Dla tych, ktorzy zagladaja do mnie regularnie nie jest tajemnica, ze lubie placuszki roznego rodzaju. Nic wiec dziwnego, ze i tym razem chce podzielic sie z
Przysmaki KarolkiWiosna zawitala do nas juz jakis czas temu. W zwiazku z jej nadejsciem mialam w planach przygotowanie wielu smakolykow, zielonych i takich wiosennych. Ale ostatnio czas
Przysmaki KarolkiMoja pierwsza w tym roku wyprawe na dzialke moge zaliczyc do bardzo udanych. W promieniach kwietniowego slonca oddalam sie slodkiemu lenistwu. Czas plynal mi bardzo przyjemnie
Przysmaki Karolkipochodzących z rodzimej produkcji. Oczywiście jest kilka odstępstw od tej zasady jak na przykład cytrusy. Prawdą jednak jest to, że w mojej kuchni nie znajdzie się truskawek z Maroka, brokułów, kalafiorów z Hiszpanii, czy też pomidorów z Holandii. Gdy poza sezonem mam ochotę ugotować coś z groszku, brokuła, kalafiora itp śmiało sięgam po mrożonki. Cieszę się gdy takie
Przysmaki KarolkiWiosna to dla mnie czas zielonych zup. Jedna z nich jest uwielbiana przez nas brokułowa a właściwie krem. Pyszna, prosta, sycąca zupa. Jednak tym razem postanowiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikspecyficzny sposób ze względu na ostrą dietę związaną z chorobą - na to nie ma wpływu, ale reszta - ? . No cóż jakoś nie solona pierś kurczaka ugotowana z ziemniakiem i brokułem na parze bez dodatku przypraw jest dla mnie po prostu odpychająca .Wolała bym być głodna niż w ten sposób jadać. A przecież tak nie wiele trzeba by to samo mięso było
Buniabaje w kuchniTaka mała wariacja z łazankami. Nie zawsze mamy ochotę na tradycyjne łazanki i szukamy innych przepisów. Ja zrobiłam makaron z wędliną,cukinią,pomidorem i brokułem. Do tego włoska przyprawa. Takie lekkie danie z makaronem. Składniki : * ugotowany makaron łazanki * 2 łyżki oliwy z oliwek * dowolna wędlina ( u mnie dwie parówki z szynki ) * 3 małe cukinie * pomidor bez skóry
Magiczne Życie Martyzastanawiam się co z nimi zrobić. W tym przepisie wykorzystam wczorajsze naleśniki, nafaszeruję je warzywami i domową fetą. Polecam zrobić te nadziane koperty. Składniki : * naleśniki * mieszanka dowolnych warzyw mrożonych - brokuł, marchewka, fasolka szparagowa * łyżka oleju kokosowego * domowy ser feta * ulubione przyprawy * bułka tarta * jajko * olej rzepakowy Przygotowanie : Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wrzucamy warzywa i dusimy około 10 minut
Magiczne Życie MartyWitajcie! Mam dla Was dzisiaj przepyszne placki warzywne! Kwintesencja zdrowia, w jednym małym placuszku, dodatkowo niezbyt trudnym do zrobienia. Skusicie się? Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćkryje się znienawidzona przez dzieciaki i wielką grupę dorosłych... brukselka (kapusta brukselska). Swoim wyglądem przypomina miniaturowe kapusty i tak właśnie jest, ponieważ brukselka jest bardzo blisko spokrewniona z kapustą, brokułem, kalarepą, jarmużem. Jedni ją kochają, drudzy nienawidzą, a moim zdaniem nie zasłużyła sobie na nienawiść! Głównym błędem popełnianym przy jej przygotowywaniu jest długie gotowanie, tymczasem powinna ona być lekko ugotowana
Pora coś zjeśćkapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam godzinę. Podałam z duszonymi ziemniaczkami i brokułem z wody, którego podsmażyłam na maśle z bułką tartą. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiroku.Smakowity przykład kuchni fusion! Flambirowana pierś z kurczaka w wiśniówce na risotto borówkowo-malinowym, podana na glazurowanym melonie z sosem cytrynowo-kremowym i malinami, ozdabiana jadalnym bławatkiem i kiełkami brokułów. Glazurowany melon? Tak, w miodzie. Pierś kurczaka także, następnie "podpalona" na wiśniówce. Ach, raj w ustach, niebo
W kuchni Karmel-itkisoczewicę wraz z cebulą i czosnkiem, z dodatkiem soli. Po 20-25 minutach wrzucam obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz pietruszki, a także podzielony na mniejsze części brokuł. Dolewam tyle wody, aby warzywa były przykryte. Całość gotuję do chwili, aż soczewica będzie miękka i warzywa będą się rozpadać. Pod koniec gotowania wrzucam na około 2-3 minuty 200g
W kuchni Karmel-itkitaki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz razem z obiadem. Na deser dostaliśmy tutejszy przysmak - root beer
Zgrabne Gotowaniewiem, ale jakoś nie mam weny na wymyślenie jakiejś poważnej;) Składniki dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki kremówki 30% Wykonanie: W jednym garnku wstawiamy wodę
Blondynka Gotuje