Witajcie po długiej, ale jakże potrzebnej przerwie. Od dawna nosiłam się z zamiarem przeniesienia bloga i ciesze się, że udało mi się zrealizować moje noworoczne postanowienie
Pieguskowa KuchniaPieczona kaczka to moja propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Jak już pewnie zauważyliście, lubię podawać mięso, a szczególnie drób ze słodkimi dodatkami. Dzisiejsza pieczona kaczka pachnie
Pieguskowa KuchniaW piątek zazwyczaj serwuję rybę. Jakoś tak się utarło w moim domu, że jest to dzień bezmięsny, na co nikt nie narzeka. Lubimy ryby pod każdą
Pieguskowa KuchniaPolędwiczki z indyka to bardzo szybkie, wręcz ekspresowe danie. Delikatne polędwiczki w połączeniu z ulubionymi przyprawami i z dodatkiem jabłek są świetną propozycją, nawet na elegancki
Pieguskowa KuchniaNie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię karkówkę i wszelakiego rodzaju dania jednogarnkowe. To świetna propozycja na niedzielny obiad, spotkanie z przyjaciółmi albo po prostu
Pieguskowa KuchniaTen sernik to dotychczasowy nr 1 wśród serników, jakie piekłam w ostatnim czasie. Jest delikatny, puszysty i bardzo wilgotny. Znany pod różnymi nazwami: Rosa, Złota Rosa
Pieguskowa KuchniaZanim na dobre rozpocznie się sezon truskawkowy koniecznie upieczcie ciacho ambasador. Takie ciasta wilgotne, z kremem i nafaszerowane bakaliami i owocami wprost uwielbiam. Ciasto nie jest
Pieguskowa KuchniaFajna propozycja obiadowa lub imprezowa. Faszerowane pałki kurczaka zawsze cieszyły się zainteresowaniem na stole. Nie przerażajcie się wyciąganiem kości – to wcale nie jest takie trudne
Pieguskowa KuchniaSezon letni zbliża się wielkimi krokami i coraz częściej nabieramy ochoty na ciasta bez pieczenia. Sernik na zimno z serka „wiaderkowego” jest świetną alternatywą
Pieguskowa KuchniaChleb wieloziarnisty piekę już od wielu, wielu lat. Zazwyczaj była to obowiązkowa pozycja z okazji wszelakich świąt, jednak ostatnio wypiekam go coraz częściej. Wszyscy go uwielbiamy
Pieguskowa KuchniaPleśniak to ciasto „stare jak świat”. Znane, lubiane i do tej pory nie znienawidzone. Pleśniak to obowiązkowa, ciastowa pozycja teraz, kiedy czarna porzeczka jest
Pieguskowa KuchniaSernik z migdałami to moja propozycja na poprawę nastroju. Pogoda za oknem zachęca do włączenia piekarnika, a ja dawno już nie jadłam sernika. Zapraszam więc na
Pieguskowa KuchniaTorcik czekoladowy z malinami składa się z wilgotnego spodu i trzech warstw lekkiego musu na bazie czekolady. Na wierzchu warstwa ganache i malin. Ten torcik zdecydowanie
Pieguskowa KuchniaŻeberka w kapuście kiszonej to danie, które kojarzę już z czasów dzieciństwa. Zawsze smakowało mi takie mięso w kwaskowym, aromatycznym sosie. Jest to danie szczególnie popularne
Pieguskowa KuchniaSałatka z tortellini i pomidorem to lekka i sycąca sałatka makaronowa. Błyskawiczna w przygotowaniu i bardzo smaczna. Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie, w przypadku niespodziewanych
Pieguskowa Kuchnia