innego jak chleb moczony w jajku. Spotkałem się także z innymi nazwami jak tosty francuskie lub po prostu grzanki. Niemniej jednak jest to "danie", które szalenie kojarzy mi się z dzieciństwem. Bo wystarczy sobie wyobrazić, że kiedyś byłem strasznie oporny co do jedzenia. Oprócz jajek konsumowałem ogromne ilości chleba z ketchupem... Ale jak już miałem do wyboru kanapkę z zimnym(...)mamy w lodówce zbędnych jajek. Tak też uczyniłem dziś rano i rozbełtałem w głębokim talerzu dwa jajka, doprawiłem dużą porcją zmielonego, kolorowego pieprzu i solą. Porządnie obtoczyłem chleb razowy w jajkach. Kilka minut i złote grzanki gotowe. Same francuskie tosty mogą wydawać się nudne i suche, dlatego podałem je z soczystym pomidorem oraz świeżym oregano, które wniosło
Right Behind The Kitchenchleby trafiłem na chleb bananowy z migdałami. Niewiele się zastanawiając upiekłem go – wyszedł bardzo smaczny i dość słodki pomimo tylko jednej łyżki miodu w przepisie . To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni(...)jest dozwolony w diecie FODMAP , migdały też nie za bardzo mają w niej miejsce, za to wszystkie składniki dopuszczalne są na diecie SCD . Ze względu na jajka i migdały ten chleb nie jest dozwolony na protokole autoimmunologicznym . // PaleoSMAK Chleb jest pyszny, ale jednak nie będę go zbyt często piekł – jedna kromeczka ma 1,5 g tłuszczów wielonienasyconych
PaleoSMAKwiem czy sam jest autorem tego przepisu czy tez moze gdzies go podpatrzyl, ale nie to jest najwazniejsze. Liczy sie smak.A smak jest naprawdze wspanialy, kromka chleba zytniego podsmazona na masle, plaster szynki, jajko sadzone i stopiony zolty ser. Po przekrojeniu zoltko rozewa sie wspaniale i zolta ciecz wsiaka powoli w chleb. Smakuje wrecz wybornie.Dzis, po wielu latach(...)snadanie w moim domu. Za kazdym razem kanapka jest tak samo smaczna i tak samo zachwycajaca w swojej prostocie.Kanapka z jajkiem sadzonymskladniki na 1 kanapke: 1 kromka chleba, najlepiej zytniego 1 jajko 1 plaster szynki 1 plaster sera zoltego sol, pieprz maslo do smazenia chleba oliwa do smazenia jajka ketchup i szczypiorek do przybrania wykonanie:Na patelni rozgrzewamy maslo
Przysmaki KarolkiTosty francuskie, które całe dzieciństwo nazywaliśmy w domu "chlebem w jajku", a np. w rejonie Częstochowy spotkałam się z nazwą - "obsmażanki". Z pewnością wielu z Was pamięta taki chlebek z rodzinnego domu, bo to świetna opcja, żeby wykorzystać czerstwe, a nawet suche już pieczywo. Byle by się dało kroić.;) I chyba nie jest ważne, jak ten chlebek nazwiemy(...)zjemy! W większości chyba przepisów, z jakimi się spotkałam, chleb w jajku występuje na słodko, a więc w towarzystwie musów owocowych, dżemów, miodu a nawet czekolady. Przyznam, że nigdy nie jadłam na słodko tostów francuskich, może kiedyś spróbuję... Moje ulubione to takie z roztopionym żółtym serem, z mieloną ostrą papryką i ketchupem. Może i Wam zasmakują? Składniki
Kuchnia Prezydentowejgorącego sosu i gotuję aż białka stężeją. Lubię płynne żółtko, więc moje jajka sadzone w pomidorowym sosie były gotowe po 10 minutach. Pyszne danie z dodatkiem pajdy świeżo upieczonego chleba. Jajka sadzone w pomidorowym sosie Składniki: na 2 -4 porcje 4- 6 jajek 2 puszki pomidorów krojonych, 2 x 400 g 2 dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka świeżego oregano(...)gorącego sosu wbijaj po kolei jajka zachowując nieco odstępy. Dlatego danie najlepiej przygotować na patelni. Gotuj sos powoli, aż jajka się zetną , a żółtko będzie półpłynne czyli około 20 minut. Podaj danie na gorąco posypane parmezanem z chlebem
codojedzeniaupałów i na obiad :)Na jedną porcję:kromka chleba2 jajkasól, pieprz2 łyżki masła3 ząbki czosnku2 spore garście świeżego szpinakuolej do smażeniadodatkowo:ziarna sezamuodrobina żółtego serapomidorJedno jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Chleb zamoczyć z obu stron i pozostawić na czas przygotowywania szpinaku, żeby dobrze nasiąkł jajkiem.Masło roztopić na średnio rozgrzanej patelni, dodać posiekany grubo czosnek i zeszklić(...)się tylko zaparzyć, nie smażymy go. Szpinak przełożyć z patelni do miseczki. Na patelnię wlać olej, rozgrzać go średnio i usmażyć chleb namoczony w jajku. Z obu stron na lekko rumiany kolor.Drugie jajko ugotować w koszulce lub ewentualnie usmażyć na maśle.Na grzance ułożyć szpinak (można minimalnie posolić
Codzienna kuchnia niecodziennajuż układa się plan na kolejne wersje kiełbasek... :) Składniki: 500g mielonej cielęciny 6-7 brykietów mrożonego szpinaku 2-3 kromki chleba namoczone w mleku i odciśnięte (lub kajzerka) ok 3/4 szklanki bułki tartej (w zależności ile masa pochłonie) 1 jajko 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka pieprzu(...)cytrynowego 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: folia spożywcza , cytryna do skropienia kiełbasek Sposób przygotowania: Cielęcinę i rozmrożony szpinak przekładamy do miski. Dodajemy namoczone w mleku i dokładnie odciśnięte kromki chleba, jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy rękoma na jednolitą masę (powinna mieć konsystencję jak na pulpety, aby dobrze się formowała i odchodziła od rąk). Z powstałej masy
Kolorowy PrzepisownikSenna pogoda, głowa mnie boli, a mam jeszcze mnóstwo rzeczy do zrobienia. Nie wiem jak, nie wiem kiedy, ale zrobię wszystko ;PDzisiaj postanowiłam wykorzystać do śniadania
Kuchenny Skrawek NiebaDzisiaj mam dla was nietypowe pieczywo, tradycyjny, grecki, wielkanocny chleb Tsoureki. Jest to miękki, słodki, drożdżowy chleb w postaci chałki lub obwarzanek z ugotowanymi na czerwono barwionymi jajkami, schowanymi między splotami chleba. Splot warkocza z 3 części symbolizuje Trójcę Świętą, podczas gdy czerwone jajka na twardo splecione w cieście symbolizują krew Chrystusa. Podobnie jak w wielu innych krajach, chleb
Bernika - moj kulinarny pamietnikKultura Ludowa Wielkopolski , pod red. Józefa Burszty, Poznań 1967, s. 57] A w Wielką Sobotę po dziś dzień kultywuje się tradycję związaną ze Święconką . Najczęściej święci się jajka, chleb, kiełbasę, ciasto, babkę, placek, masło, a czasem nawet wódkę . Symbolicznym elementem staje się tu jajko . Wiąże się z nim odwieczna niemal wiara, iż człowiek, który je spożywa, przyjmuje jakby na siebie
Kuchnia smakówbananowo-kakaowe tosty francuskie* z nutellą i bananem*z domowego chleba tostowegoJak ja dawno nie jadłam nutelli :O Już nawet zapomniałam jak ona genialnie
More food, love and dreamsawokado z jajkiem i aromatyczną oliwą z oliwek, na chrupiących kromkach żytniego chleba razowego, posypane kiełkami brokuła :) ~ Tosty z awokado, jajkiem, oliwą ziołową i kiełkami brokuła ~ Składniki: kromki chleba razowego jajko awokado kiełki oliwa z oliwek sól, pieprz dowolne zioła Chleb wsadzamy do opiekacza i czekamy aż się lekko przyrumieni. Jajko wsadzamy do garnuszka z zimną wodą i gotujemy
Kuchenny Skrawek Niebabananowy pudding chlebowy* z sosem orzechowym** i miodem, banan*z domowego chleba tostowego** masło orzechowe+mlekoTen zapach w trakcie pieczenia *.* Nocne rozmowy. Lekki uśmiech na
More food, love and dreamswrzeć, nieco zmniejszam źródło ciepła pod nim do średniego i jednym, zdecydowanym ruchem przelewam jajko do garnka, które gotuję przez minutę do półtorej, Wyławiam i analogicznie postępuję z kolejnym jajkiem. Chleb tostuję by stał się chrupki i smaruję masłem. Układam na nim bób, plastry boczku, smaruję całość musztardą, układam pokrojone rzodkiewki a całość uwieńczam jajkiem w koszulce. Doprawiam szczyptą soli
Mango PapajaAlmette, u mnie o smaku czosnkowo-ziołowym). Na chleb kładziemy sałatę, plaster szynki, mozarellę i grillowaną cukinię. Posypujemy solą, pieprzem i bazylią z oregano. II propozycja: grillowany chleb z guacamole, szynką, jajkiem na twardo. Gotujemy wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy 1 średnie jajko i gotujemy ok. 9 minut. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy na niej skibki chleba i grillujemy(...)czekamy. Gdy jajko jest zbyt gorące bardzo trudno o obranie skorupki i ładne krojenie. Pokrojone jajko kładziemy na musztardę, delikatnie pieprzymy i solimy. III propozycja: grillowany chleb pumpernikiel z szynką parmeńską i jajkiem. Gotujemy wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy 1 średnie jajko i gotujemy ok. 9 minut. Chleb grillujemy chwilę z każdej strony. Smarujemy białym serkiem, układamy plaster
Kitchens Alphabet