dzieci (i własnego zdrowia psychicznego;)) będę się starać, aby jakoś to wyglądało ;) A Tobie jak się podoba? Podziel się tym ze mną w komentarzu! A czy Ty robisz torty??? Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek mąki 1/2 szkl. cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 g śmietany 36% 250 g mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)śmietany 36% 1 galaretka truskawkowa 400 ml wrzątku Poncz: kubek zaparzonej herbaty (lub dowolny inny wg uznania) Dodatkowo: dowolne gotowe lub wykonane samodzielnie dekoracje na tort Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodając cukier i miksując aż do całkowitego rozpuszczenia. Do bardzo sztywnej piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
Kolorowy PrzepisownikZapraszam na pyszny, mocno orzechowy tort. Zamiast piec biszkopt postanowiłam użyć gotowych biszkoptów. Tort nie stracił przez to na smaku ani wyglądzie. Przeciwnie, ciasto jest bardzo zwarte i dobrze się je kroi. Tort przechowujemy w lodówce. Składniki: paczka okrągłych biszkoptów (180g) 250 g mascarpone 200 g masła 1 szkl mleka 1,5 szkl mielonych orzechów arachidowych 1/2 szkl cukru(...)czekolady. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z przestudzoną roztopioną czekoladą.Mieszamy razem do połączenia się składników.Masę czekoladową wykładamy na wierzch tortu, wyrównujemy i posypujemy orzechami.Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie biszkopty zrobią się miękkie i ciasto będzie gotowe
słodkie i nie tylko historie kulinarneTort Bajadera Tort Bajadera, kawałek Na ten pyszny Tort składa się mocno czekoladowy, domowy biszkopt i delikatna, kolorowa, pyszna masa bajaderkowa (z dodatkiem serka mascarpone)- a to wszystko pod kołderką z czekoladowej polewy, opruszonej posypką. Tort Bajadera jest nietypowy- inny od wszystkich, mocno czekoladowy- przy czym wcale nie jest za słodki. Znajdziecie w nim wszystko to, z czego słyną smaczne(...)szklankę). Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny, ale nie mokry! POLEWA: 100 g. masła 8 łyżek cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody DODATKOWO: kolorowa posypka Wykonanie Tortu: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody
Domowe Tortykominku i dobrym jedzeniu...No i jest okazja żeby upiec coś wyjątkowego, bo na co dzień mi się nie chce 😉 Jedną z moich propozycji na Walentynki jest niebiański TORT TRUSKAWKOWY... Biszkopt przełożony fantastyczną truskawkową masą śmietanową z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady. Można go wykonać o każdej porze roku bo korzystamy z truskawek mrożonych. Jest trochę pracochłonny, ale naprawdę(...)kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie masę śmietanową łączymy z masą serową. Delikatnie wszystko mieszamy. Poncz: Sok z cytryny wyciskamy i łączymy z wodą. Wykonanie tortu: Biszkopt kroimy na 4 krążki, staramy się, aby były mniej więcej równej grubości ( mnie się to nie udało:)) Biszkoptowy krążek nasączamy ponczem i wykładamy na nim ok. 1/3 masy. Przykrywamy
Kuchnia MagdaLenyTort niebanalny,tort na zyczenie.Takie smaki wybral maz do swojego tortu urodzinowego.Trzy warstwy najlepszego biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych migdalow i przelozone pyszna kremowa masa o smaku pomaranczowym.W sklad kremu wchodzi sok z pomaranczy,smietana kremowka i budyn.Calosc wienczy aromatyczny,swiezy Tortenguss na bazie swiezo wycisnietego soku z pomaranczy.Tort nie wymaga ponczowania.To zasluga warzywnwgo dodatku-marchewki jako skladnika biszkoptu.Jest przepyszny(...)odstawic do przestudzeniaubic dobrze schlodzona smietanke smietane.Porcjami dodawac do wystudzonego budyniu sztywna smietanke i za kazdym razem dokladnie wymieszac.Mozna odczekac 15-20 minut,az zacznie gestniec.Latwiej bedzie ja nalozycZlozenie tortu:biszkopt przciac dwukrotnie,do otrzymania 3 blatow.1/3 biszkoptu ulozyc na paterze i posmarowac kremem,z drugim blatem uczynic to samo.Do posmarowania wierzchu tortu pozostawic najmniejsza porcje kremu i rownomiernie rozsmarowacwycisnac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przesłodkie:) Zrobiłam sobie więc słodki prezent urodzinowy :) a co :) nie mogę upiec sama dla siebie tortu? W końcu nie co dzień kończy się 40 lat:) I tak powstał tort, z biszkoptem bez proszku do pieczenia, z masą maślaną z dodatkiem musu truskawkowego, otoczony biszkoptami i ozdobiony oczywiście truskawkami. Składniki: biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 180 g mąki pszennej szczypta(...)małych obrotach. Blaty nasączać ponczem i przekładać masą. Wierzch. Zimną kremówkę ubić z łyżką cukru, pod koniec dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Boki tortu obsmarować ubitą masą, obłożyć podłużnymi biszkoptami, wierzch udekorować dowolnie pozostałą masą kremową i truskawkami. Schłodzić przez noc. Smacznego
na moim stole...czekolady 60 ml mleka Ponadto: 1 słoiczek dżemu np. wiśniowego/ czereśniowego Wiórki czekoladowe do obtoczenia tortu Czekoladowe wafelki, batony, jajeczka do dekoracji wierzchu tortu Wiórki czekoladowe do obtoczenia tortu Sposób przygotowania: Biszkopt 1. Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy. Miękkie(...)chłodzimy. Tort przekładamy dopiero kiedy masa zaczyna nam tężeć. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dolewamy mleko. Przełożenie Biszkopt- masa śmietankowa- masa jagodowa- biszkopt-masa śmietankowa- masa jagodowa- biszkopt- tort obkładamy pozostałą masą śmietankową, boki obsypujemy wiórkami czekolady i dekorujemy polewą. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Kuchnia w czekoladzieTort Urodzinowy(idealny na przyjęcie urodzinowe) Składniki:(na ok.3kg tortu)Biszkopt:http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/10/zdjecie-niebawem-biszkopt-tortowy.html ( na podzielenie biszkopta na 4 warstwy)- 8 jaj - szklanka mąki tortowej- szklanka cukru -pół szklanki mąki ziemniaczanej- cukier waniliowy - 3 łyżki oliwyKremy: - 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia)- opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA)Dekoracja:- owoce: ananas/brzoskwinia z puszki-kiwi , winogrona(...)jedna część kremu , która przyda nam się na boki tortu.5.Robimy bitą śmietanę wg. instrukcji.Kroimy wszystkie owoce w paski, w kostkę, kto jak chce.Na ostatnią warstwę biszkoptu wylewamy bitą śmietanę i wygładzamy.Pozostały krem do tortu , delikatnie płaską łyżką, łopatką rozsmarowujemy po bokach tortu , tak aby nie było dziur.6.Dekoracja: Na bitą śmietanę kładziemy owoce , polewamy sosem czekoladowym itp.Boki tortu posypać
Gotuj Z MuzykąNareszcie nadarzyła się okazja, żeby upiec tort z rozmachem :) Cztery tabliczki czekolady, pół litra śmietany i morze przyjemności! Biszkopt:5 jajekszklanka cukru pudru3/4 szklanki mąki tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 350 g truskawek galaretka truskawkowa pół szklanki cukru 1/3 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 4 czekolady mleczne pół szklanki kakao 500 ml śmietanki(...)najmniej 12 godzin. Drugiego dnia możemy być zadowoleni, bo większość roboty została już odwalona wczoraj :) Teraz zostaje sama przyjemność, czyli składanie tortu. Biszkopt przecinamy na dwóch wysokościach, aby powstały 3 równej grubości blaty. Najlepiej naciąć ciasto nożem po bokach, a następnie wykorzystać naprężoną nitkę, którą krzyżujemy, przecinając środek - nie ma szans, żeby wyszło
sama złodyczbardzo smakował, a to dla mnie liczy się najbardziej :) Chcecie go zobaczyć? Tort śmietankowo-owocowy z cytrynową nutą (przepis na wysoką tortownicę o średnicy 24 cm - tort ok. 2,5 kg) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 7 jajek 1 szklankę cukru 1 szklankę mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej szczyptę soli Do kremu cytrynowego: 250 ml śmietanki kremówki(...)obkładamy kremem, zostawiając trochę do dekoracji, wyrównujemy. Całość dekorujemy fantazyjnie pokrojonymi truskawkami oraz borówkami. Ja ułożyłam na torcie również napis i wzory z czekolady, które przygotowałam w dniu pieczenia biszkoptu. Tort wstawiamy do lodówki co najmniej na 2-3 godz., a później już tylko podajemy i pałaszujemy :) Smacznego! Jak stworzyć dekoracje z czekolady? Czekoladowe dekoracje tortu są proste
Ratunku obiadczekoladowy tort z wiśniami z motywem Misia, doskonały na urodziny lub Dzień Dziecka SKŁADNIKI Biszkopt: tortownica o śr 20 cm 3 jajka, ½ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu Poncz: ½ szkl. herbaty Krem: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie w syropie(...)gotującego mleka. Ugotowany budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy budyń a na końcu kakao. Biszkopty nasączamy, 1 smarujemy połową kremu, układamy osączone z zalewy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Tort smarujemy kremem. Biszkopty sklejamy ze sobą kremem i robimy z nich uszy. Z bitej śmietany robimy miśkowi oczy i buźkę. Kremem zdobimy tort
słodki brateknasączenia: woda, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Dodatkowo: krem waniliowy dżem z czarnej porzeczki nadzienie cukiernicze o smaku malinowym Lauretta opłatek do ciasta, kwiaty, świeczka Przygotowanie: Biszkopt do tortu – przygotowanie w wersji tradycyjnej: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli(...)przekrawamy długim nożem. W zależności od wyrośnięcia ciasta powinno nam wyjść od 3 do 4 placków. Przygotowanie wg wskazówek mojej mamy (ja właśnie w ten sposób zawsze piekę biszkopt do tortu): W tym wypadku ułatwiamy sobie całe przygotowania i pieczemy (w formie 24 cm) dwa średniej wielkości biszkopty z połowy składników, tzn. 125 g cukru, 125 g mąki itd. Biszkopty
Słodkie okruszkiTort migdałowy z truskawkami Tort migdałowy z truskawkami Pyszny, dostojny tort migdałowy- zrobiony na migdałowym biszkopcie, przełożony delikatnym migdałowym kremem i truskawkami, ozdobiony bitą śmietaną, truskawkami i płatkami migdałowymi. Dominujący migdałowy smak, jest delikatnie przełamany świeżością truskawek. Tort wychodzi naprawdę pyszny- każdy jego kęs rozpływa się w ustach, a jego wyjątkowy smak doceniają nie tylko dorośli, ale bardzo smakuje(...)DODATKOWO: 150 g. płatków migdałowych 500 g. truskawek 200 ml. śmietany kremówki DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT MIGDAŁOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy
Domowe TortyDziś mam dla Was prawdziwą ucztę smaków! Plus wskazówki dla ciekawych jak zrobić baardzo wysoki tort z biszkoptu. Śmietankowy tort z żurawiną robiłam z okazji przyjęcia mikołajkowego, na które zaprosiliśmy całkiem sporo gości – więc ciasto też musiało być słusznych rozmiarów. Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm. Jest połączeniem aromatycznych puszystych biszkoptów pieczonych z dodatkiem mielonych goździków, cierpkiego(...)krem. Ja wbiław w sumie 9 słomek – 1 na środku i 8 wokoło. Na przygotowane słomki kładziemy spód tortownicy – będzie spodem drugiego piętra tortu. Na spód nakładamy odrobinę kremu, żeby kolejny blat biszkoptu miał się do czego przyczepić. Dodajemy kolejne warstwy: żurawina, krem, orzechy i galaretka. Poskładany tort w całości dekorujemy kremem. Nie starałam się specjalnie wygładzić kremu
CiastkozercyJuż samo połączenie puszystego, pachnącego wanilią biszkoptu ze śmietankowym kremem wzbogaconym serkiem mascarpone – sprawia, że tort smakuje po prostu pysznie! A jak jeszcze do tego zestawu smaków dodamy masę krówkową i kuleczki maltesers- nasz tort zamieni się w prawdziwą ucztę dla łasuchów…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT WANILIOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej budyń waniliowy (proszek) szklanka(...)kuleczek maltesers DO NASĄCZANIA: słaba, lekko posłodzona herbata, lub ( jeżeli wolicie wersję dla dorosłych ) woda z alkoholem np. rumem Nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym
Domowe Torty