boczek - 14002 przepisów (strona:571/934)

Pierniki nadziewane 29

odstępach 3-4 cm po niepełnej łyżeczce powideł, przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto wokół „górek z powideł” dogniatam palcami (zdjęcia pomocnicze na końcu) i wykrawam dowolne kształty. Boczki ewentualnie dociskam, jeśli się nie skleiły przy dociskaniu. Pierniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 14 minut. Kiedy wystygną, ozdabiam

Słodki sentyment
Sernik kokosowy 24

ciasto umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Dno tortownicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. 2/3 ciasta „wylepiam” dno i boczki tortownicy i tortownicę wstawiam na 15 minut do zamrażarki. 1/3 ciasta wkładam również do zamrażarki.   Po 15 minutach wyciągam tortownicę z zamrażarki i wstawiam ją do piekarnika nagrzanego

Słodki sentyment
Sernik na jogurtach greckich 27

masło i mieszam. Muszę uzyskać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka z masłem wsypuję do tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzam ciasteczka równomiernie po dnie i boczkach dociskając. Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę jogurtową. Składniki na masę: 80 g rozpuszczonego masła 800 g jogurtu typu greckiego 4 jajka 3 łyżki cukru pudru

Słodki sentyment
Bułeczki cynamonowe 23

połowie ciasta szklanką delikatnie zaznaczam kółka. Na kółka kładę trochę kremu, smaruję brzegi kółek białkiem i przykrywam drugą połową ciasta. Następnie szklanką wykrawam kółka (zdjęcia pomocnicze na końcu ? ). Boczki dociskam i bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bułeczki przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Słodki sentyment
Mazurek pistacjowy 26

masła Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję dodatkowe 20 g masła. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Z resztek ciasta wycinam motylki lub inne kształty.   Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam

Słodki sentyment
Sernik czekoladowy na zimno 29

masła Przygotowanie: Masło rozpuszczam, a herbatniki rozdrabniam na piasek. Mieszam ciasteczka z masłem i wykładam do tortownicy o średnicy 20-22 cm. Wylepiam masą ciasteczkową spód i boczki. Tortownicę wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową. Składniki na masę serową: 2 łyżeczki żelatyny 150 ml mleka 250 g mascarpone 250 g mielonego twarogu 180 g ulubionej czekolady

Słodki sentyment
Sernik ricotta z borówkami 24

kakao do masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia, ciasteczka z masłem przesypuję do tortownicy i wylepiam nimi spód i boczki. Tortownicę wstawiam do lodówki. Składniki na masę: 750 g serka ricotta 1 łyżka cukru waniliowego 4 duże jajka   4 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki kaszy manny

Słodki sentyment
Sernik chałwowy 35

kakao do roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczkową masę i wylepiam dno i boczki. Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę serową. Składniki na masę serową: 400 g serków waniliowych (typu Danio lub podobne) 400 g zmielonego twarogu 1 łyżka mąki pszennej

Słodki sentyment
Mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku 32

zrobienia np. kokosanek ) 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 200 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, możecie wyciąć różne kształty, posłużą do dekoracji.  Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie

Słodki sentyment
Sernik Amaretto 37

mielonych migdałów Przygotowanie: Ciasteczka blenduję na piasek. Do roztopionego masła dodaję zmielone migdały, kakao i zmielone ciasteczka. Składniki mieszam i wykładam do tortownicy 21-22 cm. Formuję spód i boczki i wstawiam tortownicę do lodówki. Teraz przygotowuję masę serową. Składniki na masę serową: 750 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 2/3 szklanki cukru 4 jajka

Słodki sentyment
Brzoskwiniowa straciatella 31

ciasteczka wsypuję do roztopionego masła. Łączę z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wielkości 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wsypuję ciasteczka i formuję z nich boczki i dno tortownicy. Tortownicę wstawiam do lodówki. Następnie przygotowuję galaretkę i masę. Składniki na warstwę brzoskwiniową: 1 galaretka brzoskwiniowa 250 ml wody 1 duża puszka brzoskwiń (820 g) Przygotowanie: Galaretkę

Słodki sentyment
Sernik w trzech smakach 31

dodaję razem z pozostałymi składnikami do roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka z masłem. Boczki i dno „wylepiam” ciasteczkami i tortownicę wstawiam do lodówki. Teraz zabieram się za masę serową. Składniki na masę serową: 700 g mielonego twarogu 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżka

Słodki sentyment
Sernik rabarbarowy 30

Ciasteczka blenduję na piasek, masło rozpuszczam i ciasteczka mieszam z masłem. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczkowy piasek i wykładam nim spód i boczki. Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za sernik. Składniki na masę serową: 600 g serków homogenizowanych waniliowych 2 galaretki rabarbarowe 450 ml wody 250 ml śmietanki 30% 2 garście

Słodki sentyment
Sernik z mlekiem 31

masła Przygotowanie: Masło roztapiam w rondelku. Ciasteczka blenduję na piasek i dodaję razem z pozostałymi składnikami do roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno i boczki blaszki (rozmiar 25×20 cm – blaszka może być też troszkę większa, sernik będzie wtedy niższy) wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka z masłem. Dno „wylepiam” ciasteczkami i blaszkę wstawiam

Słodki sentyment
Orzechowy miodownik bez pieczenia 36

kule z lodówki. Odwijam jedną, kładę na papierze do pieczenia, rozgniatam rękoma, a następnie przykrywam drugim papierem do pieczenia i rozwałkowuję na prostokąt wielkości 30x30cm. Ściągam górny papier, wyrównuję boczki i tak przygotowany blat wstawiam do lodówki, żeby się schłodził (możecie też włożyć blat do zamrażarki, żeby zrobił się całkowicie sztywny. Jego przełożenie z papieru będzie wtedy jeszcze prostsze ). Czynności

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania