bułki - 33926 przepisów (strona:1290/2262)

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek 94

nasion, pestek, orzechów i wszelkich warzyw – to dania, w których realizuje się ogromna liczba pomysłów! Później warto zjeść je klasycznie, z ziemniakami i surówką, podać jako burgery w zdrowej bułce, zapakować na piknik lub lunch do pracy czy szkoły. I liczba możliwości znowu rośnie – na pewno każdy jest w stanie znaleźć dla siebie tę najzdrowszą i najsmaczniejszą. U mnie swojsko

Even Better Food
Pasztet z królika 166

Jeśli udaje mi się je już gdziekolwiek znaleźć kupuję jego większą ilość i je mrożę. Tym razem przygotowałam pasztet z królika w wersji bezglutenowej . Normalnie do pasztetu dodałabym namoczoną bułkę kajzerkę, postanowiłam jednak zastąpić ją płatkami kukurydzianymi, które nie zawierają glutenu. Do mięsa z królika dodałam także boczek, gdyż mięso królika nie ma zbyt wiele tłuszczu. Robiąc pasztet wyłącznie

MeCooks
Rozgrzewający krem z kalafiora z jabłkiem na drugą połowę jesieni 140

szara reneta) 1l bulionu warzywnego lub wody gałka muszkatołowa sól i pieprz do smaku Do tego: olej rzepakowy tłoczony na zimno lub olej smakowy kilka kromek ulubionego pieczywa (tu: bułki kukurydziane) ser Grana Padano lub Parmezanu Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj, pora pokrój w plastry. 2. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto cynamonowe z jabłkami. 125

jabłka Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Odłożyć na bok.  Do miski włożyć po kolei wszystkie składniki na ciasto i zmiksować.  Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć na nią ciasto.  Na wierzchu poukładać wcześniej przygotowane jabłka.  Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury  180 stopni i piec 40-45 minut

Agusiowe smakołyki
Dyniowy chleb na zakwasie z dodatkiem sepii z mątwy 86

seppia ), polentę, kopytka ( gnocchi ), risotto, hiszpański czarny ryż ( arroz negro ), paellę, kalmary w sosie atramentowym, czarne zupy, dipy atramentowe itp. Sepii używa się również do barwienia ciasta na pizzę, bułki lub chleb.   Obawiałam się, że po zabarwieniu ciasta chlebowego sepia nada gotowemu pieczywu “morskiego smaku”. Na szczęście ten charakterystyczny aromat i smak jest w chlebie praktycznie niewyczuwalny

Tajemnice Smaku
Jaglane kotlety piri – piri 103

temperaturze 160ºC przez 20 minut, po tym czasie przewrócić na drugą stronę i piec dalsze 10 – 15 minut. Świetnie smakują zarówno na ciepło i zimno, jak i serwowane w bułce jako burgery. Smacznego! The post Jaglane kotlety piri – piri appeared first on Blog o gotowaniu

Even Better Food
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 83

Różnią się od większości pasztetów mniej jednorodną strukturą, przez co świetnie spełniają się w roli dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy z dodatkiem jajek bądź sera, grzybów czy suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające

Even Better Food
Jak mrozić proziaki, sodaki, bułeczki, scones 126

zamrażarki. Przygotowanie od razu większej ilości i zamrożenie jest bardziej oszczędne jeśli chodzi o zużycie prądu w piekarniku czy czasu jaki temu poświęcamy. W ten sam sposób można mrozić bułki, scones, gofry i inne nieduże, śniadaniowe wypieki. JAK MROZIĆ PROZIAKI, SODAKI, BUŁECZKI Bułeczki, które chcemy zamrozić muszą być całkowicie zimne – dlatego jeśli sami je pieczemy czy przynosimy ciepłe z piekarni

Dorota Smakuje
Kanapka z Francji czyli Jambon Beurre Faceta w Kuchni 142

Kanapka z Francji, Jambon Beurre, czyli bułka, szynka, masło, mogłoby się wydawać cóż to takiego, ot zwykła kanapka, ale musisz wiedzieć, że Jambon Beurre, która w XIX wieku powstała w paryskim „Les Halles” i nosi również inną nazwę „le Parisien” ma na pewno zdecydowanie dłuższą historię. Sekret Jambon Beurre tkwi w użyciu najlepszych składników z prawdziwego, ręcznie ubijanego masła

RafalCook
Brzoskwinie w malinach 124

łyżka dorzucam przesianą z proszkiem mąkę wymieszaną z orzechami. Jak widać wykonanie jest bajecznie proste. Gotowe ciasto wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką. Takiej około 24 centymetrowej. Teraz układam połówki brzoskwiń, pomiędzy nie wysypuję maliny i na koniec płatki migdałowe. Piekę w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut.  Ciasto najlepiej smakuje

I tu będę miała takie te
Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową 154

duże 250 gramów mięsa mielonego 3 garście fasolki szparagowej użyłam mrożonej 4 duże plastry boczku wędzonego lub szynki konserwowej sól pieprz jarzynka(opcjonalnie) duży ząbek czosnku majeranek 1 łyżka bułki tartej około 100 ml. zimnej wody Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, jarzynką czosnkiem i majerankiem. Następnie wlać wodę i dodać bulkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok. Filety

Andzia Pichci
Jaglane kotlety piri – piri 129

temperaturze 160ºC przez 20 minut, po tym czasie przewrócić na drugą stronę i piec dalsze 10 – 15 minut. Świetnie smakują zarówno na ciepło i zimno, jak i serwowane w bułce jako burgery. Smacznego! The post Jaglane kotlety piri – piri appeared first on Blog o gotowaniu

Even Better Food
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 96

Różnią się od większości pasztetów mniej jednorodną strukturą, przez co świetnie spełniają się w roli dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy z dodatkiem jajek bądź sera, grzybów czy suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające

Even Better Food
Mielone z cebulką w sosie myśliwskim 135

Sól ·        ½ łyżeczki papryki ostrej ·        1 łyżeczka majeranku ·        3 łyżki bułki tartej ·        3 łyżki śmietany 12 % ·        Olej do smażenia ·        5 cebul dużych

Kulinarna Chwila