bułki - 33926 przepisów (strona:1570/2262)

Chleb na drożdżach z oliwkami 157

razy zwiększyć swoją objętość.  Po tym czasie uderzyć w ciasto 2-3 razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją od bułki tartej, bo sie tak nie przypala. Włożyć do niej ciasto, opruszyć lekko mąką i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Chleb piec

Grunt to przepis!
Studencka zupa pomidorowa - pomidorówka z ryżem dla bardzo głodnych i leniwych 242

postanowiłam opublikować przepis skierowany głównie do nich. Mało pieniędzy, dużo imprez i innych poważnych wydatków powoduje, że pod koniec miesiąca, przed wypłatą czy przed wysłaniem stypendium, starcza jedynie na bułkę i pasztet. Cóż zrobić, by zjeść smacznie, a tanio? Może pomidorową? W zależności od stanu portfela możemy wykonać ją w wersji podstawowej albo na bogato. Więc, jeżeli zawartość portfela pozwala

Be Fit Be Strong
Zupa z kukurydzy i marchewki 183

zakończeniem gotowania dolejcie do niej jeszcze trochę wody (sporo odparuje jej podczas gotowania). Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy starym serem. Możecie też przygotować do niej grzanki z bułki lub chleba tostowego albo podać z groszkiem ptysiowym. Nie mniej w wersji bez tych dodatków też jest pyszna

Czary - gary w kuchni
Metrowiec 195

końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Przełożyć do blaszek (keksówki o dł. 30 cm) posmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Piec w temp. 170*C ok. 45 minut. Krem: Z mleka mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem. Wystudzone

Malinowo w kuchni
Jabłecznik Z Budyniową Pianką 212

podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Drugą część wkładamy do zamrażarki. 2. Ciastem wylepiamy wysmarowaną i wysypana bułką tarta blachę. 3. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soku. 4. Odrobina białka smarujemy ciasto przed wyłożeniem jabłek ( pozwoli to nam uniknąć zakalca ) Ubijamy pianę, utrwalamy ją cukrem, na koniec dodajemy budyń

Gotowanie...to proste !
Pudding chia 267

jagoda A gdy zniknie – będzie szkoda! Ale gdy w brzuszku ląduje już niczego nie żałuję :) Taki smak to sama radość nigdy go nie mam dość omleciki i placuszki musli, bułki i racuszki Wszystko smaczniejsze to mam gdy konfitury trochę dodam. Miłego wieczoru :)   Gratuluję!!! :) Swoje dane adresowe proszę przysłać na adres email mala.cukierenka@gmail.com, Pozdrawiam gorąco

Mała Cukierenka
Bułeczki z ziołami 171

Małych i pysznych bułeczek nigdy dość, bo i kanapeczki do pracy czy do szkoły. Na śniadanie z wędliną ale i z dżemem smakują wybornie. Warto piec bułki bo i fajnie i szybko a potem pożywnie, pieczecie? Ja i tak zbyt mało ale piekę i delektujemy się pysznym pieczywem. Te polecam bo szybko i smacznie. Przepis z książki Małgorzaty Puzio

Moje Małe Czarowanie
Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym 204

chętnie je robię. Taki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz mąka do oprószenia 2 łyżki masła klarowanego sos 250 g pieczarek 200 ml śmietany 18% sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) koperek Mięso, cebulę drobno

O kuchni z uczuciem
Sernik z brzoskwiniami 195

godzinę. Masa serowa Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Dodajemy przekręcony w maszynce dwukrotnie ser. Miksujemy. Dodajemy budyń. Mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Odkrawamy 2/3 ciasta. Wałkujemy na kształt blachy. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Na upieczone ciasto wykładamy masę serową. Brzoskwinie kroimy i wykładamy

Mieszam w Garnku
Kluski z ricotty w sosie pomidorowym (Polpette di ricotta al sugo) 179

ziołami . Odstawić do wystygnięcia. Ricott ę  przełożyć do miski. Dodajemy jaja, śmietanę i mieszamy. Dodajemy mąkę, tartą bułkę, cebulę z ziołami. Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatałową. Uformować okrągłe  kulki lekko wilgotnymi rękoma. W garnku zagotować osoloną wodę

La grande e la piccola cuoca
Zapiekane jajka w dwóch wersjach: z anchois i z szynką parmeńską (Uova in cocotte con le acciughe e prosciutto crudo) 186

jaja 100 gr szynki parmeńskiej 1 bułeczka razowa  1 łyżka masła rozmaryn s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Szynkę pokroić w kawałki. Bułkę pokroić w kostkę bez sk ó rki. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła. Podsmażać szynkę z pokrojoną bułeczką i rozmarynem.  Foremki wysmarować masłem. Do każdej foremki

La grande e la piccola cuoca
Warkocz drożdżowy cynamonowy 125

Drożdżowe ciasto w formie warkocza. Taka pyszna cynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał mieszkanie. Skojarzyło mi się trochę z zapachem świąt. Może i Wy upieczecie taką bułeczkę. Mi wyszły dwa spore warkocze. Jeden zjedliśmy jeszcze ciepły, bo takie najbardziej lubię. Składniki na dwa mniejsze

O kuchni z uczuciem
Kurczak a la kfc w chrupiącej panierce. W dwóch wersjach – łagodnej i pikantnej. 474

rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy

Słodkie okruszki
Pasztet z grochu 191

Dodajemy jajko, kaszę mannę, płatki owsiane  i mieszamy wszystko. Sprawdzamy smak i przyprawiamy. Masę pasztetu wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia, a następnie kroimy i przygotowujemy kanapki

psgotujemy
TORT Z KREMEM ŚMIETANOWYM 187

wymieszać razem obie masy. Dodać pozostałe sypkie składniki przesiane przez sitko, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać do okrągłej blaszki ( ja smaruję tylko spód blachy masłem i obsypuje bułką tartą). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wystudzić na kratce, rozkroić na dwie części wzdłuż. Wykonanie kremu: Schłodzona śmietanę kremówkę

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania