Ciasto do którego przygotowania nie będziecie potrzebować miksera - maślankowe z dużą ilością owoców (moreli oraz porzeczki). Idealne w smaku - słodko-kwaśne, miękkie i puszyste. Łatwe i
Ugotowaćlodówce) pokroić na 1 cm plastry i dobrze zasolić. Odstawić na jakieś 15 minut, żeby puścił wodę. Następnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem i podsmażać na patelni bez dodatku tłuszczu. 3. Pomidory pokroić w plasterki, salami też (chyba, że od razu mamy krojone) i mozzarellę. 4. Do rondelka dać odrobinkę masła lub oleju i podsmażyć pokrojoną(...)Nasz sos pomidorowy wyłożyć na podpieczony spód i teraz dookoła układamy plasterek bakłażana, mozzarelli, salami i pomidora i tak w kółko, aż zapełnimy całą tartę. 6. Tartę pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut. Przed podanie możemy posypać świeżymi listkami bazylii :-) Smacznego
kruche babeczkiTradycyjne kotlety są zawsze smaczne. Jednak, kiedy mamy ochotę na coś innego, zaczynamy
Pan i Pani Smith w kuchnirzepakowy, a cukier na ksylitol lub ertyrol. Muffinki są wilgotne w środku za sprawą jabłek, a do tego chrupiące dzięki orzechom. Takimi muffinkami możemy rozkoszować się z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia, kiedy tylko najdzie nas ochota na "coś słodkiego 😉 Ich zaletą jest jeszcze to, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne jako przekąska na wynos(...)szklanki mąki z orzechów nerkowca Radix-Bis 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki mieszanki orzechów ( u mnie: orzechy laskowe, włoskie, nerkowca oraz migdały) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ksylitolu/erytrolu szczypta soli Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy grubo siekamy. W misce
Kuchnia MagdaLenyDziś na blogu słodkości. Pyszne i wilgotne muffiny z jabłkami i cynamonem, które robi się dosłownie w chwilę, nawet bez użycia miksera. Natknęłam się na ten przepis na tym blogu i zachwyciła mnie prostota jego wykonania. Zrobiłam i polecam gorąco, rozeszły się jeszcze ciepłe:) Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Muffiny z jabłkami i cynamonem(...)masła, rozpuszczonego 2 jajka 125 ml mleka 250 g mąki 50 g mielonych migdałów (można pominąć) 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 20 g posiekanych migdałów do posypania cukier puder do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Natłuść
karmelowyCzas wykonania: 40 minut Składniki (10-12 babeczek) - 250 g sera twarogowego - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (bez glutenu) - 2 łyżki miodu lub ksylitolu - 2 łyżki mąki kokosowej - 1 łyżka mąki kukurydzianej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 jajka - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 2- 3 łyżki jogurtu greckiego - 2 – 3 łyżki(...)Dodajemy wszystkie rodzaje mąki, sodę oczyszczoną oraz budyń. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremek babeczek (około ¾ wysokości foremki). Na wierzch układamy po łyżeczce masy makowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Babeczki można udekorować w dowolny sposób. Najlepiej przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu. Smacznego
Health-Fit-Lifeuwagę upieczenie tego sernika na święta. Sernik jest mocno czekoladowy z wyraźnym piernikowo-cynamonowym smakiem i spodem z kruchych pierniczków. Jednak masa serowa może być upieczona także samodzielnie, bez spodu. Nie wymaga też dodawania mąki, co może być istotne dla wszystkich, którzy poszukują bezglutenowych wypieków. Dodatkowo to taki sernik "last minute", ponieważ robi się go szybciutko, a dwie godziny(...)pierników 50 g mielonych migdałów 45 g roztopionego masła Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze do uzyskania struktury mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Do przygotowanej formy przesypać zmiksowane ciastka. Równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Spód podpiec przez 12 minut. Odstwić na bok na czas przygotowywania masy serowej Masa 250 g czekolady
Pełny talerzktórych czuję tylko niesmak. W ciasteczkach wykorzystałam zdrowe pestki dyni BIO Polskie Młyny , które pochodzą z ekologicznych upraw. Z takich upraw pestki są nieco drobniejsze, ale za to bez chemii, świetnie smakują, a takie mniejsze lepiej też trzymają się na upieczonych ciasteczkach. Wcześniej bardziej lubiłam ciastka ze słonecznikiem, ale teraz zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak ciastek z dodatkiem(...)przygotowania: 60 minut Składniki na ciasteczka z pestkami dyni: 450 - 500 g mąki pszennej 150 g cukru 200 g masła (schłodzić) jajko + żółtko 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru z wanilią 3 łyżki maku Dodatkowo: białko jajka kurzego łyżka cukru 150 - 200 g pestek dyni (u mnie pestki dyni BIO Polskie Młyny ) Do odmierzania używam: łyżka
Kuchcik gotujerzepakowy, a cukier na ksylitol lub ertyrol. Muffinki są wilgotne w środku za sprawą jabłek, a do tego chrupiące dzięki orzechom. Takimi muffinkami możemy rozkoszować się z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia, kiedy tylko najdzie nas ochota na "coś słodkiego 😉 Ich zaletą jest jeszcze to, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne jako przekąska na wynos(...)szklanki mąki z orzechów nerkowca Radix-Bis 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki mieszanki orzechów ( u mnie: orzechy laskowe, włoskie, nerkowca oraz migdały) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ksylitolu/erytrolu szczypta soli Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy grubo siekamy. W misce
Kuchnia MagdaLenymięso sosem pomidorowo-paprykowym (ostatni słoik z zimowych zapasów - po przepis zapraszam tutaj ) i upiekłam w piekarniku. Pracy niewiele, a obiadek przepyszny. Skladniki: 9 udek z kurczaka bez kości i skóry sól, pieprz słodka papryka kurkuma oregano suszone/świeże sos paprykowo-pomidorowy ( z tego przepisu) 1 cebula 2 łyżki mąki tłuszcz do smażenia Wykonanie: udka(...)mące obsmażyć udka na rozgrzanym tłuszczu, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego na tej samej patelni zeszklić obraną, posiekaną cebulę. Przełożyć na podsmażone udka. Zalać mięso sosem paprykowo-pomidorowym piec w nagrzanym piekarniku do 200`C około 35-40 minut podałam z młodymi ziemniaczkami i żółtą fasolką szparagową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!godzinę i czekam aż ciasto podrośnie, w tym czasie przygotowuję nadzienie. Nadzienie: Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach , cebulę obieram kroję w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczam masło bez laktozy, dodaję cebulę, duszę 2 -3 minuty, po tym czasie dodaję pieczarki, całość duszę 2 minuty, zestawiam z ognia doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Studzę. Paprykę siekam drobniutko(...)ciasto przekładam na stolnicę, oprószoną mąką wałkuję, dużą szklanką wycinam krążki , nakładam po łyżeczce nadzienia, formuję zgrabne pierożki, widelcem dociskam końce. Układam na blasze, wierzch smaruję oliwą z bazylią. Piekę w nagrzanym do 185*c piekarniku około 20 minut. Podaję na zimno lub ciepło z ketchupem
Wanilia i KardamonSorgo to niezbyt popularne w Polsce zboże, które z wyglądu ma nieduże ziarna przypominające kaszę gryczaną. Sorgo jest bogate w białko, minerały
To co kochamłyżki zimnej wody szczypta soli Budyń cytrynowy: 250 ml wody sok wyciśnięty z 4 cytryn 160 g cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 50 g masła 3 żółtka Beza: 4 białka 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło, mąkę, sól, cukier wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć(...)ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu kształt koła. Wyłóż nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłuj ciasto widelcem i na jeszcze 15 minut włóż do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C. W misce wymieszać sok z mąką i żółtkami. Masło rozpuścić, dodać cukier i pozostałe składniki. Mieszać, aż całość się połączy
kulinarnyswiatdomilodówce, okazało się, że wszystkie pozostałe składniki mam. Mąka, masło, cukier, jajka, a nawet wiśnie w syropie własnej roboty. Będzie ciacho! - ogłosiłam, - Styropianowe:) Niektórzy nazywają go śmietanowcem, sernikiem bez sera, zamiast śmietany używa się jogurtu greckiego, a do masy czasem dodaje się wiórki kokosowe. Masa śmietanowa bardzo przypomina masę na sernik z tą różnicą, że zamiast twarogu używa się(...)się żółtek). Ciasto jest podzielne, dobrze się kroi i pysznie smakuje. Zachęcam do spróbowania:) Składniki: ciasto: 400g mąki 250g masła 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka masa śmietanowa: 1000ml kwaśnej śmietany 18% (lub dobrego jogurtu greckiego) 3/4 szklanki cukru 4 białka (z dużych jaj) 1 op. dużego budyniu śmietankowego (lub 1 zwykły budyń
Obiad gotowychyba upiekę znów piernik na białkach , bo wszystkim smakował. Dodatkowo, jeśli oczywiście wystarczy czasu, spróbuję jakiegoś nowego przepisu. Ciasteczka nadal w proszku i tym razem przeszkodziła mi awaria wody. Bez komentarza Wolałam nie pozostać z górą brudnych garów w zlewie, więc wszystko się zaczyna nawarstwiać na te ostatnie przedświąteczne dni. Obym dała radę Korzenne ciasto bananowe z jabłkami foremka(...)łyżki oleju rzepakowego 2 bardzo dojrzałe banany (210 g po obraniu) 2 łyżki melasy z morwy białej (lub innej, ewentualnie miodu) 4 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżka przyprawy korzennej 2 jabłka średniej wielkości (280 g po obraniu) Banany rozgnieść widelcem. Jajka ubić z ksylitolem i melasą na puszystą
Fitkot