Rozpoczynamy cykl przed świąteczny. Może się pojawiać więcej niż jeden przepis dziennie, ale taki mamy okres. Tym razem na słodko. Masę krówkową można zrobić lub kupić
Gotowanie z pasjąpieprzem oraz papryką i natką pietruszki mięso mielone z indyka. Dokładnie zawijam i wkładam całość w siatkę do pieczenia wędlin. Piekę w naczyniu żaroodpornym ok 1.5 godziny w 180 stopniach. Po upływie ok 1.20 zdejmuję przykrywką i piekę dalej bez przykrycia. Po wystygnięciu zdejmuję siatkę. Pozostawiam w lodówce na kilka godzin
Gotowanie PatkiKolejna odsłona serników na zimno. Ponieważ czas zimowy nadszedł (temp za oknem tego nie wskazuje, ale cytryna na kuchennym blacie dokładnie mi przypomina) będzie to sernik
Gotowanie z pasjąDzisiaj mam dla Was takie małe słodkości, pyszne trufelki, bardzo słodkie i wyjątkowe w smaku. Pachnące cynamonem, więc kojarzą się ze świętami. W sumie to można
IzabelawkuchniZupa czekoladowa deserowa idealna na Święta. Ale nie tylko! Zwłaszcza jeśli jesteście łasuchami. Wbrew pozorom zupa czekoladowa deserowa wcale nie jest „aż tak słodka”
Pociąg Do KuchniPyszne ciacho na zimno, powiedziałabym nawet że dość szybkie, a na pewno mało pracochłonne. Soczyste wiśnie w syropie, zalane galaretką z dodatkiem bitej śmietany i
Życie zaczyna się w kuchniJak nie mam czasu na pieczenie zawsze w pogotowiu czekają przepisy na zimno. Szybko i efektownie :) Najważniejsze, że robi się w parę chwil i nawet
Gotowanie z pasjąłyżeczkę cukru, 1 łyżkę sosu sojowego jasnego, szczyptę pieprzu i mieszamy. 12. Tak przygotowanym sosem polewamy zapiekankę i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 13. Pieczemy zapiekankę bez przykrycia około 25 minut. Można też pod przykryciem, ale wtedy będzie bardziej ugotowana jak zapieczona. Ja lubię gdy się z wierzchu spieka i staje się chrupiąca. Niesamowicie pachnie :-) Smacznego
Kawa z mlekiemJak myślicie, jaka najgorsza przygoda, może zdarzyć się blogerowi kulinarnemu? Możliwości jest wiele. Padnie komputer, internet, nie ma czasu, zachoruje, albo straci wenę, chociaż w to
dolcevitainmykitchenukładamy pozostałe części sosów i posypujemy całość utartym serem. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut. Kolejne 10 minut pieczemy już bez folii, aby ser się ładnie zarumienił. Wioleta Gargula
MamaOskarkaOstatnio próbuję wykonywać przepisy na parze! Jest to bardzo ciekawa metoda, którą dotychczas wykorzystywałam tylko do przygotowywania warzyw. Okazało się, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, że da
Mania WypiekaniaPrzepyszny kokosowo - waniliowy deser, chrupiący, kremowy, wyrazisty. Pysznego kokosowego smaku nadają mu wiórki, a smak waniliowy uzyskałam poprzez posłodzenie deseru łyżką miodu sufletu z dodatkiem prawdziwej
MamaOskarkaJestem totalnie, ale to totalnie zakochana w mono deserach! Najchętniej nie wychodziłabym z kuchni tylko tworzyła te male, pyszne słodkości, które wyglądają jak dzieła sztuki. Na
Ostra na SłodkoDawno nie było nic słodkiego, tak więc dziś zapraszam Was na ciasto z kremem budyniowym i bananem, a wszystko to na delikatnym biszkopcie. Mówię
magiczna kuchnia KasiTakie bajaderki pamietam z młodzieńczych lat. U cioci na imienichach zawsze były na stole, ale mozna je było jeść tylko ukradkiem, ponieważ ciocia nie załowała
Życie zaczyna się w kuchni