bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:210/3453)

Od(wagi)- po co Wam waga w kuchni 147

Przyznaję się bez bicia, że jeszcze dwa lata temu piekłam mało albo prawie wcale. Zamiast pysznych ciast wychodziły mi zakalce na dwa palce. Wolałam szybkie desery bez pieczenia, chociażby serniki na zimno. Odkąd kupiłam wagę – wiele się zmieniło.   Wszelkie wypieki, czy to słodkie czy wytrawne, to jedyna z tych dziedzin sztuki kulinarnej gdzie nie za bardzo(...)mierze zależy od dokładności w zachowaniu proporcji składników potrzebnych w danym przepisie. Jeśli wiecie, że będziecie często piec – kupcie małą, elektroniczną wagę. Nie jest to duży wydatek – koszt najprostszej to około 35zł. Ze swojej strony polecałabym Wam wybór wagi płaskiej, bez miseczki – ma najczęściej format zeszytu i gładki szklany blat, który jest łatwy do czyszczenia. Jej wymiary pozwalają

Karo in the Kitchen
Pawlova z kremem patisier 155

dodaję stopniowo łyżka po łyżce cukier ale dopiero wtedy jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę ziemniaczaną i chwile jeszcze miksuję. Beza musi być lśniąca i bardzo sztywna. Na papierze do pieczenia rysuję okrą o średnicy(...)wylewam na nim bezę formując na środku kopiec. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 120 stopni na 20 minut, po czym zmniejszam temp pieczenia góra dól na 110 stopni i piekę bezę jeszcze około godzinę. Beza nie ma ściemnieć, ma być chrupiąca z wierzchu a w środku miękka. Po tym czasie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam w nim pavlovą

wesoła kuchnia
Takie łatwe, takie dobre... 168

środku. Słodziutkie. Niewielkie.  Idealne. Bezy piekę zawsze opierając się na podstawowej zasadzie: 125 gram cukru na dwa białka. A później dodatki - cukier lub ekstrakt waniliowy, sok czy skórka z cytryny, czasem ocet, czasem łyżeczka mąki ziemniaczanej. Kawa, pomarańcza, kakao - co tylko dusza zapragnie. Wszystko zależy, jaki efekt smakowy chcę osiągnąć. Ważne jest, żeby bezy były chrupiące z zewnątrz(...)Bezy waniliowe Składniki: (na 25-30 sztuk) 2 białka 125 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką wykładać porcje masy, zachowując odstępy. Piec w 120 st. C. bez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żytnie ciasteczka z melasą 205

melasy w mojej kuchni. Maka żytnia oczywiście z młyna, sprawdzona  i po wielokroć testowana. Dla osób na diecie bezglutenowej też polecam, wystarczy tylko dodać odpowiedni proszek do pieczenia, bez mąki pszennej w składzie. Moim dodatkiem są daktyle, papaja i skórka pomarańczowa, ale bakalie możecie dowolnie komponować wg. dostępności i upodobania. Składniki na ok. 40-50 sztuk(...)mąki żytniej, dodałam typ 720 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajo 6 łyżek melasy 3 łyżki cukru brązowego 3/4 szk pokrojonych bakalii  1 łyżeczka proszku do pieczenia, przy diecie bezglutenowej użyć specjalnego bez dodatku mąki pszennej Po składniki na ciasteczka warto zajrzeć na stronę   www.Skworcu.com.pl 1. Wszystkie składniki wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego

Apetyczna babeczka
Malinowa chmurka 135

schłodzone. Składniki przełożyć do miski, zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 60 minut. Blachę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy, wyrównać. Piec przez ok 20 minut w 190 stopniach. Wystudzić. Galaretka z malinami: 600 g malin 3 malinowe galaretki 4 szklanki wrzącej wody Galaretki rozpuścić(...)łyżka po łyżce cukier, miksując ciągle na małych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodać mąkę, wymieszać. Formę o wymiarach 25x40 cm, odwrócić do góry dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę rozsmarować na papierze na wielkość blachy, posypać płatkami migdałowymi.  Pieczemy w 140 stopniach przez 60 minut. Wystudzić. Zimną bezę przełożyć na masę śmietanową. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Szarlotka kokosowa 95

Pieczenie Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja termooobiegu. Mocno schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, blachę (23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, starte ciasto rozsypać na spód przygotowanej formy, lekko ucisnąć ale niezbyt mocno. Wstawić do piekarnika, podpiec przez 15 minut., spód powinien zacząć robić się lekko złoty. Przygotowanie bezy(...)ciasta wyłożyć wcześniej przygotowana jabłka , rozsmarować równo. Na jabłka rozłożyć bezę kokosową, najlepiej wyłożyć ją łyżka po łyżce i delikatnie ale równo rozsmarować na całej powierzchni. Beza będzie sztywna i troszkę trudno się to robi, ale rozłożenie bezy w wielu punktach ułatwia sprawę 🙂 Ciasto wstawić ponownie do piekarnika, piec jeszcze przez około 35 maksymalnie do 40 minut z opcją grzałki

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto bakaliowo-czekoladowe z chałwą 374

Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 3 żółtka 100 g masła 1 płaska łyżka ciemnego kakao 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 3 łyżki cukru pudru 100 g mieszanki bakaliowej - w tym orzechy włoskie  Piątnica Ciasto czekoladowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Białka jaj ubić na sztywno wsypując pod koniec stopniowo cukier puder, pianę wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnioną mieszanką bakalii, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec  30-35 minut-do zrumienienia bezy. Studzić przy otwartym piekarniku. Ciasto czekoladowe:  Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka

Wanilia i Kardamon
Bezy 135

bezy będą miały ładniejszy kształt. (Jeśli nie masz rękawa ani szprycy, możesz wykładać masę małymi porcjami przy pomocy dwóch łyżeczek). Wyciskaj małe porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy trochę urosną, więc zachowaj odstępy. Piecz w 150°C przez około 30 minut, jeśli chcesz, żeby były chrupiące z wierzchu i mokre, ciągnące w środku lub około 45 minut

w mojej kuchni
Chleb bez zagniatania z żurawiną i orzechami laskowymi – pieczony na 2 sposoby 162

UWAGA! Jeśli po wyjęciu z pieca czujecie, że chleb po bokach jest miękki i mało chrupki, wyjmijcie go na papierze z garnka i włóżcie do pieca na kolejne 8-10 minut. PIECZENIE BEZ PRZYKRYCIA Tego chleba nie formujemy i sam nie utrzyma swojej formy, ciasto jest bardzo wilgotne – potrzebne mu naczynie które go okiełzna. Jeśli nie macie żeliwnego(...)garnku żeliwnym ale szkła czy patelni nie rozgrzewamy pustych. Rozgrzewamy sam piekarnik do 220⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu .   Chleb po wyrośnięciu przekładamy na papierze do wybranego naczynia, nie przykrywamy. W górną część formy do pieczenia wlewamy niepełną szklankę wody i wkładamy formę z wodą na najniższą półkę piekarnika . Chleb umieszczamy na środkowej półce rozgrzanego wcześniej

Karo in the Kitchen
Babeczki duszki z bezą (bez cukru) 120

Przepis na FIT babeczki z bezą bez cukru! Takie duszki. Oczka i usta zrobiłam im roztopioną gorzką czekoladą.  Składniki: 1 jajko 1 żółtko 180 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki kakao 5-6 łyżek erytrolu/ksylitolu lub więcej 1/3 szkl. oleju rzepakowego 200 g mąki orkiszowej/pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy. Piekarnik nagrzewamy(...)pieczenia. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy mini bezy. Kształt i wielkość zależy od Was. Wkładamy bezy do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy bezy przez 40 min, najlepiej z termoobiegiem. Ja dodatkowo suszyłam je jeszcze w otwartym, wyłączonym piekarniku

Czarnawisienka
pieczony, zawijany schab z mięsem mielonym... 132

słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem do pieczenia piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 60 minut, w trakcie pieczenia pod koniec polać ciut wodą roladę- upieczoną wystudzić dobrze najlepiej całą noc w chłodnym miejscu, będzie się dobrze kroić - rolada ze schabu nadziewana mięsem

W Mojej Kuchni Lubię
Keto sernik z jagodami (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 122

okazać także d-ryboza , która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy. Keto sernik bez sera z jagodami Spulchniacz W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów . Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu). Spulchniacz jest jednak całkowicie opcjonalny, gdyż dodatek skrobi ziemniaczanej(...)wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wygładzić wierzch, po czym posypać go jagodami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni w trybie grzania góra + dół i piec przez ok. 35 – 40 minut. Można także piec sernik w kąpieli wodnej w 180 stopniach. Po upieczeniu, zostawić w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia. Notes Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji: Wartość energetyczna: 229 kcal

Modern Cave Girl
Sernik z brzoskwiniami 489

który przygotowujemy zawsze dobrze wyszedł.   Sernik z brzoskwiniami – składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 250g 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu (2-krotnie zmielony) 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 3/4 kostki margaryny(...)miksując aż cukru nie będzie czuć a na koniec dodać mąkę. Wyłożyć masę na warstwę sera i brzoskwiń. 4. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na wierzch bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 1 godziny. Smacznego   Post Sernik z brzoskwiniami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Sernik Raffaello 164

minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec przez 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch sernika posmarować śmietaną 18% wymieszaną z 2 łyżkami cukru. Posmarowany śmietaną sernik wstawić ponownie do piekarnika i zacząć przygotowywać bezę kokosową. Kokosowa beza: 3 białka (te od masy serowej); 180 g cukru; 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 150 g wiórków(...)minutach beza kokosowa nie jest dostatecznie wysuszona, to po tym czasie możesz zmniejszyć temperaturę piekarnika do 90 st.C i piec sernik jeszcze 30 minut (podaję za autorką przepisu). U mnie obyło się bez pieczenia w 90 st.C. Proporcje składników na ciasto zmieniłam ponieważ potrzebowałam więcej ciasta i piekłam je w większej formie. Jeżeli uznasz, że wystarczy dla Ciebie

In my kitchen
Przepisy na podstawowe BEZGLUTENOWE PRODUKTY (bułka tarta, mieszanka mąk, proszek do pieczenia, budyń) 199

Jeśli unikasz glutenu, to doskonale wiesz, jak ciężko jest kupić podstawowe bezglutenowe produkty. Postanowiłam więc stworzyć mały poradnik, w którym umieszczę kilka sposobów – zobaczycie jak

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania