Krem dyniowy z dodatkiem startych pierniczków jest rewelacyjny na chłodne, deszczowe dni. Poniższa zupa-krem lekko rozgrzewa i mocno syci. Przed podaniem należy ją udekorować płatkami
UgotowaćWszyscy robią teraz ciasta z owocami, ponieważ jest na nie sezon. Również je uwielbiam, ale miałam wielką ochotę na babeczkę. Wyszła pyszna bardzo puszysta. Przygotowanie ciasta
Kuchnia PokoleńMożna podać to danie z kaszą, makaronem, ryżem lub kluseczkami. Przygotowanie chrupiącego boczku – boczek pokroić w małą kostkę. Patelnię rozgrzać i wrzucić boczek, smażyć aż
Kuchnia PokoleńMoże niektórzy z Was znają już to ciasto, ale pod nieco inną nazwą- Pijak. U mnie na Śląsku, gdzie wciąż obecna jest gwara śląska, mówi się
Nastoletnie WypiekanieMożna dodać inny ser, ale musi być wyrazisty w smaku. Pomysł na tą zupkę podsunęła mi moja siostrzyczka. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone
Kuchnia PokoleńPrzepis na ten sernik dostałam od bratowej. Jest to sernik na serze z wiaderka. Ja użyłam waniliowego z wanilią. Miałam ogromne obawy bo ser był dość
Ewa w kuchniRewelacyjne klopsiki, można je usmażyć na patelni lub upiec na blaszce w piekarniku. Wtedy będą idealne dla osób na diecie. Do garnka wlać wodę, dodać vegetę
Kuchnia PokoleńPrzepis na ciasto chałwowe zaczerpnęłam z przepisów Kasi – Twoja Złota Kolekcja. Generalnie nie przepadam za chałwą ale ciasto zjadłam ze smakiem :). Robiąc ponownie na pewno
Pieguskowa KuchniaWielu rzeczy jeszcze nie robiłam i na tej baaardzo długiej liście jest keks. Miał być na Święta Wielkanocne ale czasu zabrakło, a bakalie ostatnio podpadły mi
Pieguskowa KuchniaZupełnie przez przypadek natknęłam się jakiś czas temu na program „Między kuchnią a salonem”, gdzie gościem była między innymi Magda Gessler z córką. Kulinarnym
Pieguskowa KuchniaRyba przygotowana w ten sposób jest soczysta i niezwykle aromatyczna. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają zapach i smak ziół w swojej kuchni. jedyna modyfikacja jakiej
Pieguskowa KuchniaŚwięta coraz bliżej więc czas pomyśleć o potrawach, które będą gościć na naszych stołach. Nie wyobrażam sobie, aby w tym szczególnym okresie zabrakło bigosu. Przepisów na
Pieguskowa KuchniaTa pieczeń to łatwe do przygotowania i pierwszorzędne w smaku danie. Takie, którym można z pewnością pochwalić się na świątecznym stole. Jak już zapewne zauważyliście –
Pieguskowa KuchniaZapomniane ciasto, które parę lat temu bardzo często bywało na naszym stole. Przypomniała mi o nim moja siostra, która upiekła je podczas naszego ostatniego spotkania. Posmakowało
Pieguskowa KuchniaJak już wiadomo jestem zwolenniczką ryb i zauważyłam, że jakoś ostatnio traktuję je po macoszemu- postanowilłam szybko się poprawić i przyrządziłam pieroga. Generalnie powinnam użyć świeżej
Pieguskowa Kuchnia