bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:135/1049)

Jak zrobić domową mąkę i makę bezglutenową 192

wypieku ale niestety niewiele wiemy o tym co się działo z mąką zanim trafiła z pola do naszej kuchni. Sprawa robi się jeszcze bardziej skomplikowana, kiedy jesteśmy na diecie bezglutenowej. Do wyboru mamy sklepowe mąki bezglutenowe lub gotowe mieszanki, których skład wypisany na opakowaniach może zjeżyć włos na głowie od samego czytania nie wspominając już nawet o ich wygórowanej cenie(...)Alternatywą kupnych mąk mogą być mąki przygotowane ze składników bezglutenowych w domu. Celowo piszemy "przygotowane" bo czasami nie wystarczy samo mielenie, np. mąkę kokosową i jaglaną trzeba wysuszyć w piekarniku. Niezależnie od nakładów poniesionych na produkcję domowych mąk są one i tak tańsze od tych ze sklepu a ich wykonanie jest banalnie proste. Wystarczy dobrej jakości surowiec (ziarna, kasze, wiórki

SzczyptaSmaQ
Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) 169

mojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna i nikt nie dojdzie z czego jest zrobiona. Autorka, Ina Rybarczyk , nie myliła się, tarta jest pyszna, i nikt, ale to nikt nie poznał się, że w swym składzie zawiera gotowaną, białą fasolę. Poza(...)pozbawionych skórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych na mąkę 60 g syropu daktylowego (lub zblendowanych na gładką masę: 30 g wrzątku i 30 g daktyli) 120 g bezglutenowych płatków owsianych 150 g niepalonej kaszy gryczanej zmielonej na mąkę 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropel olejku migdałowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, spód

moj przepis na
Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli 181

kokosowego 75 g syropu daktylowego/klonowego/z agawy/miodu (u mnie 35 g wrzątku zblendowane z 35 g daktyli) 3 łyżki mleka roślinnego 120 g mąki gryczanej 2 łyżki kakao 80 g bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli Formę (spód i boki) wysmarować olejem kokosowym, posypać mąką bezglutenową, strzepnąć nadmiar mąki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wszystkie składniki umieścić w malakserze(...)kokosowego 75 g syropu daktylowego/klonowego/z agawy/miodu (u mnie 35 g wrzątku zblendowane z 35 g daktyli) 3 łyżki mleka roślinnego 120 g mąki gryczanej 2 łyżki kakao 80 g bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli 400 g ugotowanej czerwonej fasoli 75 g masła orzechowego 4 łyżki kakao 125-150 g syropu daktylowego/klonowego/z agawy/miodu (u mnie 65 g wrzątku

moj przepis na
ŚNIADANIA NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ 119

WITAM ! Tak jak obiecywałam kolejny wpis z propozycjami śniadań, tym razem w wersji bez glutenu :) Mam nadzieję, że okażą się pomocne i inspirujące !  SKŁADNIKI: 2 kromki wieloziarnistego chleba bezglutenowego (najlepiej domowego ) PRZEPIS / PRZEPIS 3 plastry tofu 2 plastry szynki z indyka 2 łyżki serka naturalnego warzywa Do picia: świeży sok z marchwi SKŁADNIKI: 1/2 banana 1 opakowanie napoju kokosowego(...)Alpro 1 łyżka jagód goji 20 g ekspandowanej gryki 30 g płatków kukurydzianych bez glutenu Do picia :zielona herbata SKŁADNIKI: 3 kromki chleba bezglutenowego 3 połówki jaj  twarożek  ogórek z koperkiem i jogurtem  Do picia : Bezglutenowa kawa zbożowa z mlekiem roślinnym

Marcepanowa kuchnia
Tarta kokosowa z włoską bezą bezglutenowa 173

Tarta z włoską bezą na mąkach bezglutenowych. Mąki bezglutenowe bardzo dobrze spisują sie w kruchych ciastach. Do tart - pszennych- najlepsze są mąki z niską zawartoscią glutenu, aby ciasto było odpowiednio kruche ( wiedza od pani Bozeny Sikoń - mistrzyni cukiernictwa). Pierwszy raz robiłam bezę włoską. Lubię, kiedy wszystko udaje się za pierwszym razem. I tak było w tym przypadku. Tarta jest wspaniała(...)smaku.  Krem zrobiłam na bazie mleczka kokosowego ze skórką cytryny. Ciasto: pół szklanki mąki bezglutenowej uniwersalnej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 kostki zimnego masła łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki zimnej wody Zagnieść ze składników  ciasto. Schłodzić. Upiec w 180 stopniach /30 minut. Krem: 250 ml mleczka kokosowego skórka z jednej cytryny 200 ml wody 2 zółtka łyżka cukru

AZgotuj!
Bezglutenowa szarlotka 134

Bezglutenowa wersja klasycznej szarlotki. Równie pyszna i pachnąca :) Dzięki mące z pestek arbuza, ciasto ma przyjemny, lekko orzechowy posmak. Nigdy nie dosładzam jabłek, bo dla mnie im bardziej są kwaśne, tym lepiej. Ale oczywiście możecie posypać je cukrem, lub po upieczeniu całość opruszyć cukrem pudrem :) 100 g mąki owsianej bezglutenowej 100 g mąki ryżowej białej 50 g skrobii ziemniaczanej(...)jabłka, posypujemy je cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Kroimy wystudzone. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowa szarlotka pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Sezamowe babeczki – przepis na Wielkanoc! 207

Babeczki sezamowe są szybką propozycją na wielkanocne wypieki. Ciasto jest bezglutenowe, jednak możemy je również zrobić z każdej innej mąki. Sprawdzi się także jako zwykłe muffinki, czy też ciasto, do środka którego świetnie pasują bakalie. Ważne, aby sezam nie był gorzki, ponieważ wtedy babeczki nie będą dobre. Zapraszam Cię do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem // Składniki: Ciasto: 60 g zmielonego

Via Gusto
Owsiane ciasteczka z marchewką i czekoladą 104

Pyszne, zdrowe i bezglutenowe ciasteczka owsiane z dodatkiem marchewki i czekolady kokosowej. Jakiś czas temu zorganizowałam na Instagramie szybką zabawę z nagrodą —>KLIK. Nie ma to jak jadalne prezenty, więc postanowiłam upiec owsiane ciasteczka. Na moje szczęście nie wszystkie zmieściły się do słoika, więc i ja miałam coś słodkiego do kawy ;) Wyszły pyszne i mam nadzieję, że smakowały(...)obdarowanym :) 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g mąki owsianej bezglutenowej łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia spora szczypta soli jajko 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 4 łyżki syropu klonowego 50 g startej drobno marchewki 50 g suszonej żurawiny 2-3 kostki posiekanej czekolady kokosowej Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą widelca. Z ciasta

Mienta blog
Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami 127

pragniona wiosna już w pełni! Dlatego czas przywitać ją również na talerzu! Myślę, że takie lekkie bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej z roślinnym twarożkiem ze słonecznika, kiełkami i czerwoną kapustą będą jak znalazł na taką okazję. Prawda, że brzmi pysznie i wiosennie? :) Dodatkowo zachęcam Was do wypróbowania samego przepisu na bezglutenowe naleśniki — smaży się je równie łatwo(...)rzodkiewki) kawałek czerwonej kapusty Twarożek ze słonecznika: 1 szklanka nasion słonecznika 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Patelnię mocno rozgrzewamy i wylewamy nań cienką warstwę ciasta. Smażymy przez chwilę

Food Square
Bezglutenowe tiramisu 147

Tiramisu to jeden z naszych ulubionych deserów. Jeżeli i Wy macie ochotę przygotować taki dla siebie lub Waszych przyjaciół to proponujemy naszą wersję bezglutenową tiramisu z delikatnymi biszkopcikami :) Składniki na bezglutenowe tiramisu: Biszkoptowe języczki: – 105g białka jajka (3 jaja) – 65g cukru kryształ – 55g żółtka jaj (2-3 jajka) – 20g cukru kryształ

Kuchenne Wariacje
Bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą 195

środku i kruche z czekoladą na zewnątrz, wegańskie z bananem i masłem orzechowym oraz marchewkowe z żurawiną . Nie było jednak ciasteczek owsianych bezglutnowych. Oczywiście, żeby je zrobić potrzeba dorwać bezglutenowe płatki owsiane ale coraz więcej ich widzę w dużych sklepach spożywczych, więc z tym nie powinno być już teraz kłopotu. Oprócz płatków w środku jest mąka ryżowa i gryczana(...)skrobia z tapioki no i czekolada:). Ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. To nasze nowe ulubione ciasteczka owsiane! Bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą   Drukuj Prep time 15 min Cook time 10 min Total time 25 min   Ingredients 110 g masła (miękkie) ½ szklanki trzcunowego cukru 1 jajko ½ szklanki mąki ryżowej ⅓ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanka skrobi

Cooking for Emily
Wegańskie bezglutenowe pierniczki paleo bez cukru 150

pierniczki mogą być fit i w dodatku paleo? Pewnie, że mogą! Wystarczy tylko odrobina wyobraźni aby stworzyć wegańskie bezglutenowe pierniczki bez ani krzty cukru! Ciasteczka te upiekłem na mące kokosowej w połączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie(...)upiec nawet na dzień przed Wigilią i nie połamać zębów. Pierniczki te możecie również zrobić w wersji raw — wystarczy po wycinaniu kształtów ich nie piec. ;) * SKŁADNIKI na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków 300 g daktyli 200 g mielonych migdałów 150 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru i mąki, najlepiej zrobić samemu) * PRZYGOTOWANIE Daktyle

Food Square
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 174

Długo głowiąc się nad tym, co przygotować jakoś przyszła mi na myśl tarta (w końcu w ich przygotowywaniu jestem specjalistą!). Żeby nie było tak zwyczajnie, to przygotowałem ją na bezglutenowym spodzie z mąki kukurydzianej i ryżowej oraz dodałem sporo suszonych śliwek, których słodycz fajnie przełamuje smak. Myślę, że ta tarta z kapustą kiszoną może być świetnym daniem na wigilijny stół(...)czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto bezglutenowe: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli 1 całe jajko 120 g masła Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek

Food Square
Wesołe kanapki dla dzieci - z chlebem bezglutenowym 145

posiadałam w danej chwili. Wy możecie je przyrządzić w dowolnych wzorach i nadać szynce, czy serowi przeróżny kształt, np. za pomocą foremki do wykrawania ciastek. Moje kanapki: chleb bezglutenowy (*) żółty ser serek wiejski kabanos rzodkiewka pomidor ogórek kiszony papryka czerwona marchewka (w plastrach i tarta) groszek sałata szczypiorek koperek  pestki dyni siemię lniane czarnuszka  (*) Przygotowałam kanapki w formie(...)bezglutenowej i użyłam chleba z piekarni Bułka Chleba . Śmiało mogę polecić ten wypiek, ponieważ jest naprawdę smaczny i przygotowany z certyfikowanych składników. Jeśli musicie (Wy lub dziecko) być na restrykcyjnej diecie bezglutenowej, nie możecie spożywać cukru, mleka, jaj - to z czystym sumieniem polecam produkty z tej piekarni. Możecie mieć pewność, że pieczywo jest "bezpieczne" dla Waszego zdrowia. Skład mojego chlebka

Di gotuje
Sernik mocno jagodowy 232

bardzo szybko i prosto a efekt finalny zadowoli każdego fana serników. Mikser jest zbędny, wystarczy trzepaczka - im mniej się ubija tym lepiej. Sernik można bez problemu upiec w wersji bezglutenowej - wystarczy kupić kruche ciastka bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! Jedyny minus to fakt, że ciasto niestety znika w zastraszającym tempie.. i trzeba piec kolejne ;-) Bardzo polecam! Składniki: Kruchy spód(...)kruchych ciastek typu Digestive  (w wersji bezglutenowej świetnie sprawdzą się herbatniki bezglutenowe np. Schar lub inne) 65 g masła Ciastka bardzo drobno pokruszyć w malakserze lub po prostu wrzucić je do torebki i pokruszyć wałkiem. Dodać masło, zagnieść do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania