jarmużu Chipsy z jarmużu o smaku "pikantne z pomidorami". Bardzo lubię jarmuż i cenię go sobie za mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych. Także pokusiłam się kiedyś za przygotowanie domowych chipsów z tej rośliny i byłam nimi zachwycona. Z wielkim zainteresowaniem podeszłam do testowania powyższych, gotowych już chipsów z jarmużu. Po otwarciu paczuszki wydobył się intensywny pomidorowy zapach
Zdrowie na języku :Pbazą, drugim zagęszczanie zupy quinoą, a jeszcze innym uzyskiwanie aksamitnego smaku i konsystencji dzięki naturalnemu kremowemu serkowi. Ostatnio wymyśliłam i często używam, jako uzupełnienie i dekorację dań, chipsy domowej roboty z papieru ryżowego. Warto dodać do zupy zioła, kiełki, albo czarną quinoę, która jest bardziej chrupka niż biała i świetnie sprawdza się w roli dodatku do zup, sałatek(...)dodajemy pokrojone w plasterki ogórki i quinoę, gotujemy 5 minut i odstawiamy, żeby zupa trochę przestygła (tak, abyśmy mogli ją zmiksować bez szkody dla blendera). W tym czasie przygotowujemy chipsy z papieru ryżowego. Papier tniemy na kawałki (mniej więcej o wymiarach 3 na 5 cm - 4 na 6 cm). W małym garnuszku podgrzewamy tłuszcz, gdy jest już bardzo gorący
Quinoa Raz!sekundy, niemal tyle samo zabiera otwarcie tabliczki czekolady, ale czasem droga na skróty jest równie krótka co przyjemność, do której prowadzi. Nie odpędzajcie tej myśli od siebie - usmażcie domowe chipsy - najlepsze na świecie, nie żałujcie dobrej czekolady i przypraw - nie żałujcie niczego, co prowadzi do tacy pełnej czekoladowych chipsów. Jeśli jeszcze się wahacie podpowiem, że autorem
KUCHARNIAzdrowsza wersja znanego brytyjskiego dania "fish and chips " :) Jeśli zdjęcie pobudziło wasze kubki smakowe i zachęciło was do gotowania to zapraszam do zapoznania się z podanym poniżej przepisem ! BURGERY RYBNE 1 puszka tuńczyka z wody 1 jajko ½ szklanki mąki ¼ szklanki posiekanej zielonej cebuli 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczkę keczupu (najlepiej domowego) 1/2 łyżeczki soku z cytryny Sól, pieprz, czosnek, oregano(...)dużej misce łączymy wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju . Z powstałej masy formujemy kotleciki (grubość ok 1, 2 cm ). Smarujemy patelnię olejem. Smażymy ok 3-4 min z każdej strony DOMOWE CHIPSY : 2 ziemniaki olej czosnkowy przyprawy, sól PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, a następnie obtaczamy w mieszance ziół i soli. Smażymy na lekko wysmarowanej olejem patelni. SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaktórą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały dania serwowane w hipsterskich słoikach, zielone smoothie, jarmużowe chipsy, domowe burgery i hummusy. Pokochaliśmy food trucki, targi śniadaniowe, szalone podróże widelcem po mapie i odkrywanie kuchni dalekiego świata. W 2016 roku przewidywany jest powrót do korzeni i polskich smaczków. Zatęsknimy
Smakowity Blog KulinarnyDobra wiadomość dla wszystkich miłośników słonych przekąsek będących na diecie - znalazłam sposób jak przygotować domowe chipsy bez tony tłuszczu. Wychodzą pięknie zarumienione i chrupiące. Najlepiej smakują na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaSałatka z ogórkiem, kiełkami i kukurydzą Sałatka warzywna (tradycyjna) Inne przepisy na sałatki i surówki znajdziecie tutaj (klik) Przekąski: Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Nadziewane pomidorki Proste panierowane pieczarki Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące pieczarki z czosnkową nutą Imprezowe grzybowe crostini w pikantnej wersji Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce Pieczarki w chrupiącym cieście Słodkości: -szybkie wypieki: Małe wypieki: Czekoladowe
Słodkie okruszkidzisiejszego meczu polecam domowe chipsy ziemniaczane (u mnie paprykowe). Złociste, chrupiące, uwielbiane niemal przez wszystkich. Składniki: * 5-6 większych ziemniaków * 1/2 litra oleju do smażenia * do smaku sól, papryka ostra, słodka bądź dowolne ulubione przyprawy :) Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórki, umyć. Pokroić na bardzo cienkie plasterki. Następnie ziemniaki przełożyć do miski zalać wodą i odstawić na 10-15 minut
Zrób to smaczniepysznego dla każdego kibica, dlatego postanowiłam przygotować dla Was krótkie zestawienie 8 przepisów (na blogu znajdziecie ich o wiele więcej): Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące kawałki kurczaka w musztardowo-ziołowej panierce Tosty z patelni Grillowana tortilla z wędliną, sosem czosnkowym i dodatkami Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Pizza
Słodkie okruszkiskomponuje się z piwem, a także przeróżnymi dodatkami: warzywami pokrojonymi w paseczki chlebkiem pita pokrojonym w trójkąty paluszkami grissini pieczonymi łódeczkami ziemniaków. Ja zdecydowałam się podać go z domowymi chipsami z warzyw korzeniowych. Uwielbiam takie chipsy za ich lekko słodki smak skontrastowany z słoną solą morską (ach te kulinarne kontrasty ;)). Dotąd jednak kupowałam je w sklepie. Tym razem
Chilli Czosnek i OliwaZielony dip z awokado, który pasuje po prostu do wszystkiego. Używam go do domowych chipsów, surowych warzyw czy jako dodatku do burgerów. Kremowy, gęsty i smaczny. Dip z awokado można zrobić na różne sposoby jak na przykład hummus z awokado czy guacamole . Do dipu pasuje dojrzałe awokado. Można je wtedy łatwo zgnieść widelcem lub zmiksować. Dip z awokado Składniki
codojedzeniazdrowo, tak dla równowagi po ostatnim poście z mazurkiem kajmakowym. Przepis bardzo prosty, szybki i smaczny, jedna z ulubionych past mojego męża, idealna na kanapki, chlebek pita, do domowych chipsów czy macy. Zastanawiał się ktoś jaki wypadek mógł sprawić, że publikacja tego przepisu przesunęła się z piątku na sobotę? Otóż moi drodzy jestem mistrzem w swoim domu i ukisiłam
Przepysznik - BLW i nie tylkokurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar nie jest wcale bardzo pracochłonny, większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Mój sos robił się w sumie ok 3 godzin, z czego mojego zaangażowania było ok. 40 minut
Kulinarne InspiracjeCzasem warto poświęcić chwilę na przygotowanie domowych chipsów zamiast podawać sklepowe gotowce z „dodatkami”. Do ich wykonania potrzebne będę tylko kartofle i ser. Ja swoje chipsy zrobiłam z niebieskich ziemniaków i sera cheddar z szałwią. Oczywiście można przygotować je z białych ziemniaków. Może być ser cheddar, parmezan... ziemniaki, ser (cheddar) olej ryżowy do głębokiego smażenia Ziemniaki umyć, obrać
królestwo garówmusimy jednak całkowicie rezygnować z apetycznych przekąsek. Wystarczy wybrać zdrowsze wersje. Możemy samodzielnie przygotować chipsy w piekarniku. Domowe chrupiące chipsy 1 marchewka 1 jabłko 1 pietruszka 1/4 selera 3 łyżki oliwy i ulubione przyprawy Przygotowanie Warzywa i owce kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. W misce takiej którą można zamknąć dajemy tą oliwę i przyprawy, potem nasze surowe
ClauditteMissCooking