Czasami mam ochotę na chińszczyznę, taką na szybko, bez specjalnych dodatków. Przyznaję, sięgam wtedy po mrożonkę i nie kryję się z tym. Plus ryż i
Pasja Smakutyle smaczny, że chociaż po diecie pozostały wspomnienia, to drobiowe, kolorowe galaretki często goszczą na naszym stole, sprawdzając się również w świątecznych sytuacjach:) Indycze galaretki z chińszczyzną Składniki: 4 golonki indycze bez skórki natka pietruszki chińska mieszanka warzywna żelatyna sól woda ok. 2 l. Golonki zalewamy zimną wodą, dodajemy pęczek natki pietruszki (natka w całości - odkładamy gałązkę(...)dekoracji) i gotujemy około 30 minut, po tym czasie delikatnie solimy do smaku, dodajemy mieszankę warzyw i gotujemy razem około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, które następnie obieramy, a wywar warzywny przelewamy przez durszlak oddzielając warzywa od wywaru, który w kolejnym kroku doprowadzamy do wrzenia i do którego dodajemy żelatynę energicznie mieszając
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajedzenie, jeszcze nie udało mi się na wakacjach skosztować tylu nowych rzeczy. Począwszy od jagnięciny, pysznych greckich deserów i potraw, poprzez różnorodne owoce morza, skończywszy na ślimakach i wspaniałej chińszczyźnie przyrządzanej przez oryginalnego chińskiego szefa. Było pysznie i bardzo inspirująco. Wracając do przepisu, postanowiłam wreszcie zamieścić coś bardzo tradycyjnego, typowy polski piątkowy obiad, czyli smażona rybka. Ja osobiście(...)nadzieje, że ci którzy nie kosztowali zmotywują się do zamiany tradycyjnej panierki. Sałatka również bardzo prosta i ekspresowa, idealna do każdego obiadu, jak również sama, bez dodatku mięsa. Polecam. Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami Składniki: Ryba: 2-4 filety ulubionej rybki (ja polecam mirunę lub dorsza) 1/3 szklanki migdałów zmielonych na mączkę ¼ szklanki płatków
Mania Gotowaniaszklanki sosu sojowego jasnego · 1 łyżka sosu sojowego ciemnego · 1 łyżka oleju sezamowego Do przyprawienie mięsa: · 1 łyżeczka startego imbiru · 1 łyżka przyprawy do karkówki · 1 łyżka sosu sojowego jasnego(...)ząbki czosnku drobno posiekane Przygotowanie: Karczek kroimy w plastry, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Mięso podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) przez około 3 minuty z każdej strony. Ma się lekko zarumienić. Plastry ananasa kroimy na kawałki. Pozostałe składniki sosu mieszamy w garnku. Podgrzewamy sos na małym ogniu, aż sos się zagotuję. Dodajemy
Mania GotowaniaWIEPRZOWINA (3 min): kawałek schabu kroimy w plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem, aby zmiękczyć strukturę mięsa. Następnie kroimy w prostokątne kawałki, które wrzucamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub co najmniej 30 min. 3. SMAŻENIE MIĘSA (5 min): na wok lub głęboką patelnię wlewamy olej sezamowy, jeśli go nie mamy wystarczy zwykły rzepakowy, jednak(...)sezamowy dodaje oryginalnego smaku (jednak jest też o wiele droższy). Mocno rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso – ma głośno skwierczeć – w tej potrawie chodzi o to, aby smażyć szybko i na dużym ogniu! Miskę z pozostałościami marynaty zostawiamy do kroku nr 6. Mięso cały czas mieszamy drewnianą łopatką i smażymy do momentu, aż nie będzie lekko brązowe. Co do woka, niestety
Nerds Kitchenprzyznajemy się bez bicia. Nam, miłośniczkom typowo polskich smaków (przed oczami mamy pierogi, dużo pierogów), zdarza się mały skok w bok. Nierzadko serwujemy sobie orientalne podróże i bardzo nam (i tym co są na naszym garnuszku) z tym dobrze. Ale, jako, że doba i tak jest dla nas za krótka, nie będziemy tracić czasu na podróż samolotem, więc... zostajemy(...)temu uciążliwe pytania "no kiedy będzie?" albo "gotowe?", ewentualnie "jemy?" z taką częstotliwością, że gdyby nie uspokajający aromat z garnków, to szczękościsk miałybyśmy murowany. Kojąco działa również sama nazwa - "chińszczyzna". Czy to nie brzmi idealnie? A co jest najlepsze? - To, że wbrew pozorom to nie jest trudne danie, a jak się człowiek postara (i nauczy się panować nad sobą
Wypisz WymalujSprawdź inne wyszukiwania: