Świąteczny czas to moment do rozważań, żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań. Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi
W kuchni Karmel-itkiPo jednej nieudanej próbie, w końcu wyszły! Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealnie pasują do barszczu czerwonego. Mam nadzieję że nie tylko u mnie zagoszczą
Zgrabne GotowanieU mnie przygotowania świąteczne pełną parą. Praktycznie całe dni spędzam w kuchni, ahh uwielbiam to :) Prezenty już kupione i spakowane, zakupy zrobione, dom posprzątany, mogę w
Zgrabne GotowanieBardzo szybkie w wykonaniu, do tego bardzo proste! Idealne do nadziewania! Czego chcieć więcej? Te pierniczki muszą jednak poleżeć przed podaniem, bo po wystygnięciu robią się
Blondynka GotujeW tym roku postanowiłam przełamać lęk przed pieczeniem pierniczków. Przełamałam. Mało tego, jak zaczęłam je piec, nie mogłam przestać :) Pierniczki "Prawie jak Alpejskie" - strzał w
Blondynka GotujePrzepis pochodzi z MW . W poprzednim poście pisałam, że pieczenie pierniczków uzależnia - ten post jest tego dowodem. Obiecywałam już sobie, że skończę z tym pierniczeniem
Blondynka GotujeWpisuję przepisy świąteczne po świętach - wstyd. Przed świętami nie było czasu, brakło sił. Z gorączką, osłabiona mocno trzymałam się wałka i walczyłam z wypiekami. Święta poza
Blondynka GotujeBardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto o wdzięcznym tytule. Być może komuś udało się kiedyś tak finezyjnie wylać ciasto do formy, że po przekrojeniu przypominało tytułowy zachód słońca. :) Ciasto wielokrotnie przeze
coolinarnastrefa.blogspot.comB ardzo dobry, wielokrotnie sprawdzony przepis na makowiec (już nawet nie szukamy innych przepisów). Ciasto drożdżowe jest wilgotne i maślane. Przechowywanie upieczonych makowców w lodówce przedłuża
coolinarnastrefa.blogspot.comN iezawodny przepis na keks. W smaku jest idealny. Lekko rumowy, bakaliowy, maślano-piaskowy. Do keksu dodajemy różne bakalie: rodzynki, figi suszone, morele suszone, śliwki suszone
coolinarnastrefa.blogspot.comP yszny sernik na kruchym cieście. Numer 1 wśród serników (być może za sprawą dodatku w postaci oliwy z oliwek). :) Do tego polany konfiturą brzoskwiniową, która
coolinarnastrefa.blogspot.comW Internecie funkcjonuje wiele wariantów tego ciasta. My mamy swoją wersję a ciasto nazywa się u nas Gosiak :) Na to pyszne ciasto składają się następujące warstwy
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszny, delikatny, mięciutki tort orzechowy przekładany kremem na bazie masy kajmakowej. Przypomina mi tiramisu - tyle, że w wersji kajmakowej. Przepis dla wszystkich miłośników masy kajmakowej, do
coolinarnastrefa.blogspot.comBardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z
coolinarnastrefa.blogspot.com