu lub z chlebem lub w chlebku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.Należy użyć soku z kiszonych (najlepiej

Gospodyni Miejska
Bułki pszenno-orkiszowe 216

ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba].Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować bułki (mogą też być rogale) i układać zachowując odstępy. Naciąć. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, drobno startym serem...[ u mnie tylko jajko] .Piec w 200 st C przez 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 214

szkodzi - kanapki soliliśmy troszkę bardziej, a jak się okazało, mimo dodatku bazylii, z dżemikiem też smakowało nieźle. W przepisie oczywiście sól jest, i z całego serca radzę ją dodać.Chleb z ziemniakami i bazyliąSkładniki:(na 1 duży bochenek)300 g ziemniaków600 g mąki pszennej42 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru175 ml letniej wody1 jajko60 ml oliwy1 łyżeczka soli1 pęczek bazyliidodatkowo(...)całkowitego ostudzenia.Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie na środku, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę wody, sól, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, dodać umyte listki bazylii i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Uformować kulę, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować kulę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Weekend z grillem #1 188

pierwszym wydaniu Weekendu z grillem zapraszamy na grillowane frykadelki, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i grillowane pomidory. A przepis na frykadelki można znaleźć w książce od Dobrej Kiełbasy:  KLIK FRYKADELKI: 1 czerstwa bułeczka 1 cebula świeża natka pietruszki 500 g mieszanego (wołowo-wieprzowego) mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy olej Bułkę namaczamy w letniej(...)też natkę, cebulę i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki o średnicy około 6 cm. Arkusz folii aluminiowej smarujemy olejem i kładziemy na grillu. a na folii układamy nasze frykadelki. Grillujemy około 5 minut z każdej strony. Potem zdejmujemy folię i grillujemy frykadelki już bezpośrednio na grillu aż staną się chrupiące. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM

Marder&Marder Manufacture
Pasta Jajeczna 146

obłędnie pyszna a najlepiej smakuje z miękkim chlebem, najlepiej tostowym. Pastę przygotowuje się bardzo szybko i wystarcza na 2-3 dni. Musicie koniecznie spróbować :) Składniki: * 10 jaj * 2 puszki tuńczyka w wodzie * majonez * sól i pieprz poziom trudności: łatwy kaloryczność: duża porcja: 20 kanapek czas przygotowania: 20 minut (plus godzina w lodówce) Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu wkładamy(...)odcedzamy i w miseczce rozdrabiamy widelcem. Dodajemy jajka oraz na razie 3 łyżki majonezu. Przyprawiamy do smaku (około 1 łyżki soli i pieprzu). Jeśli majonezu jest za mało, należy dodać kolejną łyżkę. Całość mieszamy i zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aby pasta przeszła smakami. Podajemy na miękkim chlebie. Opcjonalnie można dodać również posiekany szczypiorek, jednak wersja

Klasyka Gotowania
łatwa babka drożdżowa 288

obowiązkowy wypiek na Wielkanoc. Wtedy takich bab piekło się na raz kilka, zużywając kopy jajek i kilogramy mąki. Jak dla mnie babka drożdżowa jest zbyt pospolita, żeby podać ją na świątecznym stole ale za to często piekę ją na co dzień. Zjadamy ją jako zamiennik chleba, na kolację lub śniadanie. Przeważnie znika jeszcze ciepła, posmarowana grubo masłem. Oczywiście jako ciasto(...)jeszcze gorącą babkę smaruję z wierzchu masłem, dzięki czemu jest jeszcze bardziej aromatyczna i smaczna.  Składniki na dużą babkę: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki cukru 100 g masła roztopionego szczypta soli szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa) dodatkowo: łyżka mąki 2 łyżki masła Rodzynki na kilka minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia