brokuł - 8432 przepisów (strona:485/563)

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym 234

Danie bardzo proste, bezmięsne, z serowym aromatem... Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków gałązka pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 młoda cukinia 1 brokuł 2 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 2/3 szklanki

Czerwień i błękit
Jajka zapiekane ze szpinakiem 194

sół, pieprz, gałka muszkatowa Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na pół. W tym czasie gotujemy również szpinak w osolonej wodzie do zwiędnięcia. Jeśli nie mamy szpinaku można go zastąpić brokułami lub szczawiem. Wyciągamy żółtko z jajek i wrzucamy je do miseczki. Dodajemy do niego ugotowany i pokrojony szpinak, orzechy włoskie i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy gałką muszkatową

Kolizje Smaków
13 sposób na oszczędności w domowym budżecie 189

żadne polepszacze smaku, sztuczne barwniki, czy nadmierna ilość cukru. Zapewniam, że zimą będą rozchwytywane:) Kupujmy dojrzałe przecenione warzywa. Wiem, wiem najważniejsza jest jakoś produktu, a taki dojrzały kalafior czy brokuł nie do wszystkiego się nadaje. Owszem, zgadam się z tym. Jednak jeśli planuje zupę krem to nie potrzebuje super świeżego kalafiora. Taki dojrzały kosztuje u nas 2,50 zamiast ceny

Kolizje Smaków
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 189

włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki jak każde

Chilli Czosnek i Oliwa
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 254

ok.8 porcji. Można przygotować z połowy porcji. U nas część została na drugi dzień. Składniki: - 3 cukinie - 2 cebule - 3 duże ząbki czosnku - 2 bakłażany - 200g kurek - 1 cały brokuł - 200g sera żółtego (u mnie cheddar) - 2 polędwiczki wieprzowe (u mnie każda po ok.400g) - kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy Sos beszamelowy: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej (Maizena) - 300ml zimnego

Smaczne Zdrowe
focaccia z brokułami i papryką 136

wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka  Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Focaccia z brokułami i papryką 141

wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.  Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam

prawdziwe jedzenie
Kolorowe szaszłyki 159

Danie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa.  Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki

prawdziwe jedzenie
22 dania z cukinią! 430

Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami

Moja smaczna kuchnia
Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem 327

zaserwowałam z makaronem tagliatelle ze szpinakiem. Mięso z udźca kurczaka, śmietany 36% i mrożonego szpinaku to podstawowe składniki do jego wykonania, ja staram się zawsze mieć w zamrażarce: szpinak, brokuły, groszek, a śmietanę i jakiś kawałek kurczaka, chyba każdy ma w lodówce. Podczas przygotowywania tego sosu do makaronu testowałam przy okazji nóż do mięsa pochodzący z zestawu noży . Sos jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg gotowany na parze w liściach Jarmużu 140

układamy w naczyniu do gotowania na parze (Ja użyłam koszyczków bambusowych). Gotujemy do czasu, aż ryba oraz jarmuż będą miękkie. Ja dodatkowo ugotowałam jeszcze parę ziemniaków na parze i brokuły. Gdy mamy już wszystko gotowe wykładamy na talerze. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem, brokułem i cukinią 231

jedna z najlepszych zapiekanek jakie zrobiłam. Do zapiekanki użyłam wędzonego łososia od  Limito . składniki: 250 g makaronu świderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 nieduży brokuł 1 mała cukinia żółta 150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach Limito 2 kulki mozzarelli słodka papryka kolorowy pieprz Kamis masło do posmarowania formy Makaron ugotować al'dente i osączyć. Brokuła podzielić

Monia miesza i gotuje
Roti z warzywami 182

pełnoziarnistej + trochę do podsypania 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Pozostałe składniki: warzywa dowolne (znalazłam u siebie w zamrażalniku warzywa na patelnię i wykorzystałam: ziemniaki, marchew, brokuły, fasolkę szparagową) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz ziołowy Przygotowanie:      Najpierw przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy w misce

Weganizm infantylny
Zielone babeczki z pecorino 124

temperaturze pokojowej, pokrojonego na mniejsze kawałki + do wysmarowania foremek  1 żółtko  szczypta soli  1/2 szklanki wody  na farsz:  1/2 cukinii  150 g brokułów  2 ząbki czosnku  6 łyżeczek sosu pecorino Barilla  przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią  2 szczypty suszonego oregano  2 łyżki oliwy  1/4 szklanki wody

Moja smaczna kuchnia
Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem 432

brokuła i fety to sprawdzona kombinacja, lecz najbardziej w tej sałatce lubię chrupiące ziarenka słonecznika :) Dobra opcja na kolację, sprawdzi się też jako przystawka na imprezie. Składniki: 1 duży brokuł, ugotowany al dente na parze i podzielony na różyczki 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę garść ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni sok z połowy cytryny 3 łyżki jogurtu

Kulinarny Pamiętnik