można jeść na okrągło! Obiad (514 kcal) – stek z kalafiora porcja kalafiora garść fasolki szparagowej marchewka lub dwie cztery młode ziemniaki szczypta suszonego oregano pesto: łyżka oleju łyżka bułki tartej łyżka parmezanu ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 1 łyżki startej skórki z cytryny 1 łyżki musztardy Dijon łyżeczka majonezu Stek z pieczonego kalafiora
Niedzielny kucharzpieczenia, oraz ziarenka wanilii. Ponownie utrzeć do połączenia składników. Wsypać posiekaną wcześniej czekoladę i wymieszać. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na wierzchu poukładać borówki, lekko dociskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 60 minut. Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołykijest w mojej opinii niesamowicie niedocenianym warzywem. Pysznym, ale przez wielu traktowanych, jako nudne i nieciekawe. Tymczasem można z niego wyczarować znacznie więcej niż tylko gotowane różyczki podane z bułką tartą. I nie zrozumcie mnie źle – ta wersja jest fantastyczna, ale czasem warto zejść z utartych ścieżek. To co co znajdziecie poza nimi może Was bardzo pozytywnie zaskoczyć. Odkąd
okolicepalnika.pldobry dodatek do obiadu – pieczony kalafior z curry. U mnie w domu zawsze był gotowany i podawany z bułką tartą na maśle. Jednak tym razem chciałam spróbować wersji z piekarnika. Jak tylko spróbowałam kawałek to wiedziałam, że będzie u mnie częściej gościł w kuchni. Przygotowuje się go bardzo szybko i w ... Czytaj dalej Pieczony kalafior z curry Artykuł Pieczony
Pink Envelopeprzesianą mąkę, oba cukry, sól i jajka umieszczam w sporej misce. W małej miseczce rozcieram drożdże z łyżeczką cukru i mąki z całej ilości przeznaczonej na bułki. Dodaję 2 łyżki mleka i rozcieram na gładko. Po kilkunastu minutach uzyskana po roztarciu masa wyraźnie zwiększy swoją objętość i wówczas pora dodać zaczyn do reszty składników oraz powoli
I tu będę miała takie terodzaju piekarnika. PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez
Zasmakuj Kuchniwakacjach nad morzem to już tradycja, żeby kupić zapiekanki XXL. Każdy lubi te długie pyszne bułki, szczególnie pamiętamy smaki jak za dawnych lat. Najlepsze zapiekanki są jednak te domowe z dużą ilością składników, sera i sosami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldwakacjach nad morzem to już tradycja, żeby kupić zapiekanki XXL. Każdy lubi te długie pyszne bułki, szczególnie pamiętamy smaki jak za dawnych lat. Najlepsze zapiekanki są jednak te domowe z dużą ilością składników, sera i sosami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldKiszonki rządzą u nas ! Tym razem w słoiku znalazła się fasolka. Robię również w słoikach fasolkę na zimę , ale wcześniej pasteryzuję ją w słoikach. Początkowo chciałam przygotować fasolkę z bułką tartą, ale stwierdziłam, że fasolkę zakiszę do bieżącego jedzenia. Ta kolorowa fasolka jest z mojego ogrodu, ale fasolka jest łatwo dostępna o tej porze roku, gdyż teraz jest na nią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielką różnorodnością, każdy z nas znajdzie dla siebie atrakcyjne rozwiązanie. Co warto wiedzieć na temat takiej przekąski? W jaki sposób można ją przygotować? Bruschetta to nic innego, jak lekka bułka pokrojona na małe kromki, które naciera się czosnkiem i skrapia oliwą. Na tak przygotowanym pieczywie układane są pokrojone pomidory z cebulką oraz startym serem. Gdy wszystkie składniki znajdują się już
ProstePesto.plDziś chcę podzielić się przepisem na pyszne drożdżówki makowe, które można nadziać ulubionym dżemem, nutellą, kajmakiem lub ulubionymi owocami. Ciasto wychodzi mięciutkie i bardzo delikatne, a
Smaki ArmineCzym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się
Słodki sentymentolej rzepakowy 1/2 szklanki, woda zimna 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, oregano 1 łyżeczka panierka: mąka tortowa 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, sezam 3 łyżki, tarta bułka 3/4 szklanki, tymianek 1 łyżka sos czosnkowy: ząbki czosnku 8 sztuk, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, ogórek zielony 1 sztuka średni
W Mojej Kuchni Lubię