Skoro mąż wprowadził zapas włączania piekarnika podczas upałów, przygotowałam deser bez użycia tego urządzenia. Ze smakowitymi borówkami, truuskawkami i mleczną masą z gotowanej kaszy na spodzie z pełnoziarnistych ciastek kakaowych. Spód: 250 g pełnoziarnistych ciastek kakaowych ok. 100 g masła Masa z kaszy: 1,5 szklanki błyskawicznej kaszy manny Kupiec 3 i 1/2 szklanki mleka 100 g masła(...)półgodzinnym odstępie czasu - każdy kolor osobno, w 3,5 litra płynu. Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do stwardnięcia. Do garnka wlać mleko, dodać masło oraz cukier. Podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, aby tłuszcz i cukier się
Czerwień i błękitFantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina :) Można powiedzieć, że to taki trochę oszukany sernik, bo bez prawdziwego twarogu, ale gwarantuje że nikt się nie pozna, bo smak jest tak rewelacyjny, że jedyne pytanie jakie nasuwa się podczas jego jedzenia to "ciekawe czy zostanie dla mnie(...)brązowego cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka 2 cukry wanilinowe lub 2 łyzki cukru z prawdziwą wanilią 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 100g serka naturalnego apetina 1 żółtko 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki pokruszyć jak najdrobniej, najłatwiej zrobić to przy pomocy
DefinicjaSmakuzielone lecz nawet z brązowymi plamkami, są dużo słodsze. Składniki warstwa bananowa: 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru brązowego 2 galaretki cytrynowe 1 kg bananów, bez skórki Składniki na krem: 600 ml śmietanki 30% 200 g serka Piątnica (śmietankowy) 2 łyżki cukru pudru 2 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanka wrzącej wody Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa(...)garnka, dodajemy pokrojone masło i cukier. Wkładamy na gaz i mieszamy, po chwili dodajemy galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formę 23x23 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia. Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy na nie niewielką ilość masy bananowej, ale uważamy by biszkopty nie wypłynęły. Zostawiamy do stężenia. Po tym czasie wlewamy resztę masy i pozostawiamy już
Panda i jej światkrzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam. Plaster pieczonej karkówki pokroiłam w kostkę. Nastawiłam wodę na makaron. Listki szałwii opłukałam, dokładnie osuszyłam i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Smażyłam przez chwilę z obu stron na chrupko, odłożyłam na ręcznik kuchenny(...)sicie – mojemu wystarczyły 4 minuty gotowania. Makaron dodałam na patelnię, wszystko razem dokładnie wymieszałam i przełożyłam na talerz. Posypałam plasterkami żółtego sera. Na wierzchu położyłam listki szałwii. Makaron jest bez sosu tylko obtoczony oliwą, ale ja tak lubię
Kuchenne zapiski Edytylepszych, bo i zapowiada się ciekawie. Przede wszystkim ruszam z akcją pierniki (to już nr 3;D) Dziś zdałam sobie sprawę, że nie będę miała czasu na gotowanie i pieczenie swoich zdrowszych potraw na święta, bo do domu zląduję dopiero 23 grudnia i to wieczorem. Nie wiem jak to wszystko zorganizuję. Nie poszaleję tak jak w zeszłym roku(...)lekko odchudzić. Składniki (około 3 porcji): 1 mały seler 2 piersi z kurczaka + curry do przyprawienia około 4-5 plastrów ananasa (użyłam ananasa z puszki w soku własny, bez dodatku cukru- dostępny w NETTO) kawałek świeżego pora (około 4 cm) 0,5 puszki kukurydzy domowy majonez light przygotowany wg. tego przepisu 2 łyżki gęstego jogurtu sól, pieprz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprosty sposób przygotowania zdrowych i smacznych ciasteczek . Oto kolejna kombinacja bananowych ciastek , które dla mnie są doskonałym dodatkiem do śniadaniowych koktajli, jogurtów i kawy. Bez cukru, jaj, mąki pszennej i zbędnych tłuszczy. To , co lubię najbardziej……… Składniki: 2 dojrzałe banany /średniej wielkości/ 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki siemienia lnianego(...)nasiona lnu. -Wsypać otręby, kokos, mąkę ryżową zmieszaną z sodą i olej. -Składniki starannie wymieszać łyżką, dodać kropelki czekoladowe, ponownie wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką do lodów /lub zwykłą / nakładać na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta , lekko je spłaszczać nadając ciasteczkom odpowiedni kształt
Zakamarki mojej kuchnijedna rolada piekła się szybciej a w drugiej pojawiał się zakalec. Uważam, że mata ta jest fantastyczna! Nie tylko służy nam jako stolnica, ale również można stosować ją podczas pieczenia. Czego chcieć więcej? Stolnica zawsze kojarzyła mi się z drewnianym blatem, stojącym u babci za szafkami w kuchni ;) A tu proszę. Matę wystarczy po użyciu zwinąć w rulon(...)nadaje się do wszystkich czynności przygotowywania wypieków. Można wygodnie i szybko wyrobić i rozwałkować na nim ciasto, w razie potrzeby schłodzenia wstawić do lodówki, a później bezpośrednio do piecyka- bez potrzeby stosowania dodatkowo jakiejkolwiek folii. Zaletą maty jest również fakt, że łatwo poddaje się czyszczeniu. Niestety, żeby nie było za słodko - mata ta posiada jeden maleńki minus. Podczas cienkiego
CookYourselfJeśli z wierzchu za mocno się przyrumienia to na czas dopiekania można je przykryć folią lub papierem do pieczenia. Ciasto II Z ciastem II postępujemy analogicznie jak z ciastem I, jednak można je już upiec w normalnej foremce. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Z wystudzonego ciasta wycinamy nóżki zajączka. Resztę ciasta kruszymy- z tego powstanie ogonek(...)pomocą miksera. Następnie dodajemy po łyżce budyniu i ciągle miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Masę dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy pokrojone w kosteczkę wafelki. Mieszamy. Drugą odstawiamy bez niczego. Będzie nam ona potrzebna na posmaro wanie zajączka z zewnątrz. Masa cukrowa: Cukier puder przesiewamy wraz z mąką. Odkładamy 1 czubatą łyżkę. Galaretkę zalewamy łyżką wrzącej wody. Mieszamy
Czerwona PorzeczkaZapraszam na pyszne ciasto - ptasie mleczko. Zachwycające, lekkie i zwiewne jak piórko, puszyste, obłędnie smaczne, po prostu rozpływające się w ustach. Na biszkoptowym spodzie, waniliowa pianka z włoskiej bezy, tradycyjnie wykończona polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha. Zamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się bardzo piankowa. Zapraszam do przepisu! Składniki na biszkopt: ( przepis stąd(...)cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane mąki - pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką i piec w 170`C 20-25 minut. Studzić na kratce 200 g cukru wsypać do rodelka, zalać 75- 80 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Woda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!truskawek (umytych i obranych) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru. Galaretki mieszamy 750ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zamaczamy(...)niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy z garnuszka i dodajemy do niej zimne mleko. Całość mieszamy. Musi być płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy z powrotem do garnuszka z ciepłą woda i mieszamy do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę o płynnej konsystencji dodajemy po trochu do śmietanki i szybko mieszamy. Śmietankę
Smakowy RajCzęsto potrzebujemy pomysłu na szybką słodkość, którą będziemy mogli poczęstować niespodziewanych gości, chociaż przyznam, że u nas takie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych(...)roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry. Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia. BEZ TŁUSZCZY nasz organizm nie mógłby istnieć, stanowią one jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej, mózgu, dostarczają energii, stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka. Wyniki badań medycznych(...)surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie, jest bogata w witaminy i minerały. Żadna oliwa z wytłoków takich właściwości nie posiada i najlepiej nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Najwartościowsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia - Extra Virgin - spożywana na surowo. Jest doskonałą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn (tłuszcze typu trans) czy innych olejów roślinnych (jak słonecznikowy, kukurydziany, arachodowy
ClauditteMissCookingChociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W sumie? Nie ma złego momentu na dobrą, domową szarlotkę. :) W zależności od nastroju można ją zjeść bez względu na wszystko, w pracy , uczelni czy w domu. Tradycyjna - najlepsza. Czy aby na pewno? A próbowaliście taką z dodatkiem masła orzechowego? Jak nie to koniecznie spróbujcie w najbliższy(...)dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy maso orzechowe. Ciasto zagniatamy opuszkami palców tworząc małe okruszki. 2/3 ciasta wysypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - resztę odstawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. W tym czasie ścieramy na grubych oczkach jabłka, posypujemy cynamonem, dodajemy łyżkę cukru
Słodkie PrzyjemnościTradycyjne Croissant są bez nadzienia, no ale skoro w domu jest nutella i masło orzechowe, no to jak się im oprzeć :) Ciasto francuskie jest jednym z tych, które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze(...)Ciasto kroimy mniej więcej na kwadraty, w rogu nakładamy nadzienie i rolujemy, rogi zawijamy dodatkowo w ślimaka, żeby farsz nam nie wyciekał i kładziemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się zostawiać duże odległości między ciastkami. Smarujemy je pędzelkiem umaczanym w rozbełtanym jajku lub mleku. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. Ciastka pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia
Z butelką mleczka w tlejajek, również my ulegliśmy trendowi na pankejki, bo warto szukać, sprawdzać i poznawać :) Składniki: szklanka mąki 1 jajko szklanka maślanki, jogurtu lub kefiru 1/2 łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego Dodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ... Wykonanie: Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie(...)rozcieńczcie je odrobiną wody. Możecie też przygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny. Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków. Jemy tak, jak lubimy najbardziej
Taste Of My Day