Danie bardzo proste, bezmięsne, z serowym aromatem... Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków gałązka pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 młoda cukinia 1 brokuł 2 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 2/3 szklanki
Czerwień i błękitsół, pieprz, gałka muszkatowa Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na pół. W tym czasie gotujemy również szpinak w osolonej wodzie do zwiędnięcia. Jeśli nie mamy szpinaku można go zastąpić brokułami lub szczawiem. Wyciągamy żółtko z jajek i wrzucamy je do miseczki. Dodajemy do niego ugotowany i pokrojony szpinak, orzechy włoskie i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy gałką muszkatową
Kolizje Smakówżadne polepszacze smaku, sztuczne barwniki, czy nadmierna ilość cukru. Zapewniam, że zimą będą rozchwytywane:) Kupujmy dojrzałe przecenione warzywa. Wiem, wiem najważniejsza jest jakoś produktu, a taki dojrzały kalafior czy brokuł nie do wszystkiego się nadaje. Owszem, zgadam się z tym. Jednak jeśli planuje zupę krem to nie potrzebuje super świeżego kalafiora. Taki dojrzały kosztuje u nas 2,50 zamiast ceny
Kolizje Smakówwłoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki jak każde
Chilli Czosnek i Oliwaok.8 porcji. Można przygotować z połowy porcji. U nas część została na drugi dzień. Składniki: - 3 cukinie - 2 cebule - 3 duże ząbki czosnku - 2 bakłażany - 200g kurek - 1 cały brokuł - 200g sera żółtego (u mnie cheddar) - 2 polędwiczki wieprzowe (u mnie każda po ok.400g) - kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy Sos beszamelowy: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej (Maizena) - 300ml zimnego
Smaczne Zdrowewody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziewody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam
prawdziwe jedzenieDanie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa. Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki
prawdziwe jedzenieTagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami
Moja smaczna kuchniazaserwowałam z makaronem tagliatelle ze szpinakiem. Mięso z udźca kurczaka, śmietany 36% i mrożonego szpinaku to podstawowe składniki do jego wykonania, ja staram się zawsze mieć w zamrażarce: szpinak, brokuły, groszek, a śmietanę i jakiś kawałek kurczaka, chyba każdy ma w lodówce. Podczas przygotowywania tego sosu do makaronu testowałam przy okazji nóż do mięsa pochodzący z zestawu noży . Sos jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięukładamy w naczyniu do gotowania na parze (Ja użyłam koszyczków bambusowych). Gotujemy do czasu, aż ryba oraz jarmuż będą miękkie. Ja dodatkowo ugotowałam jeszcze parę ziemniaków na parze i brokuły. Gdy mamy już wszystko gotowe wykładamy na talerze. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąjedna z najlepszych zapiekanek jakie zrobiłam. Do zapiekanki użyłam wędzonego łososia od Limito . składniki: 250 g makaronu świderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 nieduży brokuł 1 mała cukinia żółta 150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach Limito 2 kulki mozzarelli słodka papryka kolorowy pieprz Kamis masło do posmarowania formy Makaron ugotować al'dente i osączyć. Brokuła podzielić
Monia miesza i gotujepełnoziarnistej + trochę do podsypania 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Pozostałe składniki: warzywa dowolne (znalazłam u siebie w zamrażalniku warzywa na patelnię i wykorzystałam: ziemniaki, marchew, brokuły, fasolkę szparagową) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz ziołowy Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy w misce
Weganizm infantylnytemperaturze pokojowej, pokrojonego na mniejsze kawałki + do wysmarowania foremek 1 żółtko szczypta soli 1/2 szklanki wody na farsz: 1/2 cukinii 150 g brokułów 2 ząbki czosnku 6 łyżeczek sosu pecorino Barilla przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2 szczypty suszonego oregano 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody
Moja smaczna kuchniabrokuła i fety to sprawdzona kombinacja, lecz najbardziej w tej sałatce lubię chrupiące ziarenka słonecznika :) Dobra opcja na kolację, sprawdzi się też jako przystawka na imprezie. Składniki: 1 duży brokuł, ugotowany al dente na parze i podzielony na różyczki 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę garść ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni sok z połowy cytryny 3 łyżki jogurtu
Kulinarny Pamiętnik