chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:60/89)

Chleb z dynią na zakwasie 156

weekend mam więcej czasu, więc upiekłam dyniowy chleb na zakwasie, zwłaszcza że mój zakwas domagał się wykorzystania, bo stał w lodówce bezczynnie od trzech tygodni. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 220 g pełnoziarnistej mąki żytniej 240 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej pół łyżeczki cukru(...)torby foliowej. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1 godzinę i 3 kwadranse. Kroić po schłodzeniu chleba. UWAGA! Chleb nie nadaje się do przechowywania dłużej niż 3 dni ze względu na swoją wilgotność. ------------ Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Chleb orkiszowy na zakwasie Chleb drożdżowy z dynią

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb graham na zakwasie z czarnuszką 183

umieściłam. Spieszę zatem naprawić to przeoczenie :) Chleb upieczony według poniższego przepisu nie rozpada się i nie kruszy w odróżnieniu do jego sklepowych odpowiedników. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : garść ciasta z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 płaska łyżeczka mielonego kminku łyżeczka soli pół(...)foliowej lub przykryć wilgotną ściereczką. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić, gdy chleb ostygnie. ----- Podobne: Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie Chleb pszenny wieloziarnisty Chleb orkiszowy na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Babciny chleb pszenny na maślance 75

Czas czytania: < 1 min Babciny chleb pszenny na maślance jest bardzo miękki, elastyczny a dzięki maślance ma lekko kwaśny smak. To przepis dla tych, którzy lubią chleby na zakwasie ale nie mają czasu aby go przygotować. Babciny chleb przypomina w smaku właśnie delikatny chleb na zakwasie, ale jego „produkcja” trwa zdecydowanie krócej. Składniki: 1 paczka suszonych drożdży(...)margaryny 1 i 1/2 szklanki ciepłej maślanki około 45°C 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, zwykłej mąka do posypania lub 2 łyżki stopionego masła do posmarowania Wykonanie: Do miski wsypać mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą, cukier, drożdże, sól. Następnie wlać wodę, maślankę, miękkie masło, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym wg. Piotra Kucharskiego 137

znów wróciłam do pieczenia domowego chleba na zakwasie! Mój zakwas niestety zamordowałam, ale dobra dusza, czyli Brenia z bloga  Kuchnia Breni  mnie podratowała i podarowała super zakwas, który ma już ponad dziesięć lat. Chleb rośnie na nim rewelacyjnie, obiecałam więc sobie, że tym razem będę dbała o mój nowy zakwas. Przepis, który Wam dziś prezentuję jest autorstwa(...)siemię lniane, więc zakasałam przysłowiowe rękawy i wzięłam się do roboty, do czego i Was serdecznie zachęcam. Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym ma niesamowity smak, dzięki prażonemu siemieniu. Bardzo nam przypadł do gustu. Pierwszy bochenek zniknął bardzo szybko!  Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym według przepisu Piotra Kucharskiego Czas przygotowania: ok. 7 godzin Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi i reaktywacja suszonego zakwasu 161

wyjeżdżamy na dłużej / okres urlopowy / i nie zapewniamy dokarmiania. Drugi: to smak i zapach upieczonego chleba na takim zakwasie. Muszę tego typu chlebki piec częściej bo ten smak i zapach chleba, to smaki mojego dzieciństwa, którego tak szukałam przez wiele lat. Znalazłam go w chlebie na suszonym zakwasie. Nasze babcie nie przechowywały zakwasu w lodówce! Zostawiały kawałek ciasta w dzieży(...)wodą. Potem dodawała świeżą mąkę i w ten oto sposób robiła zaczyn na nowy chleb. Wszystko robiła na wyczucie. Z nowego ciasta na chleb ponownie zostawiała kawałek w dzieży przysypując mąką i ta czynność była powtarzana w nieskończoność. Czemu teraz trzymamy zakwas w lodówce? Piekąc chleb raz w tygodniu można przecież tak to robić. Nie przypominam sobie aby ciasto było

Leśny Zakątek
Wiejski chleb żytni "Staropoleski" 203

Chleb ten pieczony jest wg przekazywanej z pokolenia na pokolenie, od co najmniej 200 lat pierwotnej tradycji pieczenia chleba żytniego. Babcia Stepanida robi go od najmłodszych lat. Receptura pochodzi z białoruskiego Polesia, regionu brzeskiego. Chleb babci Stepanidy wpisany jest na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego Białorusi, jego przygotowanie składa się z trzech etapów: kwas - rozczyn - ciasto.   Korzystałem  z receptury(...)bąbelki gazu, lekka pianka na powierzchni kwasu. Rozczyn (ros. opara) (14-18 godzin w temperaturze 28-30С):  u mnie zajęło to12 h 300 g – mąka żytnia T1150/1400 lub pełnoziarnista T2000; 480 g – kwas  Mąkę przesiać i połączyć z kwasem, rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu na 12-18 godzin, aż opadnie. Gotowy rozczyn zacznie

Przepisy na domowy ser i chleb
Najlepszy żytni zakwas na chleb 94

Z racji tego, że obiecałam Wam moje sprawdzone przepisy na chleby na zakwasie nie mogę zacząć ich wstawiać bez publikacji najważniejszego składnika – ZAKWASU. Wyhodowanie i

Be Fit Be Strong
Pełnoziarniste Bułki z Płatkami Owsianymi 89

Kolejne bułeczki bardzo pyszne, nieco cięższe bo z ciemnej mąki, ale smakują obłędnie. Przepis na 8 sztuk SKŁADNIKI: 150g mąki pełnoziarnistej 300g mąki chlebowej (typ 750

Dziś Ja gotuje
Chleb z cukinią 138

sezonu, póki trwa!. Smak sklepowego chleba jest w moim domu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem. Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii 2 łyżki wody 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka(...)wysmarowanej tłuszczem foremki. Całość odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. Chleb kroić dopiero po 4 godzinach.źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 161

produktów uznawanych za szczególnie bogate w błonnik. Wymienmy tu: rośliny strączowe, pełnoziarniste zboża, owoce i warzywa. Szerzej do produków, które obniżają poziom cholesterolu można by zaliczyć: wspomniane już wcześniej pełnoziarniste zboża (kukurydza, pszenica, jęczmien), karczochy, listownicę, mniszek lekarski, soję, czosnek, cykoria, bakłażany, imbir, cebulę, cytrynę, por, rzodkiew, orzechy, ziarna sezamu, gruszki, jabłko, owoce cytrusowe, awokado, figi, winogrona, owoce tropikalne, rabarbar(...)potas. Lepiej byłoby więc unikać zestawien typu: chleb z serem, chleb z wędliną, makaron z serem, bez dodatku produktów pochodzenia roslinnego, naturalnie bogatych w potas.   Stąd jeżeli dotyczy Was problem podwyższonego cisnienia warto byłoby położyc nacisk i włączyć do codziennej diety produkty takie jak: Swieże owoce i warzywa, pełnoziarniste zboża, wodorosty (mogą być wspaniałym dodatkiem do zbóż), wcześniej już

MODA NA BIO
Chleb z mąki pszennej, pełnoziarnistej 235

Muszę się Wam do czegoś przyznać ;) Rzadko wypiekam chleby, bo najzwyczajniej w świecie nie mam komu. Jemy go nie za wiele, więc piec jeden co dwa dni mi się nie chce, piec dwa i zaraz mrozić też nie, więc odpuszczam i kupuję jeden mały, tak by M. starczyło do pracy ;)  Ale czasem najdzie mnie na taki domowy, przeważnie bliżej(...)zakupy przywożą Ci na miejsce, podobnie właśnie mam z chlebem. Rano dostaję tylko smsa, czy podjechać i jest... Sami widzicie jak się człowiek rozleniwił...  Mam jednak nadzieję, że chleb, który właśnie dziś możecie zobaczyć przypadnie Wam do smaku. Zresztą mąkę kupiłam specjalnie z myślą o tym, by ten chleb upiec! Tzn chciałam znaleźć zajęcie moim dzieciom, które uwielbiają

Kuchnia w czekoladzie
Owsiane ciastka – pieguski 300

jesień, a więc czas włączyć piekarnik :)U mnie co prawda najczęściej piekę chleby, ale od czasu do czasu coś słodkiego też się przyda. Dziś proponuję ciastka, proste i pewnie już wielu z Was znane. Moja wersja nieco zmieniona, bo ze zmielonymi płatkami owsianymi. Można też użyć mąki pełnoziarnistej( razowej) – wypróbowałam też przepis z użyciem tylko mąki razowej

Niebieski kubek z kawa
Wysokobłonnikowy chleb z bakaliami. 167

kuchni - to też dobry sposób na czyszczenie szafek z resztek. Co ważne, chleb zawiera spore ilości błonnika, dlatego tak naprawdę jedną czy dwoma kromkami spokojnie można się najeść. Składniki: 3 duże jajka 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki mąki pszennej białej 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki gryczanej (ja użyłam mąki z kaszy niepalonej) 1/2 łyżeczki

Powiedz dietom nie
Chleb fendu w majowej piekarni 109

ciasto na ten chleb użyłam po raz pierwszy w tym celu mój nowy nabytek - mikser planetarny. Mimo niesamowitych rekomendacji tego urządzenia, okazało się, że ręcznie lepiej wyrabiam ciasta chlebowe tak zwarte jak to na fendu 😔 Przyznaję, że zrezygnowałam z dodatku drożdży, bo wolę chleby na zakwasie w odróżnieniu od drożdżowych chlebów z Francji, skąd wywodzi się chleb zaproponowany przez Amber(...)Składniki (na duży bochenek): oryginalny przepis i sposób formowania na stronie – klik! 496 g białej mąki pszennej 31 g mąki żytniej chlebowej (użyłam orkiszowej) 31 g mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej pełnoziarnistej) 339 g wody o temp. 21 st. C 138 g dojrzałego zakwasu 100% hydracji*  – pszennego lub żytniego (użyłam orkiszowego) 12 g soli (użyłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 158

chlebek z dużą ilością ziaren i ziół oraz słodkich, suszonych moreli i odrobiny orzechów włoskich. Połączenie okazało się naprawdę bardzo smaczne;) Składniki:250g mąki żytniej,250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 50g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit),25g świeżych drożdży, 50g suszonych moreli (użyłam Kresto), 50g ziaren słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 2 łyżki miodu, łyżeczka soli(...)elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić.  Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania