Składniki: KRUSZONKOWY SPÓD: mąka krupczatka 15 dag, cukier 15 dag, masło lub margaryna 15 dag MASA SEROWA: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna
W Mojej Kuchni LubięCiasto bardzo proste w wykonaniu. Możemy zajadać je wypełnione owocami ale też samo jest bardzo smaczne. Składniki : 3
prawdziwe jedzeniekalafior w chrupiącym cieście bez wątpienia uzależnia. Kiedy przebijesz się przez lekko pikantną panierkę, wewnątrz napotkasz delikatnego, wręcz kremowego i łagodnego kalafiora. Jeśli szukasz więc pomysłu na obiad z kalafiora, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Proste składniki na ciasto, do którego dodajemy zawsze nieco pieprzu cayenne dla podkreślenia smaku oraz kurkumy dla uzyskania ładnego koloru panierki. Różyczki kalafiora(...)wielbicieli kalafiora. Zobacz nasz przepis na kalafiora w cieście i zainspiruj się innymi pomysłami na to popularne i lubiane warzywo. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora oraz na kalafiora pieczonego w panierce . Polecamy również kalafiora smażonego z patelni . Jak zrobić kalafior w cieście? Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywałaś w ten sposób kalafiora, polecamy ten przepis! Gorąco zapraszamy Szklanka
Kuchnia Na Wypasieuwielbia! Deser w pucharku idealnie sprawdzi na każdą okazję, się szczególnie podczas lata, kiedy to na dworze panują wysokie temperatury i nie chcemy dodatkowo nagrzewać kuchni, podczas pieczenia ciasta. Domowy deser truskawkowa chmurka to nieco szybsza i łatwiejsza wersja tego smacznego ciasta, które stało się inspiracją do przygotowania deseru w kieliszku w truskawkowej wersji. Deser truskawkowa chmurka jest bardzo(...)pewnością Wam posmakuje. PRZEPIS NA DESER TRUSKAWKOWA CHMURKA Składniki 100 g herbatników 1 galaretka truskawkowa 200 g truskawek 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 8 mini bez garść migdałów 4 duże kieliszki Wykonanie Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Herbatniki pokruszyć. Ja wrzucam je do woreczka i tłukę tłuczkiem do mięsa. Pokruszone
Przepiski.plprocesie był za rzadki, wstawcie go na chwilę do lodówki, tam stężeje). Ciasto z malinami i budyniem wieńczy malinowa pianka z bitej śmietany i galaretki . Aby uzyskać idealną masę bez grudek, warto dodawać galaretkę do śmietanki stopniowo, pamiętając, by galaretka była wciąż płynna (jak na filmie). Jeśli nie przepadacie za migdałami, ciasto z malinami i pianką może być wykończone(...)blaszkę o wymiarach 36x25 cm: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: na biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, szklanka mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek wody z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu, na budyniowy krem owocowy: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (w opakowaniach
Lekcje w kuchniBabeczki jogurtowo-waniliowe wyszły przepyszne. Z zewnątrz kruche, w środku lekko wilgotne. Plus ten lukier i migdały. Rąbiemy je sobie z Tolą jedna po drugiej (Tola dostała bez lukru), My jak zwykle nie jest zainteresowany. Nawet alkohol z lukru go nie zachęca. Cóż. Napiszę jeszcze coś o ilości cukru, jeżeli będziecie babeczki robić z lukrem, dajcie mniej cukru(...)wypieków (jeżeli robicie babeczki z lukrem, dajcie 120 g cukru) 400 ml jogurtu naturalnego 140 ml oleju (ja użyłam rzepakowego) 2 jajka 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej sok z 1 cytryny 3 łyżki płatków migdałów (do posypania) lukier: 250 cukru pudru pół szklanki mleka kieliszek koniaku (przepis na około 20 babeczek) Piekarnik
KardamonovyZastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem(...)ości i skóry (najlepiej dzikiego), 1 czerwona papryka, 1 żółtka papryka, 1/2 niedużej czerwonej cebuli, 10 zielonych szparagów, 10 – 15 pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć
Even Better Foodprzywołuje najcieplejsze, kojące skojarzenia. Ten stał się wypiekiem urodzinowym. Skromnym, bez świeczek. Jubilat wyjątkowo ukojenia potrzebował - budującego wiarę w pozytywny finał tego, czego niebawem miał doświadczyć. Wszyscy potrzebujemy wiary w szczęśliwe zakończenia. We mnie również obawy niemałe. O jakość i częstotliwość wpisów kronikowych. Kronika nie funkcjonuje bez piekarnika :) A piekarnik, wraz z wszystkim, co elementy(...)gram miodu ( lub 100 gram miodu, 100 gram golden syropu ) 1/2 szklanki mleka 70 gram cukru 2 jajka rozmiar L 300 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 1 szklanka posiekanych, ulubionych orzechów Wykonanie: W garnuszku rozpuszczamy masło, miód, golden
Kronika Piekarnikawielu okazjach. Mogą być doskonałą przekąską dla domowników, poczęstunkiem dla gości oraz przystawką na imprezie To smakołyk w sam raz dla wegetarian lub na postne dni, ponieważ rożki są bez mięsa. Świetnie smakują podane z zimnym sosem, np. czosnkowym , musztardowym , pomidorowym , bazyliowym Pomysły na przekąski: ** Ruloniki z pastą jajeczną ** Tatar z łososia z majonezem ** Bruschetta z pomidorami(...)smaku dopraw przyprawami. Rozwiń ciasto francuskie. Pokrój na 12 kwadratów . Na środek każdego kwadratu połóż trochę farszu. Przekątne rogi zawiń do środka i zlep. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciastka ułóż na blaszce zachowując odstępy (około 2 cm) , wierzch delikatnie posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni
Kulinarny S.O.S.ciekawostek, których się dowiedziałam na warsztatach. Mięso indycze ma wysoką zawartość białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Filet i udo indyka (bez skóry) ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ich ograniczenie w codziennej diecie – korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomie cholesterolu we krwi. Mięso indycze jest także cennym źródłem potasu, co pomaga(...)witamin B6 i B12. Mięso z indyka daje bardzo dużo możliwości kulinarnych. Idealnie sprawdzi się przy codziennym gotowaniu jak i na specjalne okazje. Mięso z udźca będzie doskonałe do pieczenia i duszenia. Skrzydła z indyka są idealną bazą do zup. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Makaron rigatoni z indyczym ragu bianco pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakułyżka soli Drożdże rozkruszyłam do miski, zasypałam cukrem , dolałam wody i poczekałam na pracę drożdży. Powinno gazować a na wierzchu dużo bąbelków powinno się pojawić. Jeśli tylko gazuje bez bąbelków i to dużych to znaczy, że drożdże mogą być nieświeże. W dużej misce wymieszałam część mąki z solą - drożdże jej za bardzo nie lubią , tak bezpośrednio. Zrobiłam w mące(...)objętość) ciasto znów wyrabiam i dzielę na równe kawałeczki . Z tych kawałeczków formuję bułeczki. Nacinam krzyżyki na wierzchu i smaruje bułeczki olejem. Odstawiam na 10-15 min do wyrośnięcia. Piekę w temp. 160C ( termoobieg) około 20 min. Po wyjęciu z pieca, najlepiej przełożyć bułki na jakąś kratkę, żeby spody nie były miękkie tylko kruche. Przepis dodaję do akcji
Kuchnia Pełna Emocjimój wybór padł na indyka? Ponieważ mięso indycze ma wysoką zawartość białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Filet i udo indyka (bez skóry) ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ich ograniczenie w codziennej diecie – korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomie cholesterolu we krwi. Mięso indycze jest także cennym źródłem potasu(...)witamin B6 i B12. Mięso z indyka daje bardzo dużo możliwości kulinarnych. Idealnie sprawdzi się przy codziennym gotowaniu jak i na specjalne okazje. Mięso z udźca będzie doskonałe do pieczenia i duszenia. Skrzydła z indyka są idealną bazą do zup. Czas na przepis! Składniki (2 porcje): 2 piersi z indyka 1 por 1 łyżka oliwy z oliwek
Moja pasja smakuużyć młodej cukinii, która nie ma jeszcze ziaren, jest miękka i nie musimy jej obierać. Ważne jest dokładne odciśnięcie cukinii, ponieważ dzięki temu ciasto będzie zwarte. Pizzę taką robimy bez dodatku drożdży, dlatego jest ona szybka, ale też smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 nieduże cukinie 430 g 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 20 g startego sera(...)Można dłońmi lub przełożyć cukinie do lnianej ściereczki i odcisnąć. Do odciśniętej cukinii dodać jajko, mąkę, starty ser, zioła i wymieszać na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować olejem, przełożyć przygotowane ciasto cukiniowe. Rozsmarować na okrągły placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać obraną, pokrojoną w kostkę
Danka Pichci