maczania sajgonek>>> Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską>>> Krewetki z czosnkiem na maśle i białym winie>>> Fasolka szparagowa z bułką tartą>>> Paluchy serowe z ciasta francuskiego>>> Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake>>> Sałatka z grillowaną cukinią, pomidorami i fetą
Moja Książka Kucharskabardzo istotny. Co więc zabrać do plecaka na górska wyprawę? Najprościej – kanapki Jest to pomysł na szybki i sprawdzony posiłek. Zrobione przed wyprawą z pełnoziarnistego chleba lub bułek, masła żółtego sera i warzyw. Tak przygotowane kanapki przetrwają w plecaku nawet kilka godzin w gorące, letnie dni i nie powinny się popsuć. W chłodniejsze dni można dodać do nich wędlinę
ProstePesto.plJeszcze jeden prosty sposób na cukinię. Obok cukinii panierowanej w bułce tartej, pewną odmianą może być cukinia panierowana w sezamie. Składniki: Cukinia 1-2 jajka czosnek granulowany sól, pieprz biały sezam do panierowania olej do smażenia Umytą cukinię, pokroić w plastry grubości 1 cm, posolić z obu stron. Plastry ułożyć na sicie
Praktyczna pltwarogu, mąki i jajek, gotowane w lekko osolonej wodzie. A po ugotowaniu ... no właśnie, i tu też wszystko zależy od naszego upodobania kulinarnego. Niektórzy jedzą je polane masłem z bułką tartą, inni ze śmietaną, a jeszcze inni polane roztopionym masłem i posypane cynamonem 😍 I właśnie tę ostatnią wersję ja lubię najbardziej (mniam, mniam). Tak więc zapraszam na pierogi
Walijskie Pichceniekażdy wie, że klasyczne gołąbki są najlepsze. Nie będę się z nikim o to spierać. Ślęcząc nad przepisami, kombinowałam czym co doprawić. Czy dodać kaszę manną, a może bułkę tartą. Bo pewnie sam ryż nie wystarczy i wszystko się posypie. Bo kapusta puści wodę i wszystko się rozpaprze. Nic takiego się nie stało. Wszystko dobrze się połączyło, nic się
Kardamonovylekki jak chmurka chlebek pita, mięsisty bakłażan, delikatne jajko na twardo, aksamitny sos z tahini, delikatny hummus i pikantna pasta ziołowa zhug. Tak, to wszystko mieści się w jednej bułce. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Historia kanapki sabich Sabich przywędrował do Izraela wraz Irakijskimi imigrantami w latach 50. To oni przywieźli ze sobą zwyczaj jedzenia przygotowanych dzień wcześniej bakłażanów i jajek
Na-talerzu.plpomysł na obiad , ale nie tylko. Fakt najczęściej podaję gulasz na obiad z dodatkiem ziemniaków, placków ziemniaczanych czy klusek. Ale lubię też gulasz zjeść jako samodzielne, rozgrzewające danie z bułką lub kromką chleba. Bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego pyszny, aromatyczny, sycący i doskonale rozgrzewający w chłodne dni. Cóż tu dużo pisać, ja uwielbiam takie dania jednogarnkowe :) Gulasz
Zrób to smacznieodkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremki na babeczki. Kółka z ciasta wkładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą, dociskamy do ścianek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, dociskamy dnem drugiej foremki, a potem papier obciążamy kulkami do pieczenia albo fasolką. Babeczki pieczemy
Bon appetit mon amiewymieszać. Następnie wbić jajka, wlać olej i wodę. Dodać powidła. Wszystko wymieszać łyżką. Wsypać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć jagody. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 60-65 minut. To już zależy od piekarnika
Agusiowe smakołykirównież ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować nawet 15-16 mniejszych bułeczek. Bułeczki wychodzą pyszne i słodziutkie, a to za sprawą wykończenia ich miodowym masełkiem, którym smaruje się bułki przed i po pieczeniu. Dzięki temu zabiegowi otrzymujemy cudownie lśniącą „skorupkę”. Bułeczki hawajskie są bardzo fajnie, ale powiedziałabym, że to jeden z tych „cięższych” wypieków. Najlepiej
Smaki Na TalerzuZnalazłam też otwarte opakowanie gorzkiej czekolady (która to zawsze kupowana jest z myślą o Toli). Zastanawiałam się nad wykorzystaniem mamuta. Na początku chciałam go zrobić klasycznie, z masłem i bułką tartą. Potem pomyślałam, że bez sensu, za proste. Potem przypomniałam sobie o kolendrze i postanowiłam iść w stronę kuchni meksykańskiej. Boszsz, jak ja uwielbiam to zielsko, nie macie pojęcia. Zajęło
Kardamonovykocha cynamon tak jak my? Pierwotnie miały to być klasyczne bułki z twarogu ale po pierwsze wymieniłyśmy twaróg na serek włoski co okazało się genialną zamianą, bo bułeczki miały lekko maślany pismak. Po drugie ciasto okazało się tak fajnie plastyczne, że bez problemu dało się je rozwałkować. A jak już zwijać ślimaczki no to musi być nadzienie! Padło na nasze
Candy Pandasjuż tylko szpatułki. Szykujemy blaszkę: u mnie okrągła, sylikonowa, lekko ją tylko natłuszczam. Jeśli macie blaszaną, najlepiej wyścielić ją papierem do pieczenia, a jeśli brak, to natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub mąką Wylewamy naszą masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni około 35 minut. Gdy biszkopt się piecze szykujemy masę . Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy
Latosiowydomdokładnie to samo co w pierogach, tyle że bez ciasta pierogowego. Nadzienie ruskie zamienione w pyszne kotlety. Prosty, tani i szybki obiad, a do tego wegetariański, a jeśli użyjecie bułki bezglutenowej to i bezglutenowy. Z podanej porcji wyszło mi 12 kotletów, czyli spokojnie nakarmicie nimi nawet 3- 4 osobową rodzinę. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapiekanka z cukinii i mięsa, czyli zapiekanka bez bułki. Pizza z mięsem, hot-dogi czy tosty z wędliną i żółtym serem nie goszczą w menu zgodnym z Dietą Rozdzielną. Można znaleźć jednak rozwiązanie by zjeść zapiekankę z zawartością białka... Przykładem jest zapiekanka zrobiona w cukinii. Mamy wtedy i mięso i neutralne warzywa
Dieta Rozdzielna i Zdrowie