Tajemnica dobrego, wielkanocnego pasztetu tkwi w jakości produktów. Najlepiej pasztet przygotować z różnych gatunków mięsa. Pasztet wieprzowo-drobiowy wyszedł bardzo smaczny rozpływa się w ustach. Składniki
Kulinarne pyszności MolkiPorządkując nasze półki z produktami z terminem długiej ważności, zobaczyliśmy, że mamy dwa pełne opakowania maku. Nie jest to czas na makówki i makowce , ale na
niecodziennikparyDo Świąt Bożonarodzeniowych zostało 19 dni – zatem magia Świąt już na nas działa 🌲 A jak świeta to i śledzie – może tym razem w miodzie
Fit WyspaBardzo lubię śledzie . Najlepsze są te w zalewie octowej , z dużą ilością cebuli i niewielką ilością oleju. One zawsze smakują wyjątkowo, może to ze względu na
niecodziennikparyMimo że niektóre dania są proste i raczej dość zwyczajne, kojarzą się nam z ważnymi, rodzinnymi świętami. Tak jest w przypadku krokietów z kapustą i pieczarkami
niecodziennikparyCiasto francuskie daje bardzo dużo możliwości, a przede wszystkim pozwala tworzyć smakołyki w krótkim czasie. Choinka z ciasta francuskiego z dżemem dodatkowo bardzo ładnie się prezentuje
niecodziennikparyZakwas na wigilijny barszcz czerwony przygotowaliśmy znacznie wcześniej, rozlany do butelek czeka w lodówce na 24 grudnia. Wtedy przygotujemy z niego wigilijny barszcz na zakwasie , któremu
niecodziennikparyPrawdziwej domowej rolady makowej nie można upiec bez domowej masy makowej . Jej przygotowanie wymaga zaangażowania z naszej strony i poświęcenia na to trochę czasu, ale mamy
niecodziennikparyZa nami weekend pod znakiem maku – sparzyliśmy półkilogramową paczkę niebieskich ziarenek i otrzymaliśmy całą miskę pysznego maku. W pierwszej kolejności w planach mieliśmy przygotowanie masy
niecodziennikparyW grudniu opublikowaliśmy przepis na wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie. Ponieważ tę zupę można także ugotować ze świeżych buraków, a do zakwaszenia użyć soku z
niecodziennikparyKarp w galarecie jest najlepszy u Ciocia Basi, to u Niej zawsze jest podawany na świąteczny stół. U nas w domu karpia tylko się smaży, więc
niecodziennikparyMoczka śląska to kolejny przykład na to, że prowadząc bloga kulinarnego można wielu ciekawych rzeczy się dowiedzieć, nauczyć, ugotować i spróbować. U nas w domach nigdy
niecodziennikparyKarp po żydowsku jest u nas w domach rzadkością na wigilijnym stole, ponieważ domownicy od zawsze bardziej preferowali potrawy z ryb na słono. Dzięki prowadzeniu bloga
niecodziennikparyW zeszłym roku, przygotowując spis wigilijnych potraw, które chcieliśmy zamieścić na naszym blogu, natrafiliśmy na śląską zupę wigilijną – siemieniotkę . Nigdy wcześniej o niej nie słyszeliśmy
niecodziennikparyW zeszłym roku zrobiliśmy prostą wersję śląskich makówek , a w tym przygotowaliśmy ich bogatszą wersję na mleku, z chałką i z dużą ilością bakalii. Smak podkręciliśmy
niecodziennikpary