jagód lub borówek amerykańskich DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata lub rozcieńczony z wodą jagodowy kompot. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem(...)miksujemy aż do uzyskania gęstej,kremowej masy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, na który układamy jagody (borówki amerykańskie) – przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, jagody (borówki amerykańskie)- przykrywamy ostatnim blatem, który też nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem, wygłądzamy. Tak przygotowany tort, jest gotowy
Domowe TortyPierwszy raz robiłam tort dekorowany masą cukrową, wyszedł jak dziecku w przedszkolu, ale się spodobał :) Za wszelkie rady dziękuję Marcie R-K, bezsprzecznej mistrzyni dekoracji tortów :) Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 … Czytaj dalej Tort Minionek
czarrna od kuchniczekoladowa 2 szt dowolny alkohol 50ml biszkopt nasączyć alkoholem wymieszanym z odrobina wody.Kremy przygotować wg opisu na opakowaniu, ja dokładam zawsze odrobinę masła. Każdym kremem przełożyć krążki biszkoptu. Wierzch tortu posmarować najlepiej białym kremem, obsypac boki skórką, ułożyć bezy i galaretkę, w środek nasypać czekoladowych kulek i umieścić rurki czekoladowe. Schłodzić. Szybki w wykonaniu i zadowolenie wsród gości
Camilla w kuchniniej nie wypadać), pod koniec dodać przesiany cukier puder oraz serek mascarpone, wymieszać. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć czekoladę i dodać do masy, wymieszać. Wykonanie tortu: Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy z nich delikatnie nasączyć likierem śmietankowym bądź sokiem malinowym. Na pierwszy biszkopt położyć 1/4 przygotowanego kremu a na to ściśle ułożyć maliny, nałożyć kolejną(...)maliny i ostatnią część kremu, przykryć biszkoptem. Ozdobić wedle swoich upodobań. U mnie tort ozdobiony masą plastyczną na wzór pudełka prezentowego. Inspiracja wyglądu tortu: internet Przepis na biszkopt: ze strony Moje Wypieki Smacznego
Krakowskie smaki Aniczas ucieka! Tort powstał specjalnie na urodziny moich Kochanych Skarbów. Więc niech nie zmyli was liczba na torcie. Tort był duży i wspólny! Jeszcze raz Wszystkiego najlepszego Kochane moje Bączki! Składniki:Biszkopt jasny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej(...)partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.Nasączenie:Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Tort.:Biszkopty kroimy na 2-3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go ponczem i wykładamy część masy śmietankowo-serowej. Na nią układamy dowolne owoce
Malinowe Pocałunki900ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu wiśniowego * pół szklanki wrzątku * sok z połowy cytryny * barwniki spożywcze * kolorowe cukierki do dekoracji * podłużne biszkopty do obłożenia tortu Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blaty. Wrzątek wymieszać z sokiem z cytryny. Nasączyć biszkopty. Przełożyć dżemem i kremem z ubitej kremówki z cukrem pudrem. Resztę kremu(...)podzielić na dwie części, każdą wymieszać z barwnikiem. Ozdobić tort cukierkami i obłożyć biszkoptami. Przewiązać wstążeczkami
Magiczne Życie MartyBiszkopt pomarańczowy pieczony w kąpieli wodnej wyglądał tak kusząco, że wykorzystując okazję postanowiłam go przetestować w torcie pomarańczowym z truflami. Pomimo, że przygotowanie było pracochłonne i czasochłonne – nie zawiodłam się – warto było. Składniki na biszkopt (na tortownicę o średnicy 20 cm): - 6 jaj - 70 g oleju rzepakowego - 100 g soku z pomarańczy - 90 g mąki niskobiałkowej ( TU PRZEPIS ) - szczypta(...)pomarańczowy z truflami jest składową kilku przepisów. Przepis na biszkopt pomarańczowy pochodzi od Jeannie Tay z Malezji . Trufle pomarańczowe znalazłam na blogu Orchideli . O całym torcie mogę powiedzieć jedno – ten biszkopt, z tym kremem, w tym torcie, to połączenie bardzo pomarańczowe – niczym… jedna wielka trufla. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Tort pomarańczowy z truflami appeared
mojewypiekiinietylkokształcie serduszek NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub (wersja dla dorosłych ) wodą z alkoholem np.rumem. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem(...)ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym blatem- lekko dociskamy. Kolejny- środkowy blat: nasączamy- smarujemy masą krówkową, na masę krówkową nakładamy warstę kremu, przykrywamy ostatnim blatem, który lekko dociskamy i nasączamy. Górę oraz boki tortu smarujemy kremem- wyrównujemy. UWAGI: Jeżeli wasza masa krówkowa jest
Domowe Tortypokazać fantastycznie orzeźwia i chłodzi dzięki mięcie, nie jest przesłodzony, za to jest bardzo lekki i świetnie wyważony. Nie ma tu żadnych sztucznych barwników, aromatów, ulepszaczy. Bazą tortu jest biszkopt czekoladowy nasączony zaparzoną miętą, przełożony dwoma kremami. Jeden krem to krem maślany (czekoladowo-miętowy), natomiast drugi to krem miętowy z bitej śmietany. Idealnie ze sobą współgrają - jeden cięższy, kremowy, bardziej(...)dosłownie kilka sekund, żeby przypadkiem nie zrobić masła ze śmietanki). Krem można usztywnić śmietan-fixami (przed dodaniem kropli!). Do czasu wyłożenia na tort trzymamy go w lodówce. Przygotowanie tortu: Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy dokładnie naparem z mięty, następnie wykładamy 1/3 kremu maślanego i dokładnie rozsmarowujemy, na to 1/3 kremu z ubitej śmietanki (też rozsmarowujemy
JedzeniomaniaMateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem z papieru wycinałam kształt herbu. Inspiracja Moje Wypieki . Z podanych proporcji wyszedł mi tort około(...)porcji. Tort najlepiej zacząć robić dwa dni przed podaniem, wówczas warto upiec biszkopt i przygotować krem z białej czekolady. Składniki na biszkopt: 5 jajek rozmiar L 10 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać
moj przepis naBardzo szybki i łatwy do zrobienia tort. Biszkopt można upiec sobie dzień wcześniej, a w drugim dniu przełożyć kremem. Truskawki można zastąpić malinami, wiśniami lub innymi owocami. Ciasto wilgotne, smaczne i szybko znika. Polecam! Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)mlecznej czekolady Śmietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą tak, aby powstała gładka polewa. Składanie ciasta biszkopt 1/2 kremu truskawki ułożyć na całości 1/2 kremu biszkopt polewa na całość ciasta udekorować truskawkami tort czekoladowy z truskawkami
O kuchni z uczuciempozorom wcale nie jest trudny i poradzi sobie z nim nawet początkująca kucharka. Po co przepłacać i kupować torty z cukierni jeśli samemu można przygotować dla gości taki pyszny tort? ;) Biszkopt kakaowo-orzechowy: 4 jajka 2 łyżki kakao 3 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl siekanych orzechów laskowych szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czekoladową. 3-4 łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać z drobno posiekanymi wafelkami.Biszkopty przekroić na pół, naponczować. Na spodni blat wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim biszkoptem. reszta masy posmarować górę i boki tortu. Całość posypać posypka czekoladową i posiekanymi migdałami. Udekorować rozetkami z pozostawionej masy czekoladowej
Smakołyki Asitruskawkowej galaretki 2 łyżeczki żelatyny DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: Przestudzona, słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! DO OZDOBY: 350 g. truskawek Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy(...)truskawkową masę z bitą śmietaną, dodając małym strumieniem zawiesinę z galaretek i żelatyny. Nie przerywamy miksowania, do momentu otrzymania jednolitej,truskawkowej masy. Masę truskawkową wylewamy na wystudzony i nasączony biszkopt. Wstawiamy na 3 godz. do lodówki, aż nasza masa stężeje. Po wyjęciu z lodówki, okrajamy boki tortownicy, po czym delikatnie wyjmujemy jej zawartość i umieszczamy na paterze. DEKOROWANIE : Ze wszystkich
Domowe Torty